Στα πρότυπα των αντίστοιχων σωμάτων του Καναδά και του Κέμπριτζ της Αγγλίας θα λειτουργεί η νέα υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. που θα αναλάβει τη φύλαξη των πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Αυτό δήλωσαν στην «Κ» αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που συμμετείχαν στην κατάρτιση του σχεδίου. Στη νέα υπηρεσία θα ενταχθούν σε πρώτη φάση από 500 έως 1.000 αστυνομικοί με προοπτική να αυξηθούν στο μέλλον. Ο ακριβής αριθμός τους θα αποφασιστεί τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα. Είναι πιθανότατα συνάρτηση του κονδυλίου που θα δεσμευτεί για τη δημιουργία της.
Η κατανομή τους θα γίνει με έμφαση στα πανεπιστημιακά ιδρύματα που αντιμετωπίζουν εντονότερα προβλήματα ασφάλειας και τάξης. Είτε πρόκειται γι’ αυτά στο κέντρο της Αθήνας, όπως το Πολυτεχνείο, η Νομική και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, είτε για μεγάλα campus όπως η Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου και το ΑΠΘ. Τα άτομα που θα τη στελεχώσουν θα μπουν στην αστυνομία με την ίδια διαδικασία-εξπρές που εφαρμόστηκε για την πρόσληψη των 1.500 ειδικών φρουρών στα τέλη του 2019. Μετά την επιλογή τους θα παρακολουθήσουν πρόγραμμα εκπαίδευσης ίδιο με εκείνο των νεοπροσληφθέντων ειδικών φρουρών. Στη συνέχεια, θα υποβληθούν σε νέο γύρο μαθημάτων προκειμένου να προσαρμοστούν στις ιδιαίτερες απαιτήσεις και χαρακτηριστικά των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Το τελικό όνομα της νέας υπηρεσίας δεν έχει αποφασιστεί. Εως τώρα φέρει τον τίτλο «ομάδα προστασίας πανεπιστημιακών ιδρυμάτων». Καθώς όμως το αρκτικόλεξο ΟΠΠΙ δεν θεωρείται εύηχο, η μετονομασία της θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Με κλομπ και χειροπέδες
Η στολή που θα φορούν οι αστυνομικοί του νέου σώματος θα έχει χαρακτηριστικά που θα τη διαφοροποιούν από τις αντίστοιχες άλλων υπηρεσιών. Αποφασίστηκε να μην έχουν πιστόλι, παρά μόνο κλομπ και χειροπέδες. Το συγκεκριμένο μοντέλο εφαρμόζεται στον Καναδά και στο Κέμπριτζ της Αγγλίας. Κατόπιν έρευνας, κρίθηκε ως το πλέον κατάλληλο και υιοθετήθηκε από τους επιτελείς του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Πηγές από το μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη διευκρίνισαν στην «Κ» ότι τα άτομα που θα στελεχώσουν την υπηρεσία θα ανήκουν οργανικά στην ΕΛ.ΑΣ. Επικεφαλής τους μάλιστα θα τεθούν κατώτεροι αξιωματικοί, όπως υπαστυνόμοι ή αστυνόμοι Β΄. Θα συντονίζονται ωστόσο από τους αντιπρυτάνεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, στους οποίους πρόκειται και τυπικά να ανατεθούν σχετικά καθήκοντα.
«Στις περιπτώσεις που διαπιστώνουν αδικήματα τα οποία διώκονται αυτεπάγγελτα, θα κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να απαιτείται άνωθεν εντολή. Σε άλλες πιο σύνθετες περιπτώσεις θα βρίσκονται σε συνεννόηση με τον αντιπρύτανη».
Τη δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης έπειτα από τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχ. Χρυσοχοΐδη και τους πρυτάνεις όλης της χώρας. Η διάσκεψη είχε γίνει στον απόηχο της επίθεσης που είχε δεχθεί μέσα στο γραφείο του ο πρύτανης του ΟΠΑ Δημ. Μπουραντώνης από αναρχικούς. Οι τελευταίοι, που διαμαρτύρονταν για τις εκκενώσεις καταλήψεων, έχουν επικηρυχθεί από την κυβέρνηση.
Γιάννης Σουλιώτης