Αναδημοσίευση ρεπορτάζ από την ιστοσελίδα securnews.gr:

Ανέθεσαν σε εταιρία security,  τη φύλαξη της κλειστής Δομής μεταναστών στο Κλειδί  προς  153.000€ για τρεις μήνες. Σε εταιρία security ανατέθηκε η φύλαξη της  κλειστής Δομής μεταναστών στη θέση Κλειδί του Δήμου Σιντικής, https://www.anexartitos.gr/se-etairia-security-i-fylaxi-tis-kleistis-domis-metanaston-sto-kleidi-153-000e-gia-treis-mines?fbclid=IwAR18bf9fBpjZ_8L0u1WIJ_8kkq7I7WyJyTvBH-PlOxjemalUOIEcIpTU0YA  από το Υπουργείο Μετανάστευσης σύμφωνα με πληροφορίες από την τοπική ιστοσελίδα anexartitos.gr.Η σύμβαση που υπογράφηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης κ.Νότη Μηταράκη και τον εκπρόσωπο της σερραϊκής εταιρείας Security στις 26 Μαρτίου 2020, προβλέπει υπηρεσίες 24ωρης φύλαξης της δομής για τρεις μήνες. Αρχής γενομένης από της 27/3 έως στις 26/6, έναντι του συνολικού ποσού των 153.760€ με ΦΠΑ.Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την 24ωρη κάλυψη με 1 φύλακα, στα 2 φυλάκια στις πύλες της δομής, σε τρεις βάρδιες κάθε ημέρα,  την περιμετρική φύλαξη της δομής με όχημα περιπολίας, και την παρουσία επόπτη που θα ελέγχει τους παραπάνω.

Ως εδώ όλα καλά, αφού η ανάθεση ίσως έγινε εξαιτίας του εσπευσμένου, της έναρξης δραστηριότητα της δομής.

Κοιτάζοντας όμως προσεκτικά την ανάθεση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ https://diavgeia.gov.gr/doc/6%CE%9D%CE%A5%CE%9646%CE%9C%CE%94%CE%A8%CE%9F-%CE%A6%CE%A74?inline=true   βλέπουμε,  πως η τιμολόγηση που ανατέθηκε το έργο είναι ιδιαίτερα υψηλή,  αφού ενδεικτικά, για τη μία 24ωρη φύλαξη (το ένα φυλάκιο από τα δύο) το υπουργείο θα καταβάλει μηνιαίως στην ανάδοχο ΙΕΠΥΑ – Security, το ποσό των 12.000€ πλέον ΦΠΑ 24%.

Η νόμιμη τιμή (μισθοί + εισφορές + εργολαβικό κέρδος) που πωλείται αυτή η φύλαξη στην Ελληνική αγορά  ανέρχεται μεταξύ των 4.700€ και 6.600€ (ανάλογα την ΙΕΠΥΑ).Αν λοιπόν υπολογίσουμε ότι έπειτα από διαγωνισμό το υπουργείο θα πετύχαινε τη χαμηλότερη τιμή των 4.700€, προκύπτει μία διαφορά των 7.300€ το μήνα/φυλάκιο,  η οποία δεν δικαιολογείται.

Περαιτέρω στην ανάθεση προβλέπεται και η παροχή επόπτη των φυλάκων, σε βάση 7ήμερη; 8ωρη, με μηνιαία τιμολόγηση 4.000€Η νόμιμη τιμή (μισθοί + εισφορές + εργολαβικό κέρδος) που πωλείται αυτή η φύλαξη στην Ελληνική αγορά  ανέρχεται μεταξύ των 1.800€ και 2.200€ (ανάλογα την ΙΕΠΥΑ).Αν λοιπόν υπολογίσουμε ότι έπειτα από διαγωνισμό το υπουργείο θα πετύχαινε τη χαμηλότερη τιμή των 1.800€, προκύπτει μία διαφορά των 2.200€ το μήνα/φυλάκιο η οποία δεν δικαιολογείται.Το κοστολόγιο του περιπολικού (προβλέπεται στη σύμβαση)  δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε αφού δεν γνωρίζουμε τα χιλιόμετρα που αυτό θα διανύει στην περίμετρο.

Με ένα πρώτο υπολογισμό, αν το έργο πήγαινε σε διαγωνισμό θα εξοικονομούταν περισσότερα από 50.000€,  στους 3 μήνες! (διάρκεια σύμβασης).

Προφανώς και πρέπει να παρέμβει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός,  σε ένα τόσο καραμπινάτο σκάνδαλο ανάθεσης,  και να το σταματήσει εν τη γενέσει του.

Δεν είναι δυνατόν  τη στιγμή που το υπουργείο οικονομικών αναζητά χρήματα για να στηρίξει την οικονομία της χώρας, τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις,   με το πρόβλημα που προέκυψε με τον Κορονοιο,  να σπαταλούνται χρήματα υπό τον μανδύα της ανάθεσης.  Ακόμη και εάν είναι νόμιμη η ανάθεση,  δεν είναι ηθική!

Αναμένουμε τις ενέργειες του πρωθυπουργού ή του Οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Πηγή: securnews.gr:



ΠΗΓΗ