Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής προς υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και άλλους αρμοδίους:

Θέμα: « Πρόταση για σύσταση-ίδρυση Υπηρεσίας παροχής πρώτων βοηθειών σε τραυματίες αστυνομικούς ».

Αξιότιμοι κύριοι.

Με το παρόν έγγραφό μας και λόγω του θεσμικού μας ρόλου έχοντας ως γνώμονα τη μελέτη, προστασία, βελτίωση και προαγωγή των οικονομικών, κοινωνικών, ασφαλιστικών, εργασιακών συμφερόντων και δικαιωμάτων των μελών μας καθώς και την βελτίωση, καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας αυτών, παρακαλούμε να αποδεχθείτε προς υλοποίηση το παρόν αίτημά μας για σύσταση-ίδρυση Υπηρεσίας παροχής πρώτων βοηθειών σε τραυματίες αστυνομικούς, πράξη που θα έχει θετικό και ουσιαστικό αντίκτυπο σε όλους τους συναδέλφους μας.

Ειδικότερα, από την ενοποίηση του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας το έτος 1984 έως σήμερα έχουν τραυματισθεί θανάσιμα εκατό τριάντα τέσσερις (134) αστυνομικοί συνεπεία τρομοκρατικών ενεργειών, ένοπλων συμπλοκών, τροχαίων και άλλων ατυχημάτων εν ώρα Υπηρεσίας.

Με λίγα λόγια, τέσσερις (4) συνάδελφοί μας κάθε χρόνο κάνουν την υπέρτατη θυσία, για την Πατρίδα, για την κοινωνική ειρήνη και ασφάλεια, για εσάς, για εμάς. Επιπροσθέτως, ο αριθμός των τραυματιών αστυνομικών εν ώρα υπηρεσίας είναι πενταψήφιος.

Με βάση τα ανωτέρω, θεωρούμε πως η ανά Διεύθυνση σύσταση-ίδρυση Υπηρεσίας παροχής πρώτων βοηθειών σε αστυνομικούς που βρίσκονται σε ανάγκη, θα μπορούσε να συμβάλει ώστε να μειωθούν οι πιθανότητες αύξησης των παραπάνω αριθμών.

Η συγκεκριμένη Υπηρεσία θα λειτουργεί έχοντας διαθέσιμο τουλάχιστον ένα (1) υπηρεσιακό ασθενοφόρο το οποίο θα χρησιμοποιείται είτε από συναδέλφους ειδικών καθηκόντων (γιατροί και διασώστες, εκπαιδευμένοι – πιστοποιημένοι στην παροχή πρώτων βοηθειών), είτε από εξειδικευμένο πολιτικό προσωπικό.

Το συγκεκριμένο ασθενοφόρο, θα επιχειρεί μόνο στην περίπτωση που παραστεί ανάγκη παροχής βοήθειας σε αστυνομικό/ούς εν ώρα υπηρεσίας ή κατά το χρόνο μετάβασης από και προς την Υπηρεσία.

Κλείνοντας, αν υλοποιηθεί αυτή η πρόταση, είναι σίγουρο ότι οι συνάδελφοι που επιχειρούν καθημερινά θα νοιώθουν πιο ασφαλείς αλλά και θα υπάρξει σημαντική ελάφρυνση από περιστατικά στο κέντρο του Ε.Κ.Α.Β..

Η πρότασή μας δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, ούτε κάτι μη εφικτό. Στηρίζεται στη φιλοσοφία που διαπνέει και άλλες Αστυνομίες, όπως για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής όπου μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 που συνέβη το τρομοκρατικό χτύπημα στους δίδυμους Πύργους, η Αστυνομία της Νέας Υόρκης δημιούργησε ομάδες «paramedics», καθώς επίσης και ομάδες διάσωσης «resque team».

Μετά λύπης μας είδαμε τον τελευταίο καιρό πως έχουν συμβεί πολλά ατυχήματα εν ώρα υπηρεσίας σε συναδέλφους οι οποίοι υπηρετούν στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ., γεγονός το οποίο μας καταδεικνύει την επιτακτική και επιβεβλημένη ανάγκη η παραπάνω πρότασή μας να υλοποιηθεί άμεσα.

Αναμένουμε την απόφασή σας και παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση.



ΠΗΓΗ