Η 19η Μαΐου είναι μια πικρή ημέρα μνήμης για τον Ποντιακό Ελληνισμό. Είναι μια ημέρα η οποία θα μας υπενθυμίζει για πάντα, τη γενοκτονία των περήφανων και ηρωικών Ποντίων, από τους βάναυσους μηχανισμούς του Τουρκικού Κράτους.

  Η 19η Μάιου είναι η μέρα που τιμούμε τη μνήμη του 353.000 θυμάτων των εγκληματικών ενεργειών ενός δυναστικού καθεστώτος αφού,  σε διάστημα 9 ετών, από 1914 έως 1923, το Τουρκικό κράτος έδειξε το πιο θηριώδες πρόσωπο του, μέσα από ένα συστηματικό και απάνθρωπο σχέδιο, εξάλειψης του Ποντιακού Ελληνισμού.

  Ο βίαιος ξεριζωμός από τα πατρογονικά εδάφη, οι εν ψυχρώ δολοφονίες και οι εκτελέσεις, τα βασανιστήρια και η σωματική εξάντληση από την έκθεση στις κακουχίες, τη πείνα και τη δίψα, μέσα από πορείες θανάτου στην έρημο, απέδειξαν σε ολόκληρο τον κόσμο 2 πράγματα: Την ηρωική φύση του Ποντιακού λαού και την απαράμιλλη δύναμη του, αφού κατάφερε, αν και βαριά “λαβωμένος”, να επιβιώσει, να ξαναριζώσει και να “ανθίσει”, παρά τις λυσσαλέες και φονικές επιθέσεις του Τουρκικού κρατικού μηχανισμού.

  Η 19η Μάιου είναι μέρα που όλος κόσμος τιμά τους εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς των Ποντίων. Είναι η μέρα που στεκόμαστε απέναντι σε κάθε γενοκτονία, σε κάθε μορφής βαναυσότητα, σε κάθε απάνθρωπη συμπεριφορά.

  Το Σ.Ε.Φ.Ε.Α.Α. μέσα από το Διοικητικό του Συμβούλιο, στέκει αυτή την “σκοτεινή” ημέρα μνήμης, με δέος και σεβασμό απέναντι στα θύματα της γενοκτονίας των Ποντίων και στους  εκπροσώπους του περήφανου Ποντιακού Ελληνισμού, τιμώντας τις θυσίες τους και τη μνημειώδη δύναμη τους.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

-O-                                             -O-   

ΠΡΟΕΔΡΟΣ                            ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΤΟΥΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ           ΜΑΥΡΟΕΙΔΑΚΟΣ ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ



ΠΗΓΗ