Στην εφαρμογή νέου σχεδίου για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού στις φυλακές προχωρά το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με φόντο την έξαρση εμφάνισης κρουσμάτων σε αρκετά σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας.

Το σχέδιο για τις φυλακές προβλέπει ότι σε δύο νοσοκομεία της Αττικής θα δημιουργηθούν ειδικές μονάδες με κλίνες για κρατούμενους, οι οποίοι θα μεταφέρονται εκεί, εφόσον απαιτείται νοσηλεία τους.

Η μεγαλύτερη προσοχή δίνεται στις φυλακές στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, ύστερα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης. Στη συγκεκριμένη φυλακή τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 65. Έξι από τους φορείς του ιού είναι σωφρονιστικοί υπάλληλοι και 59 κρατούμενοι.

Τα έκτακτα μέτρα

Συγκεκριμένα μετά την έξαρση του αριθμού των κρουσμάτων του κορονοϊού,  αποφασίστηκε η εφαρμογή νέου έκτακτου σχεδίου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, μεταξύ των  Υφυπουργών Υγείας και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κοντοζαμάνη και  Λευτέρη Οικονόμου, της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκου και του Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Χρήστου Ροϊλού, αποφασίστηκαν τα εξής:

Κάθε εβδομάδα στους εργαζόμενους στα Καταστήματα Κράτησης θα διενεργούνται έλεγχοι.

Θα γίνονται τεστ στους κρατούμενους, με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και βάζοντας σε απόλυτη προτεραιότητα τις φυλακές που εμφανίζουν υψηλό ιϊκό φορτίο.

Σε δύο νοσοκομεία της Αττικής δημιουργούνται ειδικές μονάδες με κλίνες για κρατούμενους οι οποίοι θα μεταφέρονται εκεί, εφόσον απαιτείται νοσηλεία τους.

Τέλος, οι Υγειονομικές Περιφέρειες σε όλη τη χώρα θα παραχωρήσουν ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στα κατά τόπους Καταστήματα Κράτησης.

Ειδικά για το Κατάστημα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, όπου παρουσιάζονται αυξημένα κρούσματα, αποφασίστηκε η αποστολή κλιμακίου του ΕΟΔΥ το οποίο θα πραγματοποιήσει τεστ την Πέμπτη και την Παρασκευή.ΠΗΓΗ