via Associated Press

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προσέφυγε η Κύπρος μετά τις αυθαίρετες εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς για αποχαρακτηρισμό μέρους της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων, ζητώντας συγκεκριμένη αντίδραση από πλευράς διεθνούς κοινότητας.

Μπαράζ αντιδράσεων από τη διεθνή κοινότητα μετά τις εξαγγελίες Ερντογάν για τα Βαρώσια

H ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του ΟΗΕ για τον αρνητικό αντίκτυπο που θα έχουν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Βαρώσια στις συνομιλίες διευθέτησης του Κυπριακού.

Η ειδική αντιπρόσωπος ενημέρωσε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις δύο εκθέσεις του Αντόνιο Γκουτέρες («ΟΥΝΦΙΚΥΠ» και «Καλές Υπηρεσίες») καθώς και για τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων.

Όπως σημείωσε η κ. Σπέχαρ, «το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη διαβουλεύεται στο θέμα των Βαρωσίων και η Γραμματεία θα κάνει περαιτέρω ανακοίνωση σύντομα. Υπενθύμισα στο Συμβούλιο ότι ο ΓΓ έχει συστηματικά καλέσει τα μέρη να αποφύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις και να εκτροχιάσουν τις προσπάθειες για συνέχιση του διαλόγου, σε αναζήτηση κοινού εδάφους, συμπεριλαμβανομένων των Βαρωσίων».

Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, στις δηλώσεις του με το πέρας της συνάντησης με τον Νίκο Δένδια, η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας αναμένεται ότι θα κρίνει και την αντίδραση της ΕΕ στο ζήτημα.

«Από την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας θα εξαρτηθεί όχι μόνο το αν θα καταφέρει η Τουρκία να προχωρήσει σε νέα τετελεσμένα, αλλά και η αναζωογόνηση της προοπτικής επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, που παραμένει ο πρωταρχικός μας στόχος», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι χρειάζεται να είναι ξεκάθαρα τα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας.

Twitter/Υπουργείο Εξωτερικών

 

Με τον Ν.Δένδια είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα δεδομένα και αντάλλαξαν απόψεις για τα επόμενα βήματα, κυρίως σε ό,τι αφορά στην αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις, η οποία θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα και αποφασιστικά και η αντίδρασή της να έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Οπως επεσήμανε ο Κύπριος ΥΠΕΞ, στόχος των κινήσεων της Τουρκίας είναι η προώθηση της δημιουργίας δύο κρατών στην Κύπρο, ενώ αναφέρθηκε και στον σημαντικό αριθμό διπλωματικών επαφών, οι οποίες άρχισαν χθες, Τρίτη, και συνεχίζονται σήμερα.

«Οι επόμενες μέρες θα είναι καθοριστικής σημασίας για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Χριστοδουλίδης, ευχαριστώντας τον Νίκο Δένδια για τη συνδρομή της Ελλάδας στις διπλωματικές προσπάθειες αναχαίτισης της τουρκικής προκλητικότητας.

«Η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο, δεν παράγει δικαιώματα»

Με τη σειρά του ο Ελληνας ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι χθεσινές εξαγγελίες της Τουρκίας επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα στην Κύπρο.

«Ο Αττίλας κινήθηκε πάλι. Οι χθεσινές εξαγγελίες της τουρκικής πλευράς επιχειρούν να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα. Να ενταφιάσουν μια και καλή την προοπτική επανένωσης της Κύπρου. Καταδικάζουμε απόλυτα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες. Καταπατούν με τον πιο βάρβαρο τρόπο τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο. Αγνοούν επιδεικτικά τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο Ελληνας ΥΠΕΞ.

Και πρόσθεσε: «Εμείς, από τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε σταθερά τις κοινές προσπάθειες για να μπορέσουμε να λυθεί το Κυπριακό στο γνωστό πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Η παρανομία δεν αποτελεί Δίκαιο. Η παραβίαση – το λέμε καθαρά στην τουρκική πλευρά – δεν παράγει δικαιώματα. Αυτό το τόνισα ήδη στους συνομιλητές μου χθες και σήμερα, στους ομολόγους μου του Ισραήλ και της Γαλλίας, και την Αμερικανίδα Υφυπουργό Εξωτερικών».

via Associated Press

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η Τουρκία προέβη σε μια νέα μεγάλη παρανομία στα Βαρώσια, η οποία προστίθεται στην «πλούσια τουρκική συλλογή παρανομιών». Οπως είπε, η νέα εξαγγελία επιβεβαιώνει τις τουρκικές προθέσεις που δεν είναι άλλες από την επέκταση της κατοχής στην Κύπρο. Την εδραίωση μιας νέο-οθωμανικής ηγεμονίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

«Οι παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο μόνο εδώ στην Κύπρο. Δημιουργούν άλλο ένα μεγάλο ρήγμα στην περιφερειακή ειρήνη και τη σταθερότητα. Οι παράνομες στρατιωτικές βάσεις στα κατεχόμενα είναι μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη. Και το λέμε ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας όσο η Τουρκία συνεχίζει να παρανομεί στην Κύπρο» διεμήνυσε ο Ν.Δένδιας.

Και κατέληξε: «Η τουρκική επιθετικότητα δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Η απάντηση μας όπως πάντα θα βασίζεται στο Διεθνές Δίκαιο και στις Αξίες που μας διέπουν»

«Ξεκάθαρη η ισραηλινή τοποθέτηση ενάντια στην απαράδεκτη τουρκική στάση»

Νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας μετέβη στο Ισραήλ, όπου συναντήθηκε με τον νέο ομόλογό του Γιαΐρ Λαπίντ.

Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκε η τουρκική επιθετικότητα και η απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού. Ο κ. Δένδιας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησής τους, ευχαρίστησε τον κ. Λαπίντ για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και «τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Eurokinissi

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως είχε μια «μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία» με τον Ισραηλινό ομόλογό του, «κατά τη διάρκεια της οποίας επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σχέση της Ελλάδας με το Ισραήλ». «Είχα την ευκαιρία να του εκθέσω τις ελληνικές απόψεις,» τόνισε. «Η Ελλάδα είναι πάντοτε υπέρ του Διεθνούς Δικαίου, υποστηρίζει τη λύση των δύο κρατών ως τη λύση του Παλαιστινιακού ζητήματος, καθώς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα».

«Και βέβαια συζητήσαμε για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: την τουρκική επιθετικότητα, την απαράδεκτη τουρκική στάση στο θέμα του Κυπριακού», σημείωσε χαρακτηριστικά. «Τον ευχαρίστησα για την ξεκάθαρη ισραηλινή τοποθέτηση και επίσης για τη δυνατότητα ευθείας συνεννόησης μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ για την επιβολή της διεθνούς νομιμότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», κατέληξε.

Μάλιστα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι «οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας είναι ισχυρές και γερές και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να τις αναπτύσσουμε και να τις ενισχύουμε».

Όπως επισημαίνεται στην ίδια ανακοίνωση, η συνάντηση επικεντρώθηκε σε διμερή και περιφερειακά θέματα, ενεργειακά ζητήματα και τις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, όπως αναφέρει το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, οι υπουργοί συζήτησαν, μεταξύ άλλων, το ζήτημα των κινήσεων που έκανε η Τουρκία στην περιοχή των Βαρωσίων στην Κύπρο και εξέφρασαν βαθιά ανησυχία γι’ αυτά τα βήματα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ, Philenews.com)





ΠΗΓΗ