Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο πλαίσιο των τακτικών μηνιαίων επαφών που έχουν, και την ενημέρωσε για το ταξίδι του στις ΗΠΑ και τις επαφές που είχε στο Νταβός αλλά κυρίως για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την αντιμετώπιση των συνεπειών του κύματος ακρίβειας που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, «έχω πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και σε εσάς, ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την κοινωνία, τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις, απροστάτευτες απέναντι σε ένα κύμα αυξήσεων, όσον αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, για το οποίο οι ίδιοι δεν έχουν καμία ευθύνη και το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε και με κρατική στήριξη, όπως κάναμε και την εποχή της πανδημίας».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου ότι μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε οι πολίτες που επιβαρύνθηκαν με πολύ υψηλούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος να καταθέσουν τα στοιχεία τους για να αρχίσει η επιστροφή του 60% της αύξησης, την οποία είδαν στους λογαριασμούς τους. «Και φυσικά από 1η Ιουλίου, όπως έχουμε δεσμευθεί, θα τεθεί σε λειτουργία ο καινούργιος μηχανισμός σταθεροποίησης των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόθεση του να θέσει ξανά το θέμα των επιπτώσεων της ακρίβειας στην Σύνοδο Κορυφής, στο τέλος του μήνα: «Θα επαναλάβω ακόμη μια φορά ότι όσο σημαντική είναι η απεξάρτηση από τους Ρωσικούς υδρογονάνθρακες και η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, άλλο τόσο σημαντική είναι και η στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων βραχυπρόθεσμα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τις πολύ απότομες αυξήσεις, οι οποίες βασικά είναι αποτέλεσμα των τιμών του φυσικού αερίου».

Σύντομα ανακοινώνεται σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά και σε ένα σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση και που θα ανακοινώνει σύντομα, σχετικά με την εξοικονόμηση ενέργειας. «Επειδή όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια, θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας», σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός και εξήγησε: «Με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλυτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».

«Η Ελλάδα πια έχει έναν αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο»

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Σακελλαροπούλου και για το ταξίδι που έκανε στις ΗΠΑ. «Είχα την ευκαιρία, όπως γνωρίζετε, να βρεθώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια πολύ τιμητική επίσκεψη, να συναντήσω τον Πρόεδρο Μπάιντεν, αλλά ταυτόχρονα να απευθυνθώ και στο Κογκρέσο, ως ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος είχε αυτή την τιμή, να θέσω συνολικά το πλαίσιο των διμερών μας σχέσεων, να κάνω, πιστεύω, τις απαραίτητες ιστορικές αναφορές στην κοινή διαδρομή των δημοκρατιών μας, αλλά φυσικά να ενημερώσω τους Αμερικανούς Γερουσιαστές και τα μέλη του Κογκρέσου και για την κατάσταση η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ανατολική Μεσόγειο και πόσο σημαντικό είναι σε μία εποχή όπου η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη στην Ουκρανία να μην έχουμε άλλες εστίες έντασης εντός της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας», ανέφερε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ενώ μίλησε και για τις επαφές που είχε στο Νταβός: «Επαναεπιβεβαίωσα και στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ το γεγονός ότι η Ελλάδα πια έχει έναν αναβαθμισμένο γεωπολιτικό και οικονομικό ρόλο, είναι μια χώρα η οποία έχει αφήσει οριστικά πίσω της τις δύσκολες εποχές της κρίσης και αντιμετωπίζεται από όλους, από τους γεωπολιτικούς μας συμμάχους, αλλά και από την οικονομική κοινότητα, ως ένας σοβαρός, αξιόπιστος εταίρος, ως μια χώρα η οποία έχει βρει πια τον δρόμο της, μιας χώρας της οποίας το μέλλον είναι εξαιρετικά αισιόδοξο και εξαιρετικά ευοίωνο».

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Επιβεβλημένη η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των κρίσεων»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μιλώντας για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων αλλά και κινδύνων όπως μία επισιτιστική κρίση ή μία κρίση στην ενέργεια, σημείωσε πως η λήψη μέτρων είναι και ευθύνη και της ΕΕ. «Πρέπει λοιπόν να ληφθούν μέτρα ώστε να προλάβουμε τους κινδύνους αυτούς. Και η λήψη κάθε μέτρου για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσεων, ιδίως αυτών που επιβαρύνουν τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, είναι όχι μόνο επιθυμητή αλλά και επιβεβλημένη. Προς αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι πρέπει να δουλέψουμε όλοι ενωμένοι και στη χώρα μας», τόνισε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα υπογράμμισε την ανάγκη της Ελλάδας για ισχυρούς συμμάχους. «Αποτελεί εθνική ανάγκη η φωνή της Ελλάδας να ακούγεται σταθερή και ισχυρή σε όσο το δυνατόν περισσότερα διεθνή fora και νομίζω ότι στον σημερινό κόσμο είναι αυτονόητη η σημασία του Αμερικανικού Κογκρέσου», σημείωσε αρχικά η Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να συμπληρώσει: «Ζούμε σε εποχές που τίθεται σε διακινδύνευση ο τρόπος ζωής μας και αξίες και ιδανικά που θεωρούσαμε μέχρι πρότινος δεδομένα. Η παρουσία λοιπόν μιας Ελλάδας ισχυρής, με διεθνείς συμμαχίες, με εξωστρέφεια, μιας Ελλάδας σίγουρης για τον εαυτό της, νομίζω ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στις επισφαλείς συνθήκες στις οποίες ζούμε».





ΠΗΓΗ