Το τελευταίο διάστημα ανέβηκαν πολύ οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, κυρίως με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.
Η αστυνομική αυθαιρεσία δεν είναι όμως το μοναδικό πεδίο στο οποίο διασταυρώνουν τα ξίφη τους κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Γύρω από αυτό υπάρχουν και άλλα ανοιχτά μέτωπα που έχουν ανεβάσει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, από τη διαχείριση της πανδημίας, την Οικονομία, μέχρι την υπόθεση Κουφοντίνα.
Αποτέλεσμα είναι να επικρατεί κλίμα διχασμού στην κοινωνία, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα από τις τοποθετήσεις των πολιτών στα social media αλλά και σε πολλές περιπτώσεις από τη μη τήρηση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Και όλο αυτό συμβαίνει σε μία χρονική στιγμή που οι αντοχές της κοινωνίας φαίνεται να εξαντλούνται όλο και περισσότερο, ενώ η πανδημία πιέζει ασφυκτικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Όλα ξεκίνησαν από τη Νέα Σμύρνη
Ο ξυλοδαρμός πολίτη από αστυνομικούς στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσει μία σκληρή πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Οι φωνές για «τυφλή» αστυνομική βία πλήθυναν, ενώ σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση αρνητικού κλίματος για την στάση της ΕΛ.ΑΣ. έπαιξε και η αρχικά αμήχανη στάση της κυβέρνησης που αρκέστηκε να δηλώσει την «ενόχληση» της, παραπέμποντας την υπόθεση στην ΕΔΕ της αστυνομίας και στη δικαιοσύνη.
Η καταδίκη της συμπεριφοράς των ένστολων κατά πολιτών, ήρθε με αρκετές ημέρες καθυστέρηση και συγκεκριμένα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή (12/3).
Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ψηφοφόροι της ΝΔ σχολίασαν αρνητικά το πως συμπεριφέρθηκαν οι αστυνομικοί της ομάδας ΔΡΑΣΗ και της βίας που άσκησαν κατά πολιτών σε μία περίπτωση που –σύμφωνα με όσα κατέγραψαν οι ερασιτεχνικές κάμερες- δεν υπήρχε κανένας λόγος να ξεφύγει η κατάσταση.
Δύο μέρες μετά, κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας για το περιστατικό στη Νέα Σμύρνη, υπήρξε δεύτερος γύρος βίας με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό ενός αστυνομικού. Λίγη ώρα μετά ο πρωθυπουργός, μέσω τηλεοπτικού μηνύματος, έσπευδε να προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει τον διχασμό.
Όμως μίλησε μόνο για την επίθεση κατά του αστυνομικού, αποφεύγοντας σε εκείνο το χρονικό σημείο να πάρει θέση για τον ξυλοδαρμό του πολίτη που είχε προκαλέσει την «έκρηξη» βίας στη Νέα Σμύρνη, γεγονός που σχολιάστηκε αρνητικά και αναδείχθηκε από κόμματα της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη για διχαστικό λόγο.
«Η βία φέρνει βία» τόνιζαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «δεν υπάρχει καλή και κακή βία» απαντούσαν κυβερνητικά στελέχη, ενώ ταυτόχρονα κατηγορούσαν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διοργάνωση συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας εν μέσω πανδημίας.
Η κόντρα των δύο πλευρών για την στάση της αστυνομίας κορυφώθηκε στη Βουλή, όταν και διασταύρωσαν τα ξίφη τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα. Το θέμα της αστυνομικής αυθαιρεσίας, έδειξε ξεκάθαρα την απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ και το διχασμό που υπάρχει ανάμεσα τους. Και βλέποντας κανείς το τι γραφόταν όλες αυτές τις ημέρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ήταν εύκολο να αντιληφθεί ότι αυτό το διχαστικό κλίμα έχει περάσει και στην κοινωνία.
Διαχείριση της πανδημίας
Πολιτική κόντρα έχει ξεσπάσει και για το θέμα της εξέλιξης της πανδημίας. Όταν πριν από περίπου ένα χρόνο καταγραφόταν το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κράτησαν χαμηλούς τόνους προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο κοινός –και άγνωστος- εχθρός.
Σήμερα, 13 μήνες μετά, η κατάσταση δεν έχει καμία ομοιότητα με το τότε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως και άλλα κόμματα, ασκούν δριμύτατη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, κάνοντας λόγο για αναποτελεσματικά μέτρα. Τα κρούσματα παραμένουν πολλά, άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, πολλοί ασθενείς έχουν ανάγκη διασωλήνωσης, η πίεση στο ΕΣΥ είναι ασφυκτική, επιχειρήσεις και επαγγελματίες διαμαρτύρονται για το παρατεταμένο lockdown καθώς υπολογίζουν και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας ενώ οι πολίτες έχουν κουραστεί από την καραντίνα.
«Νερό στον μύλο» της αντιπολίτευσης όμως φρόντισαν να ρίξουν και κάποια περιστατικά που έδειξαν πλημμελή εφαρμογή των μέτρων από τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη, όπως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία όπου διοργανώθηκε προς τιμήν του τραπέζι με αρκετούς συνδαιτημόνες, παρά την απαγόρευση τέτοιων συναθροίσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί σφοδρή κριτική και για την κατάσταση που επικρατεί στα μέσα μεταφοράς, όπου σε πολλές περιπτώσεις προκαλείται συνωστισμός, ενώ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι δεν φρόντισε να ενισχύσει αποτελεσματικά το ΕΣΥ, με αποτέλεσμα τώρα να έχει φτάσει στα όρια του.
Ως απάντηση το Μέγαρο Μαξίμου τονίζει διαρκώς τα στοιχεία που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι σε καλύτερο σημείο συγκριτικά με άλλες χώρες, θυμίζει την αύξηση των κρεβατιών ΜΕΘ τους τελευταίους μήνες και υπογραμμίζει τα κονδύλια που έχουν διατεθεί για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων. Μοναδικός πραγματικός λόγος αισιοδοξίας είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού, όμως και αυτός γίνεται με αργούς ρυθμούς εξαιτίας των προβλημάτων στην προμήθεια των εμβολίων.
Πάντως η αντιπαράθεση για την πανδημία αναμένεται να συνεχιστεί και ενδεχομένως να ενταθεί. Όλα θα κριθούν από την κατάσταση που θα βρεθεί η ελληνική οικονομία και η κοινωνία τους επόμενους μήνες. Το βέβαιο είναι ότι οι πολίτες εμφανίζουν κόπωση από τα μέτρα, κάτι που παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός, με αποτέλεσμα να είναι όλο και συχνότερες οι εικόνες καταστρατήγησης των περιορισμών, με τελευταίο παράδειγμα τον συνωστισμό στην Ξάνθη, το σαββατοκύριακο που πέρασε.
Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και Κουφοντίνας
Τα πνεύματα οξύνθηκαν και για τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν με στόχο την στήριξη του αιτήματος τον Δημήτρη Κουφοντίνα για τη μεταγωγή του στις φυλακές Κορυδαλλού.
Από την πρώτη στιγμή που ο πολυισοβίτης ξεκίνησε απεργία πείνας, αλληλέγγυοι του «Λουκά» της 17Ν έβγαιναν ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους δρόμους, σε αρκετές περιπτώσεις έγιναν επεισόδια ενώ σημειώθηκαν και πολλές επιθέσεις από αγνώστους σε σπίτια κυβερνητικών στελεχών και σε δημόσια κτίρια.
Η κυβέρνηση κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι αδιαφορεί για την προστασία της δημόσιας υγεάις, καθώς στελέχη του καλούσαν τον κόσμο να συμμετέχει σε αυτές τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, εν μέσω πανδημίας.
Όσο περνούσαν οι μέρες και επιδεινωνόταν η κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα, αυξάνονταν οι συγκεντρώσεις στην Αθήνα αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας ενώ η ΕΛ.ΑΣ. εκπονούσε ειδικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση αντιδράσεων στο ενδεχόμενο απώλειας της ζωής του απεργού πείνας.
Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση έστελνε το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τακτική στο θέμα Κουφοντίνα και ότι δεν θα υπέκυπτε στις πιέσεις, κάτι που έκανε με συνέπεια. Το γεγονός ότι τελικά ο πολυισοβίτης σταμάτησε την απεργία πείνας, αναμφίβολα θα μειώσει την ένταση που είχε προκληθεί. Όμως η περίπτωση Κουφοντίνα συνέβαλε κι αυτή στην σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ.