Naval Group/YouTube

.

Εντείνεται η «κούρσα» μεταξύ των διεθνών «μνηστήρων» που στοχεύουν να αναλάβουν το πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, με νέα στοιχεία να γίνονται γνωστά για την πρόταση της γαλλικής πλευράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η γαλλική πρόταση περιλαμβάνει τόσο την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών FDI HN (οι γνωστές ευρύτερα στο ελληνικό κοινό ως Belh@rra) όσο και τον εκσυγχρονισμό των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ του ελληνικού πολεμικού ναυτικού. Το «πακέτο» προσφέρεται από τις Naval Group, Thales, MBDA.

Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες, ως προς τις νέες φρεγάτες (Naval Group) η πρόταση περιλαμβάνει κατασκευή της πρώτης στη Γαλλία για την ταχύτερη δυνατή αξιοποίηση από το ελληνικό ναυτικό, με μεταφορά τεχνολογίας για την κατασκευή των άλλων τριών στη χώρα μας. Ως προς τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ (Mid-Life Upgrade), υπεύθυνη για το έργο θα είναι η Thales, και το πρόγραμμα προορίζεται να πραγματοποιηθεί σε ελληνικό ναυπηγείο, με συμμετοχή της ελληνικής βιομηχανίας. 

Η πρόταση για τις νέες φρεγάτες

Οι FDI HN αποτελούν καρπό του συνδυασμού τεχνολογιών από τις ευρωπαϊκές αμυντικές βιομηχανίες Thales, MBDA και Naval Group. Ο εν λόγω τύπος έχει σχεδιαστεί (σε φυσικό και ψηφιακό επίπεδο) έχοντας κατά νου μελλοντικές δυνατότητες εξέλιξης, ώστε οι χρήστες του να μπορούν να αντιμετωπίζουν αναδυόμενες και μελλοντικές απειλές κατά τη διάρκεια ζωής του πλοίου, μεταξύ των οποίων μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κυβερνοαπειλές, βαλλιστικούς πυραύλους/πυραύλους με ταχύτητες πολλαπλάσιες αυτής του ήχου, υποβρύχια κ.α. Όπως προαναφέρθηκε, η πρόταση περιλαμβάνει συμπαραγωγή στην Ελλάδα, με σκοπό τη δημιουργία μιας αμυντικής βιομηχανικής βάσης για τον ναυτικό τομέα στη χώρα μας.

 

 

Σε επίπεδο αεράμυνας, η FDI διαθέτει το ραντάρ Thales SEA FIRE, ψηφιακό ραντάρ με τέσσερις επίπεδες κεραίες που βασίζονται στην τεχνολογία AESA και παρέχει πρόσβαση σε όγκο επιτήρησης αρκετών εκατοντάδων χιλιομέτρων. Σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες έχει τη δυνατότητα να ανιχνεύει μεγάλο εύρος απειλών, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη έως πυραύλους που πετούν σε ταχύτητες πολλαπλάσιες αυτής του ήχου. Οι αντιαεροπορικές του ικανότητες επιτρέπουν την παροχή προστασίας, άμυνας περιοχής και επέμβασης έναντι των πιο σημαντικών απειλών αέρος. Επίσης, το SETIS Combat Management System εξυπηρετεί σκοπούς ακριβούς απεικόνισης της τακτικής κατάστασης, χρησιμοποιώντας δεδομένα από όλους τους αισθητήρες του πλοίου.

Η αυτοπροστασία ενισχύεται από προηγμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ λαμβάνονται υπόψιν και οι κυβερνοαπειλές, με ένα σύστημα που, σύμφωνα με τις εν λόγω πηγές, κάνει το σκάφος ιδιαίτερα ανθεκτικό σε αυτόν τον τομέα. Σε επίπεδο αρχιτεκτονικής, η φρεγάτα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ιδιαίτερα ανθεκτική ως προς την αντιμετώπιση ζημιών, με το πλοίο να χωρίζεται σε δύο ζώνες από ένα διπλό στεγανό διάφραγμα ανθεκτικό στις επιπτώσεις των πυραυλικών επιθέσεων. Τα δύο κέντρα δεδομένων επί του σκάφους έχουν σχεδιαστεί γύρω από μια κατανεμημένη ψηφιακή αρχιτεκτονική τύπου cloud και επιτρέπουν την άμεση αναδιάρθρωση των συστημάτων του πλοίου σε περίπτωση ζημιάς κατά τη διάρκεια της μάχης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Τι θα γίνει με τις νέες ελληνικές φρεγάτες: Εκτιμήσεις για πιθανούς «μνηστήρες»

Το «πακέτο» της FDI HN συμπληρώνεται από ελικόπτερο S70B ή MH60/R, πλήρη σουΐτα σόναρ (τροπίδας και ρυμουλκούμενου), καθώς και από χαμηλή ακουστική «υπογραφή» για να είναι δύσκολη η ανίχνευση από εχθρικό υποβρύχιο. Για χρήση εναντίον υποβρυχίων υπάρχει η τορπίλη MU90, για εξουδετέρωση στόχων σε ρηχά ή βαθιά νερά. Στο ευρύτερο πλαίσιο της γαλλικής πρότασης, υπογραμμίζονται οι αντιπυραυλικές δυνατότητες της φρεγάτας, απέναντι σε απειλές όπως βαλλιστικοί πύραυλοι ή βλήματα cruise, ώστε να μπορούν να προστατευθούν ευαίσθητοι χώροι με μικρό χρόνο ειδοποίησης και χωρίς περιορισμούς.

 

Naval Group/YouTube

.

 

Ως προς τη δυνατότητα προσαρμογής του σκάφους απέναντι σε νέες απειλές, όπως επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, οπλισμένα drones, σμήνη drones, πύραυλοι εξαιρετικά υψηλών ταχυτήτων κλπ, η FDI HN διαθέτει αυξημένες δυνατότητες φυσικής και ψηφιακής αναβάθμισης, ώστε να μπορεί να προσαρμόζεται στις εξελίξεις.

Όσον αφορά στο σχέδιο βιομηχανικής συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία, σύμφωνα με τις εν λόγω πληροφορίες το Naval Group έχει αρχίσει έρευνες για να συμπεριλάβει ελληνικές εταιρείες στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού του- εννιά εταιρείες έχουν ήδη εγγραφεί ως προμηθευτές του ΝG και είναι ήδη σε επαφή με περίπου είκοσι ακόμη υποψήφιους. Επιπλέον, δημιουργούνται συνεργασίες με τρία ελληνικά πανεπιστήμια. Απώτερος στόχος είναι η σταδιακή απόκτηση από την ελληνική βιομηχανία της τεχνογνωσίας που απαιτείται για τη διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό των φρεγάτων FDI HN καθ ’όλη τη διάρκεια του κύκλου ζωής τους και την παραγωγή επιπλέον φρεγάτων στην Ελλάδα.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά στοιχεία για το κόστος της συγκεκριμένης πρότασης, καθώς και για τα πλοία της αποκαλούμενης «ενδιάμεσης λύσης» (για την οποία θεωρείται πως θα χρειαζόταν διακρατική συμφωνία).





ΠΗΓΗ