KIRILL KUDRYAVTSEV via Getty Images
Κάθε Παρασκευή πρωί θα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων και αφού μελετά τα επιδημιολογικά δεδομένα, στην συνέχεια θα καταθέτει την εισήγηση της προς την κυβέρνηση η οποία και θα αποφασίζει για τα μέτρα που θα λαμβάνονται για τις επόμενες μέρες και θα τα ανακοινώνει κάθε Παρασκευή απόγευμα ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αυτό ανέφερε στην πρώτη του ενημέρωση προς τους πολιτικούς συντάκτες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης. Άρα τα μέτρα που θα εφαρμόζονται από εδώ και πέρα, είτε αφορά άρση των περιορισμών είτε την αυστηροποίηση τους, θα αποφασίζονται και θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή και θα καθορίζονται ανάλογα με την πορεία της πανδημίας. Να θυμίσουμε ότι μεταξύ των ειδικών υπάρχει έντονη ανησυχία, καθώς δεν έχει αποτυπωθεί μέχρι τώρα στους ελέγχους η κινητικότητα των πολιτών κατά το διάστημα της εορταστικής περιόδου. Οπότε είναι αρκετά πρόωρο να γίνει αυτή την στιγμή η οποιαδήποτε πρόβλεψη για το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. «Συνεχίζουμε να παίζουμε άμυνα και, ταυτόχρονα, αναπτύσσουμε την αντεπίθεσή μας με βάση το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης ¨Ελευθερίᨻ, είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Πάντως ο κ. Ταραντίλης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του αριθμού των sms με τα οποία κινούνται σήμερα οι πολίτες, κάτι που είχε ακουστεί ως πιθανότητα για τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων.
Ο Χρήστος Ταραντίλης εστίασε επίσης στο θέμα της διαδικασίας του εμβολιασμού που είναι ήδη σε εξέλιξη. Όπως είπε, μέχρι και χθες είχαν εμβολιαστεί 44.620 πολίτες, αριθμός που όπως ανέφερε αντιστοιχεί στο 0,42% του πληθυσμού, ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος είναι 0,31%. «Βεβαίως, η ταχύτητα των εμβολιασμών εξαρτάται πρωτίστως από τις ποσότητες των εμβολίων που φτάνουν στη χώρα μας. Μέσα στον Ιανουάριο -με βάση τη συμφωνία που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τις εταιρείες Pfizer και Moderna και σύμφωνα με την προβλεπόμενη (κατ’ αναλογία του πληθυσμού) κατανομή- η Ελλάδα θα πάρει 424.624 δόσεις, δηλαδή 212.312 εμβόλια. Και οι ποσότητες αυτές θα αυξηθούν σημαντικά κατά το επόμενο διάστημα. Είναι, άλλωστε, καλά γνωστό ότι η Ελλάδα έχει κλειδώσει, στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, τις δόσεις που της αναλογούν και φτάνουν για τον εμβολιασμό περίπου 15 εκατομμυρίων πολιτών», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης να εμβολιαστεί το 70% του πληθυσμού μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, για να επιτευχθεί η ανοσία..
Για την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα κλείνουν ραντεβού οι πολίτες για τον εμβολιασμό τους, η λειτουργία της θα ξεκινήσει για τους πολίτες που είναι άνω των 85 ετών. Όπως εξήγησε ο κ. Ταραντίλης, οι τρόποι που είναι στη διάθεσή των πολιτών για το ραντεβού είναι τρεις:
Πρώτον: Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα πάρουν σχετικό μήνυμα και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιβεβαιώσουν το ραντεβού. Γι′ αυτό, όπως είπε, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει παρότρυνση και βοήθεια προς γονείς και συγγενείς ώστε να εγγραφούν άμεσα.
Ο δεύτερος τρόπος είναι μπαίνοντας στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που πρόκειται να εμβολιαστούν και εάν είναι, θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού.
Ο τρίτος τρόπος αφορά τους πολίτες μας που δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία και θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους είτε στα φαρμακεία είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Σχετικά με τις κυβερνητικές δράσεις και το νομοθετικό έργο, ο κ. Ταραντίλης είπε ότι κατατέθηκε στη Βουλή -και συζητείται από αύριο Τρίτη στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας- το νομοσχέδιο για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης προς Δυσμάς. «Υλοποιείται έτσι μια ιστορικής σημασίας απόφαση, καθώς η Ελλάδα επεκτείνει στην περιοχή αυτή τα χωρικά ύδατά της στα 12 ναυτικά μίλια και διευρύνει -για πρώτη φορά από το 1947- την έκταση της επικράτειάς της», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επίσης, όπως είπε ο κ. Ταραντίλης, κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και θα ψηφιστεί εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την έγκριση της αγοράς μιας μοίρας 18 (12 μεταχειρισμένων και 6 καινούργιων) γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών «Rafale». «Γίνεται, έτσι, ένα ακόμη βήμα, στην κατεύθυνση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον περασμένο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη, για άμεση ενίσχυση των Ενόπλων μας Δυνάμεων. Υπενθυμίζεται ότι τα πρώτα έξι από τα αεροσκάφη αυτά θα έρθουν στη χώρα μας έξι μήνες μετά την υπογραφή της Σύμβασης», ανέφερε συγκεκριμένα ο κ. Ταραντίλης.