Μύλος επικρατεί τις τελευταίες ώρες στο ΠΑΣΟΚ, με αφορμή τους αρχικούς ισχυρισμούς του Γιώργου Παπανδρέου για ζήτημα «διαφάνειας» στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών της περασμένης Κυριακής και την αναδίπλωση που ακολούθησε μερικές ώρες αργότερα, το βράδυ της Πέμπτης, όταν και υποστήριξε ότι δεν προέβη σε καμία καταγγελία νοθείας.
Το «κακό», ωστόσο, είχε προλάβει να γίνει, προκαλώντας απορία και δυσαρέσκεια στο στρατόπεδο του Νίκου Ανδρουλάκη, η οποία ζήτησε να τηρηθεί «στάση ευθύνης από όλους».
Σε κάθε περίπτωση, αυτό το «καταγγέλλω-δεν καταγγέλλω» από τον Γ.Παπανδρέου ήρθε να δυναμιτίσει ακόμη περισσότερο το ήδη τεταμένο κλίμα εντός του κόμματος, ελάχιστα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για την εκλογή του νέου προέδρου του Κινήματος.
Η επιστολή που άναψε τα αίματα
Το απόγευμα της Πέμπτης ο Γ.Παπανδρέου έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που απέστειλε προς την ΕΔΕΚΑΠ, με την οποία κατήγγειλε ότι στο 20% των εκλογικών τμημάτων κατά τη διαδικασία της 5ης Δεκεμβρίου, διαπιστώθηκαν 2.700 περισσότερα ψηφοδέλτια, έκανε λόγο για ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου των εκλογών και ζητούσε διερεύνηση των καταγγελιών ώστε να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής.
Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο Γιώργος Παπανδρέου τόνιζε:
Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής.
Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων. Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.
Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζήτω από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής.
Η απάντηση της πλευράς Ανδρουλάκη
Η εξέλιξη αυτή ήρθε ως συνέχεια των υψηλών τόνων που είχε υιοθετήσει ο πρώην πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή που έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας της 5ης Δεκεμβρίου, όπου κατέλαβε τη δεύτερη θέση πίσω από τον Νίκο Ανδρουλάκη με 9 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά και αφήνοντας εκτός δεύτερου γύρου τον Ανδρέα Λοβέρδο.
Συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη σχολιάζαν στη Huffpost ότι προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η ΕΔΕΚΑΠ, στην οποία -όπως λένε- ο πρώην πρωθυπουργός διαθέτει την πλειοψηφία, την Τρίτη ενέκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα και δύο ημέρες μετά ο Γιώργος Παπανδρέου προχώρησε σε αυτή την κίνηση. «Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή που 270.000 πολίτες μπήκαν στη διαδικασία συμμετοχής στις εκλογές και εναποθέτουν πάνω μας τις ελπίδες, απαιτείται στάση ευθύνης από όλους», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Ο πρώην πρωθυπουργός σηκώνει συνέχεια τους τόνους στη μονομαχία του με το Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος μέχρι τώρα επιλέγει να μην απαντά στις επικρίσεις, τονίζοντας ότι αντίπαλος είναι ο δικομματισμός της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αγνωστο είναι αν ο νικητής του πρώτου γύρου των εκλογών θα συνεχίσει να τηρεί την ίδια στάση μετά από τις σημερινές εξελίξεις.
Σε ομιλία του στη Ρόδο, πάντως, ο Ν.Ανδρουλάκης διεμήνυσε πως «δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης». «Πληγώθηκαν τα μέλη μας, οι φίλοι μας από συμπεριφορές ”παλαιών πρωταγωνιστών”, δεν θα ξαναπληγωθούν. Θα ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ περήφανη ισχυρή παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου» τόνισε μεταξύ άλλων.
Νέα «καρφιά» και υπαναχώρηση από Παπανδρέου
Μιλώντας το βράδυ της Πέμπτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1, ο Γ.Παπανδρέου επανέλαβε τον ισχυρισμό του για τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, ζητώντας εκ νέου να διερευνηθεί η διαδικασία.
Μάλιστα, άφησε αιχμές νέες κατά του αντιπάλου του λέγοντας «δεν ξέρω αν ο Ανδρουλάκης είναι δεξιά ή αριστερά μου (σ.σ. πολιτικά)» και ότι «δεν μπορούμε από τις Βρυξέλλες να δώσουμε μάχες».
Ωστόσο, λίγο αργότερα επανήλθε με διευκρινιστική ανακοίνωση, μέσω της οποίας υποστηρίζει ότι «ουδέποτε προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία».
Το Γραφείο Τύπου του Γ.Παπανδρέου αναφέρει συγκεκριμένα: «Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέου προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο. Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής».
Και καταλήγει: «Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».