Έκτακτα μέτρα, καθαρά προληπτικού χαρακτήρα, λαμβάνει η Ελληνική Αστυνομία, με φόντο τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Γαλλία και Αυστρία.
Οι ευρωπαϊκές Αρχές ασφαλείας «βλέπουν» ενεργοποίηση θυλάκων τζιχαντιστών σε ευρωπαϊκά κράτη, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες.
Στην Ελλάδα, ύστερα από τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βιέννη, κινήθηκαν οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες για την ενίσχυση και εντατικοποίηση των φυλάξεων σε αυστριακούς στόχους (πρεσβεία της Αυστρίας, οικία πρέσβη, εγκαταστάσεις μεγάλων αυστριακών εταιρειών με έδρα την ελληνική πρωτεύουσα). Ανάλογα μέτρα είχαν ληφθεί προ ημερών σε γαλλικούς στόχους (πρεσβεία Γαλλίας, Γαλλικό Ινστιτούτο, γαλλικές επιχειρήσεις κλπ), ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησαν στο ethnos.gr ανέφεραν ότι «η ενεργοποίηση θυλάκων τζιχαντιστών στην Ευρώπη μας ανησυχεί όλους. Ασχέτως που η Ελλάδα δεν είναι στόχος τζιχαντιστών. Κανείς δεν ξέρει που και πότε μπορεί να ενεργοποιηθούν άτομα που έχουν τάσεις προς τον εξτρεμισμό και τη ριζοσπαστικοποίηση. Γι’ αυτό λαμβάνονται μέτρα και στη χώρα μας, τα οποία είναι προληπτικά. Δεν υπάρχει κάποια πληροφορία που να μας εμπνέει ανησυχία».
Στην Ελλάδα οι «ειδικές» υπηρεσίες (Κρατική Ασφάλεια, Αντιτρομοκρατική, ΕΥΠ) παρακολουθούν άτομα για τα οποία υπάρχουν πληροφορίες ότι μπορεί να «ρέπουν» προς τον εξτρεμισμό. Μάλιστα, κατά καιρούς γίνονται «αθόρυβες» προσαγωγές, προκειμένου οι Αρχές να κάνουν αισθητή την παρουσία τους ή να μπορέσουν να συλλέξουν πληροφορίες. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει «χαρτογράφηση» χώρων, οι οποίοι θα μπορούσαν δυνητικά να «φιλοξενήσουν» ακραίους ισλαμιστές.
Ένα φαινόμενο που ανησυχεί Έλληνες αξιωματούχους είναι ο μιμητισμός. Δηλαδή, άτομα με τάσεις ριζοσπαστικοποίησης που βρίσκονται «εν υπνώσει» στη χώρα μας να θελήσουν να μιμηθούν τους τρομοκράτες που έδρασαν σε Γαλλία και Αυστρία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι ίδιες πηγές προσθέτουν ότι «σε ανάλογες τρομοκρατικές επιθέσεις του παρελθόντος σε ευρωπαϊκά κράτη δεν παρατηρήθηκε το φαινόμενο του μιμητισμού. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που βρίσκονται εκτός κάδρου, τουλάχιστον επί του παρόντος. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, ωστόσο, βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες άλλων κρατών, στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας, για την ανταλλαγή πληροφοριών».
Επιλέγουν «soft targets»
Οι τζιχαντιστές, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, προτιμούν τους λεγόμενους «soft targets» (εύκολους στόχους). Με τον τρόπο αυτό τρομοκρατούν σε μέγιστο βαθμό τον κόσμο, ενώ δεν χρειάζεται ιδιαίτερη προετοιμασία και προπαρασκευαστικές πράξεις αλλά ούτε και ιδιαίτερος εξοπλισμός που θα μπορούσε να είναι δυσεύρετος.
«Το γεγονός ότι επιλέγουν εύκολους στόχους σημαίνει ότι οι ενέργειες που κάνουν για ένα χτύπημα είναι λιγότερες και συντομότερες σε σχέση με την αντίθετη περίπτωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι ακόμα πιο δύσκολο για τις Αρχές να ανιχνεύσουν τις προπαρασκευαστικές ενέργειες και να σταματήσουν ένα τρομοκρατικό χτύπημα πριν την εκδήλωσή του. Είναι εύκολο γι’ αυτούς να αγοράσουν ένα αυτόματο όπλο και να εξαπολύσουν μία επίθεση ή να πάρουν ένα αυτοκίνητο και να πέσουν πάνω σε πλήθος. Είναι επιθέσεις εύκολα υλοποιήσιμες , οι οποίες προκαλούν σοκ στην κοινή γνώμη (που είναι και ο στόχος τους). Επίσης, η παρουσία τους σε πολυσύχναστα σημεία, όπου βρίσκεται πλήθος κόσμου και όπου δικαιολογείται η παρουσία του καθενός, τους κάνει να περνούν απαρατήρητοι», σημειώνει πηγή της ΕΛ.ΑΣ.
Πηγή: ethnos.gr
Του Αλέξανδρου Καλαφάτη