ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI

.

Η επιτροπή των επιδημιολογιών είπε «ναι» στην εισήγηση της κυβέρνησης για άνοιγμα της εστίασης και- σε δεύτερο χρόνο – των μετακινήσεων, ήταν τα «καλά νέα» που περίμενε από καιρό η αγορά. Ταυτόχρονα, αποτελεί και ψυχολογική ανάσα για τους πολίτες, που έχουν κουραστεί από τους περιορισμούς που ίσχυσαν τους μήνες του χειμώνα.

Ωστόσο, η απόπειρα της κυβέρνησης να ισορροπήσει σε ένα λεπτό σχοινί, ανάμεσα στην πίεση από την κοινωνία που θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα και στην ανάγκη να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα της χώρας πριν ανοίξει η τουριστική περίοδος, θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.

Τρία σημεία προς διευκρίνιση

Μεταξύ των όσων ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του μήνυμα, ήταν και οι συστάσεις προς όλους για την πιστή τήρηση των μέτρων. Μάλιστα χρησιμοποίησε πιο αυστηρή γλώσσα για όσους αλόγιστα συναθροίζονται σε πλατείες, επισημαίνοντας τους κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού.

Απέφυγε όμως να αναφερθεί στην συμπεριφορά του κόσμου που τη Μεγάλη Εβδομάδα θα πάει στις εκκλησίες. Και προκαλεί εντύπωση, καθώς σε προηγούμενες μεγάλες γιορτές εν μέσω της πανδημίας, παρατηρήθηκαν εικόνες συνωστισμού μέσα και κυρίως έξω από ναούς.

Για το τι ακριβώς προβλέπεται σχετικά με τη λειτουργία των εκκλησιών έκανε λίγο αργότερα ενημέρωση ο Βασίλης Κικίλιας, όμως και πάλι γεννιούνται απορίες για το πως μπορεί να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να μετατραπούν οι ναοί σε εστίες μετάδοσης.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε η κυβέρνηση: «Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού.»

Πώς ακριβώς όμως μπορεί να εξασφαλιστεί ότι ο κόσμος που θα βρίσκεται έξω από την εκκλησία δεν θα στριμωχτεί για να προσκυνήσει τον Επιτάφιο; Ή τι θα πουν στους πιστούς αν συγκεντρωθούν για να ακολουθήσουν την περιφορά του Επιταφίου; Θα είναι αρκετές οι οδηγίες από τους ιερείς ώστε να πειστεί ο κόσμος και να μην σχηματίσει «πηγαδάκια» κατά την παραμονή του στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας ή το βράδυ της Ανάστασης;

Παρουσία της αστυνομίας έξω από κάθε ναό για την επιβολή των μέτρων, είναι κάτι ανέφικτο. Άρα όλα είναι θέμα ατομικής ευθύνης. Και λίγες μέρες μετά το Πάσχα θα φανούν τα αποτελέσματα της συμπεριφοράς των πιστών. Πάντως η κυβέρνηση δεν έκανε το χατίρι της εκκλησίας σχετικά με τα επιτρεπόμενα άτομα εντός των εκκλησιών. Παραμένει η αναλογία 1 άτομο ανά 25 τμ και δεν πέρασε η πρόταση της ΔΙΣ για 1 ανά 15 τμ.

Ριψοκίνδυνες ασάφειες

Ένα άλλο σημείο από το μήνυμα του πρωθυπουργού που προκαλεί κάποια ερωτήματα, είναι η ανακοίνωση του ανοίγματος των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων στις 10 Μαϊου. Μέχρι τώρα το μοντέλο που είχε υιοθετηθεί ήταν η παρακολούθηση και ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων για μία εβδομάδα και κατόπιν η λήψη αποφάσεων.

Χθες (21/4) ανακοινώθηκε κάτι που θα ισχύσει 20 μέρες αργότερα, ενώ οι αριθμοί των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων αλλά και όσων χάνουν τη μάχη με τον κορονοϊό, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Είναι δεδομένη η απόφαση της κυβέρνησης να άρει περιορισμούς οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και επειδή έχει αντιληφθεί την κόπωση της κοινωνίας αλλά και γιατί πλησιάζει το άνοιγμα του τουρισμού. Το βασικό ερώτημα όμως είναι: θα έχει βελτιωθεί τόσο η κατάσταση μέχρι τις 15 Μαϊου; Τι θα γίνει αν συνεχιστεί η πίεση;

Και ένα ακόμα «γκρίζο» σημείο μετά από όσα ανακοινώθηκαν, έχει να κάνει με τη χρήση των sms. Η εστίαση ανοίγει στις 3 Μαϊου. Θα χρειάζεται ο πολίτης να στέλνει μήνυμα στο 13033 ή σε κάποιον άλλο κωδικό για αυτή την μετακίνηση; Για πόσο θα υπάρχουν τα sms στην καθημερινότητα μας;

Ήδη ο εμπορικός κόσμος έχει ζητήσει την κατάργηση αποστολής μηνύματος στο 13032. Από την στιγμή που πλέον ανοίγουν τόσες δραστηριότητες, μοιάζει παράλογο να διατηρηθούν κι άλλο τα μηνύματα. Και χθες, αν και ανακοινώθηκε ο «οδικός χάρτης» για την σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα, δεν ειπώθηκε τίποτα για ένα μέτρο που σχεδόν επί ένα χρόνο ρυθμίζει τις μετακινήσεις και τις δραστηριότητες των πολιτών. 





ΠΗΓΗ