Εισαγγελική έρευνα ανοίγει άμεσα σχετικά με την παρακολούθηση του κινητού του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρίας Παπαγεωργοπούλου διατάχθηκε η διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν και από ποια πρόσωπα έχει τελεστεί η αξιόποινη πράξη της παραβίασης τηλεφωνικού απορρήτου.

Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε σε εισαγγελέα πρωτοδικών ο οποίος θα διερευνήσει τις σοβαρές αυτές καταγγελίες.

Παραβίαση τηλεφωνικού απορρήτου δημοσιογράφου: Το χρονικό των καταγγελιών

O δημοσιογράφος την άνοιξη του 2020 διαπιστώνει προβλήματα στη λειτουργία του τηλεφώνου του και αναρωτιέται αν βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Τότε πηγές του δημοσιογράφου του αποκάλυψαν την ύπαρξη απομαγνητοφωνήσεων προσωπικών τηλεφωνικών συνομιλιών του.

Στα έγγραφα που είδε ο Κουκάκης υπήρχε η απομαγνητοφώνηση τηλεφωνήματος που έκανε με ξένο δημοσιογράφο μεγάλης εφημερίδας του εξωτερικού. Αυτό σημαίνει ότι εκτός από τον Έλληνα ρεπόρτερ, η ΕΥΠ υπέκλεπτε τη συνομιλία και του ξένου δημοσιογράφου.

Ο Θ. Κουκάκης λέει στο Reporters United: «Εκείνες οι υποκλοπές αφορούν τηλεφωνήματα που έκανα περιμένοντας την κόρη μου να σχολάσει από το σχολείο της. Στις απομαγνητοφωνήσεις που είδα αναφέρεται συχνά η λέξη “ΑΚΑΤΑΛΗΠΤΟ” λόγω του ότι οι φωνές των παιδιών έκαναν αδύνατη την πλήρη κατανόηση των συνομιλιών μου».

Τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με το Reporters United, κατέθεσε στην ΑΔΑΕ καταγγελία για να του γνωστοποιήσει αν παρακολουθούνται οι επικοινωνίες του σε δύο αριθμούς κινητών κι ένα σταθερό τηλέφωνο.

Στην επιστολή του προς την ΑΔΑΕ, την οποία το Reporters United διάβασε, ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Λόγω της ακρίβειας των λεγομένων που εμπεριέχονται στα απομαγνητοφωνημένα κείμενα, αλλά και λόγω του ότι κάποιες από τις συνομιλίες που έχουν καταγραφεί έχουν γίνει σε εξωτερικούς χώρους, προκύπτει αβίαστα πως έχουν προκύψει από συνακρόαση. Στη βάση αυτή θα ήθελα να με ενημερώσετε για το εάν το κινητό μου τηλέφωνο [σ.σ.: αριθμός κινητού], το σταθερό μου τηλέφωνο [σ.σ.: αριθμός σταθερής γραμμής] η σύνδεση data μου [σ.σ.: αριθμός κινητού] παρακολουθούνται ή έχουν τεθεί σε κάποιο χρόνο υπό παρακολούθηση».





ΠΗΓΗ