Έμφαση στην πορεία της πανδημίας και στην απότομη αύξηση των κρουσμάτων, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ παραδέχθηκε ότι μετατίθεται για αργότερα το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας. «Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κάτι που σημαίνει ότι την Παρασκευή θα ανακοινωθεί πιθανότατα η παράταση του lockdown. Είναι άγνωστο για την ώρα αν αυτή θα είναι για μία ή για δύο εβδομάδες, κάτι που αναμένεται να ξεκαθαρίσει από τα επιδημιολογικά δεδομένα των επομένων ημερών, το ρυθμό ανάσχεσης της πανδημίας και την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σχετικά με την πορεία του εμβολιασμού και την υλοποίηση της Επιχείρησης «Ελευθερία», ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του, καθώς όπως είπε, κατά γενική ομολογία είναι άρτια οργανωμένη και τυγχάνει πολύ μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες, ενώ εκτίμησε ότι σύντομα θα ξεπεραστεί και το φράγμα του 1 εκατομμυρίου εμβολίων. Παράλληλα όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου. «Αισθάνομαι, όμως  ταυτόχρονα ότι η επιτυχία μας στον εμβολιασμό δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας και οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ δύσκολοι μήνες -πάντα, παραδοσιακά- για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αυτό που τόνισε ο πρωθυπουργός είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα και κάλεσε τους υπουργούς να εκπέμψουν καθαρά αυτό το μήνυμα. Όπως είπε, γνωρίζει ότι όλοι οι πολίτες είναι κουρασμένοι, όμως πλέον η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το όπλο του εμβολιασμού, κάτι που σημαίνει ότι πλησιάζει και το τέλος της περιπέτειας του κορονοϊού.  «Κατά συνέπεια, σε καμία περίπτωση η επιτυχία του εμβολιασμού δεν πρέπει να γίνει άλλοθι εφησυχασμού. Και θα παρακαλέσω και τον Υπουργό Υγείας, αλλά και όλους σας μέσα από το δημόσιο λόγο τον οποίο αρθρώνετε, ο καθένας στο αντικείμενό του επειδή όλοι με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο επηρεάζεστε από τις εξελίξεις, αυτό να είναι κάτι το οποίο να το τονίζετε συστηματικά», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ενημέρωση από τον Άκη Σκέρτσο για τους εμβολιασμούς

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση προγράμματος εμβολιασμών «Ελευθερία» αλλά και την πορεία της πανδημίας, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος παρουσίασε τα τελευταία στοιχεία.

Σύμφωνα λοιπόν με αυτά, το σύνολο  των εμβολιασμών μέχρι και την Τρίτη 23/2 είναι 758.480, με το ποσοστό κάλυψης του  πληθυσμού να είναι 7,22%. Ο μέσος  όρος εμβολιασμών ανά ημέρα (κυλ. 7ημερο) είναι  25.004. Τα προγραμματισμένα ραντεβού φθάνουν τα 1.486.661, ενώ το ποσοστό επιτυχημένων ραντεβού είναι 96%.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Χρήστου Ταραντίλη, η Ελλάδα είναι στις 20 κορυφαίες χώρες σε ό,τι αφορά στο ποσοστό εμβολιασμού πληθυσμού με τουλάχιστον μια χορηγηθείσα δόση (19η στο vaccine tracker Bloomberg στις 24/2). Επιτυγχάνεται σχεδόν πλήρης αξιοποίηση μη χορηγηθεισών δόσεων λόγω ματαιώσεων ραντεβού σε Ένοπλές Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας. Αυτή τη στιγμή το ποσοστό αδιάθετων δόσεων που δεν αναπληρώθηκαν είναι 0,3%. Δίνεται η δυνατότητα έκδοσης βεβαίωσης εμβολιασμού κατά του κορονοϊού μέσα από την ιστοσελίδα gov.gr, ενώ λειτουργεί και το Σύστημα Προτεραιοποίησης Εμβολιαζόμενων κατά του κορονοϊού. 

Σχετικά με την πορεία της πανδημίας με βάση τα στοιχεία της 22ας Φεβρουαρίου 2021, τα νέα κρούσματα Covid 19 ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι  17.389, γεγονός που κατατάσσει την Ελλάδα στην 43η θέση στην Ευρώπη σε σύνολο 45 χωρών. Οι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 608, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην  33η θέση στην Ευρώπη σε σύνολο 45 χωρών και στην 23η στη Ε.Ε.-27. Οι νέοι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού είναι 24 και η χώρα μας είναι στην  33η θέση στην Ευρώπη σε σύνολο 45 χωρών.

Κατά τη διάρκεια της εισαγωγικής του τοποθέτησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα νομοσχέδια με τα οποία θα ασχοληθεί η συνεδρίαση, ξεκινώντας από αυτό του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και τέκνων, το οποίο όπως είπε, έρχεται και εκσυγχρονίζει μία πολύ ευαίσθητη πτυχή του οικογενειακού δικαίου. «Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι το πρώτο μας μέλημα είναι πάντα το συμφέρον του παιδιού και ότι ο κανόνας πια για άσκηση της γονικής μέριμνας είναι να γίνεται από κοινού και από τους δύο γονείς. Επίσης όμως, πολύ σημαντικό είναι η ενίσχυση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης για τυχόν διαφορές των γονέων. Πάρα πολύ σημαντικό είναι να μπορούμε να κατοχυρώσουμε την επικοινωνία του παιδιού με το γονέα με τον οποίον δεν διαμένει και να επιβάλλουμε την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, κάτι το οποίο γνωρίζουμε από την εμπειρία ότι δεν συμβαίνει πάντα. Είναι πολύ σημαντικό να επιμορφώσουμε τους δικαστές οι οποίοι εξετάζουν τις σχετικές υποθέσεις», ήταν η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μετά από πολύ συστηματική δουλειά υπάρχει ένα πολύ τολμηρό αλλά ταυτόχρονα και ισορροπημένο κείμενο το οποίο θα θέσει η κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση. «Και προφανώς, επειδή είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωράει καμία κομματική αντιπαράθεση, είμαστε πάντα ανοιχτοί να το βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη και τις τοποθετήσεις όλων όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το δημόσιο διάλογο», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Το δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο θα εισηγηθεί ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, υπεύθυνος για τα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφορά τα ζώα συντροφιάς.

«Θεωρώ ότι εκσυγχρονίζουμε πολύ ουσιαστικά το πλαίσιο που αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζώα συντροφιάς και ως προς τη δημιουργία ψηφιακών μητρώων και ως προς τα μητρώα για τις φιλοζωικές οργανώσεις, τα καταφύγια, τους εκτροφείς», ανέφερε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας το σημαντικό νομοσχέδιο.

Κατά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αντικείμενο συζήτησης ήταν και η εισαγωγή του θεσμικού πλαισίου για την τηλεργασία στο Δημόσιο. «Ξέρουμε ότι επεκτάθηκε η τηλεργασία εσπευσμένα λόγω της πανδημίας αλλά είναι πια απολύτως προφανές ότι χρειάζεται μία μόνιμη θεσμική κατοχύρωση η οποία μπορεί να διευκολύνει και στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της απόδοσης άλλα και της αυτονομίας του προσωπικού», εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι διευκολύνει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε υπαλλήλους -κυρίως γυναίκες- να διαχειριστούν καλύτερα την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, ενώ έρχεται να προστεθεί στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, καθώς εκμεταλλεύεται τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει πια η τεχνολογία.

Τέλος, θέμα συζήτησης ήταν και η επικύρωση του διορισμού της κυρίας Χριστίνας Παπακωνσταντίνου ως Υποδιοικήτριας στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού και του αρμόδιου Υφυπουργού.

 





ΠΗΓΗ