Τα Εξάρχεια “μετακομίζουν” Κυψέλη;

Η ερωτηματική αλλά κυρίως ρητορική εκτίμηση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ., έχει προκαλέσει την ανησυχία, για δημιουργία εστιών έντασης και αντιπαράθεσης με τις αστυνομικές δυνάμεις με αφορμή τις… πλατείες.

Η περίπτωση “μετακόμισης” έντονου αντιεξουσιαστικού στοιχείου στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου, είναι πιο δύσκολη ακόμη και από τα Εξάρχεια σε επίπεδο αστυνομικής αντιμετώπισης, αναφέρουν αρμόδια στελέχη της αστυνομίας, εξαιτίας της γεομορφίας και της… πολεοδομίας της περιοχής, που έχει περισσότερες διόδους προσέγγισης και διεξόδους διαφυγής.

Τονίζουν επίσης, τα χαρακτηριστικά μιας δυναμικής κατάληψης της περιοχής, όπως και την κατάληψη της ΑΣΟΕΕ. Μετά τα όσα συνέβησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου και το βράδυ της ίδιας μέρας, στην συγκεκριμένη πλατεία, ανώτατοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., υποστηρίζουν ότι εκείνοι που “διοργανώνουν” το… κίνημα της πλατείας, επιχειρούν να αναδείξουν χαρακτηριστικά αστυνομικής βίας στην περιοχή και θυματοποίησης πολιτών, όπως είχε συμβεί στην περίπτωση της κατάληψης Ματρόζου στο Κουκάκι. Σημαντικό δείγμα για το τι μπορεί να ακολουθήσει σε αυτό το πεδίο έντασης, αν θα συνεχιστεί ή όχι, θα είναι το άνοιγμα και των καταστημάτων εστίασης.

Είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοίδη στον ΣΚΑΙ 100,3:

“Κάποιοι έχουν φαντασιώσεις κατάλυσης του κράτους και αντίστασης μέσα από την κατάληψη δημόσιων χώρων, όπως τις πλατείες. Υπάρχει τέτοια τάση από ορισμένους όπως ήταν τα παιδιά με τους τσιμεντόλιθους και το μίσος, το ίδιο”. Ο αρμόδιος υπουργός δεν έκρυψε την ανησυχία του για τον κίνδυνο ντόμινο τέτοιων φαινομένων, τονίζοντας πως, “είναι αυτοί που καλούν σε αντίσταση, φαντασιώνονται ότι κάνουν αντίσταση και συνωστίζονται σε πλατείες, πραγματικά είναι να απορεί κανείς, αυτοί δημιουργούν προβλήματα. Αυτό όπως καταλαβαίνεται είναι ένα επικίνδυνο φαινόμενο το οποίο μπορεί να εξαπλωθεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής και της χώρας”.

Ισχυρό δείγμα, σύμφωνα με τους αστυνομικούς ισχυρισμούς, ήταν ο 52χρονος που φέρεται να έκανε το τηλεφώνημα-παγίδα, τα ξημερώματα του Σαββάτου, δηλώνοντας πως άγνωστοι τον είχαν ληστέψει και μαχαιρώσει στην πλατεία Αγ. Γεωργίου, προκειμένου να προσελκύσει εκεί τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες δέχθηκαν επιθέσεις από μία ομάδα ατόμων που βρισκόταν στην πλατεία.

Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο συγκεκριμένος άνδρας έκανε δύο τηλεφωνήματα στο κέντρο επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, δίνοντας διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας από τα πραγματικά του. Την δεύτερη φορά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ήταν εριστικός και επιθετικός, για την αστυνομική καθυστέρηση, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύει, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Φοβάστε, είστε κ….. , δεν πάτε στα Εξάρχεια ούτε στην Κυψέλη”.

Ο 52χρονος διώκεται για το πλημμέλημα της ψευδούς καταγγελίας στις Αρχές, παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Αυτόφωρο Μονομελές και αφέθηκε ελεύθερος. Θα δικαστεί όταν λήξουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό και για τα ποινικά δικαστήρια.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος

thetoc.gr



ΠΗΓΗ