Όσο φουντώνουν οι φήμες περί ανασχηματισμού, τόσο έρχεται στην επιφάνεια στη λεωφόρο Κατεχάκη το ερώτημα: «Σε περίπτωση ανασχηματισμού, τι μέλλει γενέσθαι με το Μιχάλη Χρυσοχοΐδη;».

Ο ανασχηματισμός φαίνεται ότι πηγαίνει πίσω (ίσως στα τέλη Αυγούστου, όπως τουλάχιστον γράφουν οι πολιτικοί συντάκτες) αλλά το βέβαιο είναι ότι θα λάβει χώρα μέσα στους επόμενους μήνες. Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι από τους υπουργούς που θεωρούνται -πλην απροόπτου- αμετακίνητοι. Έτσι, το πιθανότερο είναι ότι δεν κινδυνεύει με «καρατόμηση», καθώς απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και των ανθρώπων που βρίσκονται στο στενό κύκλο του προέδρου και ο τελευταίος σέβεται και λαμβάνει σοβαρά υπόψη τη γνώμη τους. Το ίδιο ισχύει και για τον Λευτέρη Οικονόμου, ο οποίος θεωρείται από κάποιους κύκλους ακόμα πιο «αμετακίνητος» από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Να παραθέσουμε, όμως, και τις «αντίρροπες δυνάμεις». Στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει ένα κομμάτι που από την πρώτη στιγμή της υπουργοποίησης του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αντέδρασε. Και αυτό διότι θεωρούσε ότι σε ένα νευραλγικό υπουργείο, η ατζέντα του οποίου απευθύνεται ευθέως στο κοινό του κόμματος, θα έπρεπε να αναλάβει υπουργός κάποιο από τα στελέχη της Ν.Δ. Το κομμάτι αυτό στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας «ελπίζει» ακόμα ότι κάποια στιγμή το Μαξίμου θα αλλάξει «ρότα» και θα αντικαταστήσει τον υπουργό, αν και ακόμα αυτό φαντάζει μακρινό σενάριο.

Ένα άλλο μειονέκτημα του υπουργού είναι ότι με το λόγο που έχει υιοθετήσει το τελευταίο διάστημα δεν «ερεθίζει» μόνο τους πρώην συντρόφους του στο χώρο της κεντροαριστεράς αλλά ακόμα και το μετριοπαθές κομμάτι των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας. Φράσεις όπως «θα ξεβρομίσουμε τον τόπο», η οποία ειπώθηκε στην τελευταία τηλεοπτική του συνέντευξη, «ερεθίζουν» και το μετριοπαθές κεντροδεξιό κοινό.

Σημειώνεται, μάλιστα, ότι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (ή οι υφιστάμενοί του) το τελευταίο διάστημα, όπως έχει παρατηρηθεί, λαμβάνει βιαστικές αποφάσεις που δίνουν «λαβή» στην αντιπολίτευση, παρότι επί των ημερών ΣΥΡΙΖΑ ήταν εμφανής η αδυναμία διαχείρισης των θεμάτων που άπτονταν της δημόσιας ασφάλειας. Μία από αυτές τις αποφάσεις ήταν η «ανάμειξη» των ΜΑΤ στο θέμα με το συνωστισμό στις πλατείες.

Ανακεφαλαίωση. Τα παραπάνω δεν «αλλοιώνουν» τη «μεγάλη εικόνα», σύμφωνα με την οποία ο Χρυσοχοΐδης λαμβάνει «βαθμό» με τον οποίο «περνάει» στον ανασχηματισμό. Το βέβαιο είναι, ωστόσο, ότι μέχρι την τελευταία στιγμή κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τίποτα, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως κρατά κλειστά τα χαρτιά του μέχρι το τέλος.

Katechaki



ΠΗΓΗ