Εχασαν τους συγγενείς τους στη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου. Μία εβδομάδα αργότερα, την 1η Αυγούστου, υπέβαλαν, μέσω του συνηγόρου τους Αντώνη Φούσα, την πρώτη μηνυτήρια αναφορά εις βάρος των υπευθύνων της καταστροφής. Σήμερα καταθέτουν στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διεξάγουν οι εισαγγελείς Ηλίας Ζαγοραίος και Βαρβάρα Γνεσούλη για τη φωτιά στο Μάτι.

Αναδημοσίευση από «Καθημερινή», του Γιάννη Σουλιώτη

Ο λόγος για τη σύζυγο και την κόρη του 70χρονου εκπαιδευτικού Βασίλη Κατσαργύρη, όπως επίσης και τον γιο της 73χρονης, επίσης εκπαιδευτικού, Μαρίας Παγωμένου – Παπανικολάου, που απανθρακώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν τη διπλοκατοικία τους στην οδό Αμφιτρίτης στον Νέο Βουτζά. Πρόκειται να καταθέσουν όχι στα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων αλλά –για διευκόλυνσή τους– στα αστυνομικά τμήματα Ραφήνας και Νέας Μάκρης. «Θα επιβεβαιώσουν το περιεχόμενο της μήνυσης και θα καταθέσουν επιπλέον στοιχεία που συγκέντρωσαν χάρη σε μαρτυρίες γειτόνων», δήλωσε στην «Κ» ο κ. Φούσας.

Η μήνυση στρέφεται κατά του τέως γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, της περιφερειάρχου Ρένας Δούρου, του δημάρχου Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη και των αξιωματικών Αστυνομίας και Πυροσβεστικής, που είχαν ευθύνη για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Τους κατηγορούν ότι υπέπεσαν σε πολύ σοβαρές εγκληματικές παραλείψεις και παραθέτουν τα γεγονότα του μοιραίου, όπως εξελίχθηκε, απογεύματος.

«Ενώ βρισκόμασταν όλοι στο σπίτι μας, όπως και η Μαρία Παγωμένου στο μισθωμένο διαμέρισμά της στην ίδια οικοδομή, παρατηρήσαμε αρχικά πολλούς καπνούς που κατευθύνονταν προς το μέρος μας. Αρχίσαμε όλοι μας να ανησυχούμε», περιγράφει στη μηνυτήρια αναφορά της η σύζυγος του 70χρονου εκπαιδευτικού και συνεχίζει: «Αποφασίσαμε να εγκαταλείψουμε το σπίτι και να πάμε σε ασφαλέστερο μέρος προς τη θάλασσα. Ούτε από πριν ούτε κατά τις στιγμές εκείνες μάς είχε πει κάποιος αρμόδιος της Περιφέρειας ή του δήμου ή της Πυροσβεστικής ή και της Αστυνομίας κατά ποιον τρόπο θα ενεργήσουμε σε περίπτωση πυρκαγιάς και ποιον δρόμο έπρεπε να ακολουθήσουμε για να πάμε σε ασφαλές μέρος».

Από τη συνέχεια της αφήγησής της προκύπτει ότι μαζί με τρεις φιλοξενούμενους της οικογένειας (είχαν έρθει στην Ελλάδα για τον γάμο της κόρης της, δύο ημέρες νωρίτερα) απομακρύνθηκαν με Ι.Χ. προς τη θάλασσα, ενώ αντιθέτως ο σύζυγός της και η μισθώτρια του ισογείου εγκλωβίστηκαν στη φωτιά και τελικά βρέθηκαν απανθρακωμένοι σε απόσταση 300 μέτρων από το σπίτι τους. «Μου τηλεφώνησε ο σύζυγός μου και μου είπε ότι δεν μπορεί να ανοίξει την πόρτα του γκαράζ, που ήταν το άλλο αυτοκίνητό μας, διότι είχε διακοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα». Οι τρεις μηνυτές και οι μάρτυρες κατηγορίας υποστηρίζουν ότι κανείς από την Περιφέρεια, τον δήμο, την Αστυνομία ή την Πυροσβεστική δεν τους ειδοποίησε για το τι έπρεπε να κάνουν, ενώ επικαλούνται μαρτυρία περιοίκου, ο οποίος όταν τηλεφώνησε στην Πυροσβεστική για να ρωτήσει εάν έπρεπε να εγκαταλείψει το σπίτι του ή όχι πήρε την απάντηση «κάντε ό,τι νομίζετε».

Σύμφωνα με τον κ. Φούσα, το αμέσως επόμενο διάστημα πρόκειται να υποβληθεί νέα μηνυτήρια αναφορά από κατοίκους του Νέου Βουτζά και της Ραφήνας που επλήγησαν από την πυρκαγιά, ενώ ολοκληρώνεται και η έκθεση του τεχνικού συμβούλου του, Ανδριανού Γκουρμπάτση, για τα λάθη και τις παραλείψεις στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς. Χθες, παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσε, μέσω του πληρεξούσιου δικηγόρου του Βασίλη Ταουξή, και ο 51χρονος Αρης Χερουβείμ, ο οποίος έχασε στη φωτιά τη μητέρα του Ευπραξία, την αδελφή του Βασιλική και τις δύο πεντάχρονες, δίδυμες ανιψιές του, Μελίνα και Ηλιάνα. Ζητεί να του δοθεί το αρχείο από το καταγραφικό μηχάνημα του συντονιστικού κέντρου της Πυροσβεστικής, καθώς επίσης και το ιστορικό κίνησης των οχημάτων και των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που συμμετείχαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.



ΠΗΓΗ