Η Αριστοτελία Πελώνη ξεκαθάρισε κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ότι η υποχρεωτικότητα είναι ένα ειδικό πλαίσιο και ότι δεν θα συνδέεται με απολύσεις.  Πάντως την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει θέματα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση –εφόσον παραστεί ανάγκη- θα προχωρήσει σε lockdown μόνο για ανεμβολίαστους, η κ. Πελώνη υπογράμμισε ότι θα υπάρξουν σημειακές παρεμβάσεις, όπου κριθεί αναγκαίο και τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης οριζόντιο lockdown, ειδικά από την στιγμή που πλέον υπάρχει η ασπίδα του εμβολίου. Σε άλλη ερώτηση σχετική με τη λειτουργία των κατασκηνώσεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε ότι συζητείται στην επιτροπή αυστηροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τις κατασκηνώσεις.

Γενικότερα για το θέμα της πανδημίας, η Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε ότι καταγράφεται σημαντική αύξηση νέων κρουσμάτων, προσθέτοντας όμως ότι φέτος οι δυνατότητες άμυνας είναι εντελώς διαφορετικές, καθώς τώρα υπάρχει πλέον το εμβόλιο, το οποίο είναι στη διάθεση όλων. «Και έχουμε όλοι ευθύνη απέναντι στον εαυτό μας, στον οικογενειακό και κοινωνικό περίγυρό μας, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο έναντι του οποίου οι ανεμβολίαστοι μπορεί να λειτουργούν ως αναμεταδότες και εστίες μεταλλάξεων», συμπλήρωσε η κ. Πελώνη, ζητώντας παράλληλα από όλους τους φορείς να ενώσουν τις φωνές τους για να πειστούν όσοι πολίτες διατηρούν επιφυλάξεις για τα εμβόλια, θέτοντας και το δίλημμα: «Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε». Ερωτώμενη για τις εικόνες των συλλαλητηρίων κατά του εμβολιασμού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η απάντηση της κυβερνητικής εκπροσώπου ήταν μονολεκτική: «Κρίμα».

Σχετικά με την πορεία της Επιχείρησης «Ελευθερία», η κ. Πελώνη ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 9.480.000   εμβολιασμοί. Πάνω από  5.330.000 πολίτες έχουν κάνει έστω μια δόση και περισσότεροι από 4.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. «Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 28 Ιουνίου μέχρι χθες, 590.000 πολίτες έκλεισαν το ραντεβού της  πρώτης δόσης. Το 1 στα 3 από αυτά κλείστηκε από πολίτες της ηλικίας 18-29 ετών», προσέθεσε η κ. Πελώνη.

Στο μεταξύ, ανοίγει το απόγευμα η πλατφόρμα στην οποία μπορούν να κλείνουν ραντεβού εμβολιασμού με το εμβόλιο της Pfizer οι έφηβοι 15-17 ετών. Συμπεριλαμβάνονται όσοι έχουν κλείσει τα 15 (γεννημένοι έως 15/07/2006). Κάθε 15 μέρες θα ανανεώνεται και θα εντάσσονται όσοι έχουν κλείσει τα 15. «Το ραντεβού θα μπορεί να το κλείσει οποιοσδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί. Μπορεί, επίσης, να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία. Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους», εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ αναφέρθηκε και σε όσα θα ισχύσουν από την Παρασκευή 16/7.

Ειδικότερα, από αύριο 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα μπορούν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους.

Έως τις 31 Αυγούστου σε όλους τους χώρους ψυχαγωγίας επιτρέπεται η παρουσία μόνο καθήμενων πελατών. Οι εξωτερικοί χώροι στους οποίους λειτουργούν οι επιχειρήσεις αυτές μπορεί να είναι αμιγείς ή μικτοί.

Οι αθλητικοί αγώνες θα διεξάγονται με θεατές μόνο σε αμιγείς χώρους, κλειστούς ή ανοιχτούς και η χωρητικότητά τους θα ανέρχεται στο 80%.

Σύμφωνα με την κ. Πελώνη, αναμένονται αυστηροί έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων. Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ., το διοικητικό πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και 7 ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη, ενώ για τα καταστήματα εμβαδού άνω των 200 τ.μ., το πρόστιμο θα είναι 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης από την επομένη για 7 ημέρες.

Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως τετραγωνικών, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας από την επομένη για 15 ημερολογιακές ημέρες.

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, για όλα τα καταστήματα ανεξαρτήτως επιφάνειας, προβλέπεται προσωρινή αφαίρεση άδειας λειτουργίας του καταστήματος για 60 ημερολογιακές ημέρες.

 





ΠΗΓΗ