Ένα εντατικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορά στη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών, στο οποίο συμμετείχαν 29 Αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος από διάφορες γεωγραφικές περιοχές της χώρας, πραγματοποιήθηκε, το χρονικό διάστημα 15-19 Απριλίου, στην Πυροσβεστική Ακαδημία στην Κηφισιά.

Αναδημοσίευση από news247.gr, Θοδωρής Παναγιωτίδης

Πρόκειται για μια δράση που υλοποιήθηκε ύστερα από πρόταση του Πανεπιστημίου Worchester Polytechnic Institute (WPI), με έδρα του τη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α., που σχεδιάζει να αναπτύξει στην Ελλάδα τμήματα κατάρτισης και εκπαίδευσης μηχανικών πυροπροστασίας (Fire Protection Engineering), σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Ο κύκλος μαθημάτων που πραγματοποιήθηκε στην Πυροσβεστική Ακαδημία, περιλάμβανε 32 ώρες θεωρητικής διαδραστικής εκπαίδευσης, καθώς και 8 ώρες πρακτικής εξάσκησης στο πεδίο και επικεντρώθηκε σε διάφορα κρίσιμα θέματα, όπως η ακραία συμπεριφορά πυρκαγιάς, η δυναμική εξάπλωσης και επίδρασης των δασικών πυρκαγιών στις ζώνες μίξης δάσους-κατοικιών (Wildland Urban Interface), η παγίδευση πυροσβεστών κ.α.

Βασικός εισηγητής ήταν ο κ. Albert Simeoni, καθηγητής και επικεφαλής του Τμήματος Μηχανικών Πυροπροστασίας (Fire Protection Engineering) του WPI, ο οποίος είχε και την ευθύνη για την οργάνωση του προγράμματος.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις από διεθνείς και Έλληνες εμπειρογνώμονες στις δασικές πυρκαγιές που συνεργάζονται με το WPI, όπως ο κ. Αλέξανδρος Μαραγγίδης από το Εθνικό Ινστιτούτο Προτύπων και Τεχνολογίας των Η.Π.Α., ο κ. Domingos Viegas, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Coimbra στην Πορτογαλία, ο κ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος από το Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων και ο κ. Μιλτιάδης Αθανασίου, σύμβουλος σε θέματα διαχείρισης δασικών πυρκαγιών.

Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στη συμβολή των Νίκου και Βίκυς Κυριάκου, του ζεύγους Ελληνοαμερικανών που ηγήθηκαν της πρωτοβουλίας για την υλοποίηση της εν λόγω δράσης μέσω της συνεργασίας WPI, Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και της προσπάθειας για τη συγκέντρωση κεφαλαίων από την Ελληνοαμερικανική κοινότητα και φίλους της Ελλάδας στις Η.Π.Α.



ΠΗΓΗ