H πολιτική αντιπαράθεση για τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία μεταφέρθηκε την Παρασκευή στη Βουλή, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση, που προανήγγειλε ότι θα υπερψηφίσει σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Κυριακής με την τοποθέτηση των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία.

Με την έναρξη της συνεδρίασης άρχισαν και οι πρώτες αντιπαραθέσεις για τη χιονόπτωση, για το κύμα ακρίβειας αλλά και για την πανδημία. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος επανέλαβε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για εκλογές, ενώ επιτέθηκε και στο Κίνημα Αλλαγής καλώντας το να ξεκαθαρίσει τη θέση του.

Όπως είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος: «Ανάγκη να φύγετε τώρα τώρα επιτελικό κράτος συντρίμμια άφαντος Μητσοτάκης. Δεν κατάφεραν να διαχειριστούν».

«Μείωση διαφοράς από ΚΙΝΑΛ διαγκωνισμός για δεύτερη θέση οδηγεί πρόταση δυσπιστίας. Την Κυριακή απάντηση στη Βουλή και οι εκλογές απάντηση από λαό», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας.

Τα υπόλοιπα κόμματα λένε «ναι» στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ,αναπτύσσοντας όμως το καθένα το δικό του σκεπτικό.

Απόρροια της πολιτικής απαξίωσης του Αλέξη Τσίπρα χαρακτηρίζει την πρόταση δυσπιστίας η κυβέρνηση, ενώ στο επίκεντρο μπαίνει και η στάση του Κινήματος Αλλαγής.

«Ξέρετε το αποτέλεσμα της Κυριακής. Ξέρετε ότι η Κ.Ο. της ΝΔ θα είναι συμπαγής και θα δώσει την εμπιστοσύνη της στη κυβέρνηση. Την Κυριακή το βράδυ θα πάρετε την απάντηση σας». Με αυτή την καταληκτική αναφορά προς το ΣΥΡΙΖΑ, έκλεισε την ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολιτικό αντικείμενο σε σχέση με την κυβέρνηση αλλά έχει σχέση με την υπαρξιακή αγωνία του να μην γίνει τρίτο κόμμα.

«Γιατί το κάνετε; Ο αρχηγός σας, από χαρισματικός και εξαίρετος νέος ηγέτης, με λαμπρό μέλλον, το παιδί της Αριστεράς, είναι σήμερα ηττηθείς τρεις φορές, επί 2,5 χρόνια, με διψήφια διαφορά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Και τώρα με τις δημοσκοπήσεις αγωνιά μη βγει η επόμενη και τον δείχνει τρίτο κόμμα και είπε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης. «Είναι μια πολιτική κίνηση που δεν έχει καμία προστιθέμενη αξία ούτε πολιτικό περιεχόμενο», ανέφερε ο κ. Βορίδης ενώ υπογράμμισε ότι για τη ΝΔ είναι ένα δώρο γιατί για μια ακόμα φορά θα δοθεί η δυνατότητα στον λαό να κάνει σύγκριση τι έκανε η σημερινή κυβέρνηση και τι η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήσασταν 4,5 χρόνια στην κυβέρνηση! Κυβέρνηση της Αριστεράς που έπρεπε να διοικήσει ένα ταξικό και διαπλεκόμενο κράτος που υπηρετεί τα συμφέροντα των ολιγαρχών. Ήρθατε για να τα αλλάξετε και στα 4,5 χρόνια πόσους νόμους φέρατε και τι περιεχόμενο είχαν; Ο ριζοσπάστης ΣΥΡΙΖΑ και η επαναστατική του ορμή στη διοικητική μεταρρύθμιση εξαντλήθηκε σε 3 νόμους! Κινητικότητα, μητρώο στελεχών και αλλαγή αξιολόγησης και ένα νόμο για ενδυνάμωση του ΑΣΕΠ που ποτέ δεν εφαρμόστηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βορίδης.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε ότι θα κατατεθούν το επόμενο διάστημα νομοσχέδια για την καινούργια αξιολόγηση, τη στοχοθεσία, τον κώδικα ιθαγένειας, και τον ενιαίο κώδικα αυτοδιοίκησης.

Ακόμα, ο υπουργός Εσωτερικών επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να κουνά το δάχτυλο στη ΝΔ για θεσμικά ζητήματα», συμπληρώνοντας ότι το προνόμιο για στημένες σκευωρίες εναντίον πολιτικών του αντιπάλων και για κατάχρηση εξουσίας και επεμβάσεις στη δικαιοσύνη είναι μόνο δικό του και δεν υπάρχει προηγούμενο ιστορικό στην Ελλάδα.

 «Το υπουργείο Παιδείας ήθελε μαθητές και εκπαιδευτικούς στους δρόμους, πάνω στην κορύφωση του χιονιά» κατήγγειλε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Ο κ. Ν. Φίλης ανέφερε πως «πληροφορούμε ότι την Κυριακή, στη σύσκεψη των αρμοδίων υπουργείων με τις εταιρείες που διαχειρίζονται τους δρόμους και τους λοιπούς εμπλεκόμενους, με θέμα το κύμα του χιονιά που ερχόταν, πρώτον, απουσίαζε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και δεύτερον ότι το υπουργείο Παιδείας επέμενε μέχρι τέλους να ανοίξουν τα σχολεία Δευτέρα και Τρίτη!»

Ρώτησε εάν αυτές οι πληροφορίες που έχει αληθεύουν και ζήτησε να κατατεθούν τα Πρακτικά της σύσκεψης στην Βουλή.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε την Κυβέρνηση να αφήσει τις «συγγνώμες», γιατί όλοι ξέρουμε ποια εναι η αξία τους . Εμείς, είπε « δεν θα κρίνουμε από τις συγγνώμες, αλλά με βάση τα ντοκουμέντα».

Τόνισε πως πρέπει «να γίνει το γρηγορότερο δυνατό πολιτική αλλαγή» σημειώνοντας πως «η πραγματική αντιπαράθεση είναι ανάμεσα σε δύο πόλους, που οργανώνονται προγραμματικά και ιδεολογικά, ο ένας γύρω από τη Δεξιά, που πηγαίνει ολοένα και δεξιότερα, και ο άλλος την Αριστερά. Ενδιάμεσες – ουδέτερες συναινέσεις, σε συνθήκες εντεινόμενης κρίσης, δεν υπάρχουν. Η Αριστερά είναι η δύναμη που εκφράζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας και θα κληθεί να βγάλει ξανά τη χώρα από την κρίση».

«Είναι λάθος να χρησιμοποιούνται οι θάνατοι στην πανδημία μικροπολιτικά», ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση.

Καθώς στο βήμα είχαν προηγηθεί βουλευτές της αντιπολίτευσης που έθεσαν το ζήτημα του αριθμού των νεκρών στην Ελλάδα στην πανδημία, με χαρακτηριστική την αναφορά του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου ότι τουλάχιστον οι μισοί θα βρίσκονταν εν ζωή, αν η κυβέρνηση είχε στηρίξει ουσιαστικά το ΕΣΥ, η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε ότι τα τελευταία 10 χρόνια μειωνόταν συνεχώς το προσωπικό, οι εξοπλισμοί, οι απολαβές των υγειονομικών και το σημαντικότερο, υπήρξε μεγάλη διαρροή ιατρών στο εξωτερικό. «’Αρα πολλά χρόνια το ΕΣΥ δεν ήταν σε καλή κατάσταση και η πανδημία βρήκε το σύστημα με προσωπικό λιγότερο, γηρασμένο και με λίγα μέσα», είπε η κ. Γκάγκα που επισήμανε ότι σχέδιο υπήρξε έγκαιρα, το προσωπικό εργάστηκε ενωμένο και το πρώτο κύμα της πανδημίας πήγε πολύ καλά, διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλαβε μέτρα προληπτικά, έλαβε μέτρα νωρίς, μαζί και το lock down, και τα νοσοκομεία μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν το πρώτο κύμα αποτελεσματικά. «Η πανδημία αντιμετωπίστηκε εξαιρετικά καλά στο πρώτο κύμα», είπε και πρόσθεσε ότι το δεύτερο κύμα, κυρίως στη Β. Ελλάδα, ήταν εξαιρετικά βαρύ, με αθρόες εισαγωγές αλλά τα προβλήματα των αναγκών στα νοσομεία αντιμετωπίστηκαν, και υπήρξαν θάνατοι αλλά «ποτέ δεν φτάσαμε το επίπεδο των θανάτων στην Ιταλία».

«Η Πολωνία, μια χώρα με ένα καλό σύστημα υγείας, έχει 2746 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων, το Βέλγιο έχει 2454 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Ιταλία έχει 2404 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Αγγλία έχει 2260 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκους. Η Ελλάδα έχει 2120 θανάτους ανά εκατομμύριο. Ναι είναι πολλοί οι θάνατοι. Σαφώς είναι πολλοί. Σαφώς όμως δεν είναι οι περισσότεροι στην Ευρώπη», είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και υπογράμμισε ότι έχουν γίνει τεράστια βήματα εν μέσω πανδημίας, για τη στήριξη του ΕΣΥ. Η κ. Γκάγκα επισήμανε ότι το 80% των θανάτων είναι ανεμβολίαστοι, οι θάνατοι σε νεότερους ανθρώπους είναι λίγοι και πρόσθεσε: «Για όλους τους ανθρώπους του ΕΣΥ που παλεύουν για να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν, είναι φοβερό να χρησιμοποιούνται οι θάνατοι μικροπολιτικά. Πρέπει να δούμε όλοι μαζί πως μπορούμε να βοηθήσουμε. Αυτό πρέπει να κάνουμε. Το να χρησιμοποιούμε τους θανάτους για πολιτικούς λόγους είναι λάθος. Ο συμπαγέστερος και ο πιο σημαντικός κρίκος, στην αντιμετώπιση της πανδημίας, είναι οι άνθρωποι του ΕΣΥ που εδώ και δύο χρόνια συνεχώς και χωρίς διάλειμμα».

«Πρόληψη υπήρξε, σχέδιο υπήρξε, πάνω από διπλάσια έγιναν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, προσλήφθηκαν πάνω από 12.000», είπε η αναπληρώτρια υπουργός που απάντησε και στο ερώτημα γιατί δεν προσλαμβάνονται περισσότεροι εντατικολόγοι: «Πολύ απλά σας λέω, ότι δεν τους έχουμε. Η εταιρεία εντατικολογίας μετράει λιγότερους εντατικολόγους από αυτούς που έχουμε ανάγκη. Οι ιατρικές ειδικότητες δεν είναι κάτι που μπορεί να πατήσεις ένα κουμπί και να τους έχεις την επόμενη μέρα. Για να έχουμε εντατικολόγους πρέπει να φροντίσουμε να βάλουμε σε πρόγραμμα εκπαίδευσης γιατρούς που έχουν ήδη μια άλλη ειδικότητα. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει ένα σχέδιο. Αυτό το σχέδιο δεν είναι ότι δεν το έχει αυτή η κυβέρνηση. Δεν υπήρχε σχέδιο στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμείς αλλάζουμε τον τρόπο των ειδικοτήτων. Ξεκινάμε να συνδέσουμε τις ειδικότητες που παράγουμε με τις ανάγκες των ανθρώπων».

Σε σχέση με τις καταγγελίες ότι με τη χιονόπτωση δεν υπήρξε πρόσβαση στα νοσοκομεία, η Ασημίνα Γκάγκα ανέφερε: «έχει ακουστεί ότι 20 νοσοκομεία δεν είχαν πρόσβαση. Δεν υπήρξε νοσοκομείο χωρίς πρόσβαση. Εκείνο που έγινε ήταν ότι στα 320 στρέματα του νοσοκομείου Σωτηρία έπεσαν κάποια δένδρα και είναι λογικό. Έπεσαν πάνω σε σωλήνα οξυγόνου. Διορθώθηκε αμέσως το πρόβλημα και δεν κινδύνευσε ασθενής. Το Σωτηρία έχει δρόμους 4 χιλιομέτρων και κάποιοι κόπηκαν. Στο παρελθόν όμως με πλημμύρες, κυκλοφορούσε μέσα στο Σωτηρία, άνθρωπος με βάρκα». Είπε επίσης ότι στα νοσοκομεία έφτασαν όλες οι φιάλες οξυγόνου, παρά την κακοκαιρία για να προσθέσει: «σε ό,τι αφορά το υπουργείο Υγείας, αντιμετωπίστηκαν τα ζητήματα που προέκυψαν λόγω κακοκαιρίας και η διαχείριση ήταν σωστή».

«Πρέπει να υπάρχει σχέδιο και υπάρχει. Βασιζόμαστε στους ανθρώπους του ΕΣΥ, τους οποίους θέλω να ξαναευχαριστήσω, γιατί αυτό που προσφέρουν καθημερινά, είναι πολύ σημαντικό για όλους μας», είπε η κ. Γκάγκα και τόνισε απάντησε σε όσους κάνουν λόγο για deals με τα εμβόλια: «για τα εμβόλια προηγήθηκαν συμφωνίες με την ΕΕ, υπήρξε συμφωνημένη τιμή για όλη την Ευρώπη και συμφωνήθηκαν οι δόσεις, ανάλογα με τον πληθυσμό, της κάθε χώρας μέλους. Συνεπώς το να λέμε για deals στα εμβόλια, είναι τουλάχιστον παλαβό».

Σχολιάζοντας όσα είπε η Ασημίνα Γκάγκα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι πράγματι την περίοδο των μνημονίων το ΕΣΥ είχε μια φθίνουσα πορεία, αλλά ήταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ανέτρεψε αυτή την καθοδική πορεία, άνοιξε δομές που είχαν κλείσει, επανήλθαν άνθρωποι που είχαν διωχθεί, έγιναν οι 120 ΤΟΜΥ, απέκτησαν πρόσβαση στα νοσοκομεία οι ανασφάλιστοι. Αναφερόμενος στα προβλήματα με τη χιονόπτωση, ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι στη Μεσογείων που έμεινε κλειστή, δεν είναι μόνο το νοσοκομείο «Σωτηρία». Επέκρινε επίσης τον κ. Πατούλη λέγοντας πως παρότι φωτογραφιζόταν με τα «θηρία» που θα καθάριζαν τους δρόμους, άσκησε μεροληπτική πολιτική και δεν έστειλε μηχανήματα σε περιοχές που οι δήμαρχοι δεν ήταν της αρεσκείας του, «όπως έπραξε με το Χαλάνδρι που τα μηχανήματα πήγαν Βριλήσσια και Πεντέλη αλλά όταν έφτασαν στο Χαλάνδρι, γύρισαν πίσω». Είπε επίσης ότι οι αριθμοί που επικαλείται για τους νεκρούς, η κ. Γκάγκα, είναι από την αρχή της πανδημίας και δεν είναι τα στοιχεία των τελευταίων μηνών που «η Ελλάδα είναι στην πρώτη και τη δεύτερη θέση συνεχώς και για την κατάσταση αυτή η κυβέρνηση έχει πολύ σοβαρές ευθύνες». Ο Πάνος Σκουρλέτης επέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν αύξησε τους μισθούς των υγειονομικών που εγκαταλείπουν το ΕΣΥ, γιατί δεν εντάσσει τους γιατρούς και τους νοσηλευτές της πρώτης γραμμής στα βαρέα και ανθυγιεινά. «Τα deal γίνανε. Το ξέρετε πολύ καλά. Αφορούν τα τεστ. Σας ξεφτίλισαν οι δήμαρχοι που πέτυχαν καλύτερες τιμές», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να ανοίξει χώρο για τους επιχειρηματίες. Κάλεσε τέλος την αναπληρώτρια υπουργό, όσα λέει για μικροπολιτική σε σχέση με το θέμα των νεκρών, να τα απευθύνει στον πρωθυπουργό γιατί ήταν εκείνος που έλεγε το καλοκαίρι για τις φωτιές στην Εύβοια ότι «τώρα μετράμε καμένα στρέμματα αλλά στο Μάτι μετρούσαμε καμένους και φέρετρα».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου χαρακτήρισε αδιανόητο «να έχουμε κάθε μέρα 100 νεκρούς, να χάνεται κάθε μέρα ένα χωριό, και η κυβέρνηση να καλλιεργεί κλίμα εφησυχασμού».

«Έχουμε ξεπεράσει, αυτή τη στιγμή, την Ισπανία και τη Γαλλία που είχαν πολλούς νεκρούς ενώ δεν είχε έρθει ακόμα το εμβόλιο. Τώρα όμως έχουμε το εμβόλιο. Και εσείς δίνετε μήνυμα εφησυχασμού και χαλαρώνετε τα μέτρα. Για μια ακόμη φορά δίνετε την εικόνα ότι είμαστε στο τελευταίο μίλι. Θυμάστε ποιος το έλεγε αυτό; Το έλεγε ο πρωθυπουργός. Δυστυχώς η πανδημία είναι ακόμα εδώ. Έχετε κάνει πολλά λάθη», είπε Νάντια Γιαννακοπούλου που τόνισε ότι υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις και ολιγωρία και τελικά το μόνο για το οποίο κινήθηκε γρήγορα η κυβέρνηση, είναι οι κατά παρέκκλιση συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις προμηθειών, χωρίς κανένα έλεγχο και χωρίς καμία λογοδοσία. Παρατήρησε επίσης ότι η κυβέρνηση μιλάει για προσλήψεις αλλά δεν διευκρινίζει ότι αυτές είναι προσλήψεις επικουρικών και όχι μονίμων στο ΕΣΥ. «Η υπερβάλλουσα θνητότητα στη χώρα μας, είναι απότοκος των τεράστιων ανισοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια. Έχετε ευθύνες, έχετε κάνει μεγάλα λάθη και δίνεται πάλι ένα λάθος μήνυμα για χαλάρωση των μέτρων».

Στη συζήτηση παρενέβη και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης που κάλεσε την Ασημίνα Γκάγκα να επαναλάβει πόσες ήταν οι ΜΕΘ το 2019 και πόσες είναι σήμερα, ποιος είναι ο αριθμός του προσωπικού που προσελήφθη στο ΕΣΥ εν μέσω πανδημίας και να πει ότι τις μέρες της χιονόπτωσης τα νοσοκομεία λειτούργησαν.

«Τα κρεβάτια ΜΕΘ ήταν 557 το 2019 και είναι 1200 σήμερα, με δυνατότητα αύξησης λόγω των ΜΑΦ. Είναι σαφώς περισσότερα και το προσωπικό είναι πολύ περισσότερο. Υπάρχουν πράγματι επικουρικοί, αλλά οι διαδικασίες για μόνιμους απαιτούν περισσότερο χρόνο, οι θέσεις των μονίμων προκηρύσσονται τώρα και αλλάζουμε τα κριτήρια για να τελειώσουν οι διαδικασίες ταχύτερα», είπε αναπληρώτρια υπουργός ενώ αναφορικά με τη χιονόπτωση επανέλαβε ότι η προσβασιμότητα υπήρχε σε όλα τα νοσοκομεία και οι εφημερίες έγιναν κανονικά, παντού επίσης έγινε η τροφοδοσία και συνεπώς σοβαρό θέμα αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία δεν υπήρξε.

Κακόγουστο παιχνίδι χωρίς καμία εναλλακτική και καμία διέξοδο, χαρακτήρισε η βουλευτής του ΜεΡΑ25, και Η΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, Σοφία Σακοράφα, την συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

«Είναι μια προσομοίωση πολιτικής μάχης, χωρίς πυρομαχικά, με ψεύτικα όπλα, στα χαρακώματα της εξουσίας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Σακοράφα και συμπλήρωσε:

«Θα παρακολουθήσουμε το ίδιο, κακόγουστο παιχνίδι. Μία τριήμερη αδιέξοδη συζήτηση που θα εξαντλείται στα γνωστά δήθεν επιχειρήματα, εσείς κάνατε αυτό, ναι αλλά εσείς κάνατε εκείνο.

Όμως, αυτή η ψευτο-αντιπαράθεση δεν ενδιαφέρει κανέναν, εκτός από εσάς, τους νομείς της εξουσίας. Και, ίσως, και από τον κόσμο, μόνο αυτούς που έχουν περιορίσει τους εαυτούς τους στο ρόλο του φανατικού οπαδού. Αντίθετα, όλος αυτός ο φόρτος της πολιτικής ρητορείας αποδεικνύει ένα, μόνο, πράγμα. Ότι όσο εσείς αυτοεπιβεβαιώνεστε στην αντιπαλότητά σας, η χώρα βαδίζει διαρκώς προς το χειρότερο».

Η κ. Σακοράφα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν προβάλει καμία ουσιαστική διαφοροποίηση από την πολιτική της ΝΔ» ενώ υποστήριξε ότι «η πρόταση δυσπιστίας αντανακλά και τον ίδιο τον εαυτό του».

«Δεν φαντάζομαι να ελπίζει κανείς ότι θα υποχωρήσει η ασφυκτική κομματική πειθαρχία ή ο αυτοσκοπός της κατοχής της εξουσίας και ότι θα υπάρξει ρήγμα στην κυβερνητική πλειοψηφία. Το ξέρετε, ότι αυτό αποκλείεται», υπογράμμισε η κ. Σακοράφα.

Στη συνέχεια, επιτέθηκε στη κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «έχει εξαπολύσει έναν νομοθετικό – και όχι μόνο – πόλεμο κατά της κοινωνίας» που δεν αφήνει να μείνει τίποτα όρθιο.

«Πίσω από τους μεγάλους τίτλους, πίσω από το περίφημο ”επιτελικό κράτος”, υπάρχει μόνο ανεπάρκεια, αποτυχία, αλαζονεία και επικοινωνία. Όμως, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλο επιτελικό κράτος, κύριε Μητσοτάκη. Το αποκορύφωμα της επιτελικότητας του κράτους σας ήταν, μόλις προχθές, ο διανομέας που ρύθμιζε, μέσα στα χιόνια, την κυκλοφορία σε κεντρική λεωφόρο. Και το Πολεμικό Ναυτικό – αν είναι δυνατόν – να φτυαρίζει τον πάγο στην Αττική Οδό», ανέφερε.

«Οι καιροί είναι κρίσιμοι. Και η κοινωνία ζει αυτές τις πολιτικές, κυριολεκτικά, στο πετσί της – και τις πληρώνει πολύ ακριβά. Εμείς πιστεύουμε ότι η ίδια η κοινωνία, πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Τα συστήματα εξουσίας δεν παράγουν ούτε Σωτήρες, ούτε Ηγέτες. Στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν υπήρχαν οι ιδιοτέλειες και τα συμφέροντα, μπορούν να παράγουν μόνο νομείς της εξουσίας και ανεπαρκείς διαχειριστές. Και στο κόμμα μας, το Μέρα25, αυτό θεωρούμε ότι είναι ο λόγος και ο σκοπός της ύπαρξής μας. Η ανατροπή αυτής της κατάστασης», κατέληξε η κ. Σακοράφα.

«Ψηφίζουμε την πρόταση μομφής επειδή δεν στηρίζουμε μια κυβέρνηση που έχει αποτύχει παταγωδώς σε όλες τις κρίσεις που έχει διαχειριστεί και δεν έχει καταφέρει να τηρήσει τις στοιχειώδεις δεσμεύσεις της απέναντι στον ελληνικό λαό» ανέφερε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Τόνια Αντωνίου και πρόσθεσε «αξιοποιήσουμε αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία ως ευκαιρία για να ακουστούν οι θέσεις και οι προτάσεις μας».

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ υπογράμμισε πως «οι πολίτες παρακολουθούν άναυδοι ένα θέατρο του παραλόγου βλέποντας τις δύο πολιτικές δυνάμεις που έχουν διαχειριστεί τις τύχες της χώρας τα τελευταία χρόνια, τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα συναγωνισμό μεταξύ τους για το ποιος απέτυχε περισσότερο».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «το επιτελικό της κράτος έχει καταρρεύσει, οι άριστοι έχουν αποδειχθεί ανίκανοι και οι πολίτες μετρούν ήδη πολλές επαναλαμβανόμενες συγγνώμες από πλευράς του πρωθυπουργού».

Επικεντρώθηκες στον τομέα της πολιτικής προστασίας, λέγοντας πως «δεν έχετε ούτε σχέδιο, ούτε στρατηγική» και πρόσθεσε πως εμείς δίνουμε έμφαση στην πρόληψη, για την οποία δεν προβλέπεται τίποτα στο δικό σας πλαίσιο και αποδείχθηκε στην πράξη. Στην ουσιαστική ενίσχυση του νέου Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, που σήμερα είναι ένα αδειανό πουκάμισο χωρίς πόρους και αρμοδιότητες ενώ χρειάζεται να τεθούν και στόχοι ανθεκτικότητας του κράτους ώστε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες να μην τίθενται εκτός λειτουργίας οι κεντρικές αρτηρίες της Αττικής και της χώρας, η ηλεκτροδότηση και τα αεροδρόμια. Χρειάζεται αναβάθμιση της Πυροσβεστικής. Σχέδιο πολιτικής προστασίας με ξεκάθαρες διαδικασίες, χωρίς επικαλύψεις αρμοδιοτήτων. Προμήθεια των αναγκαίων επιχειρησιακών μέσων στη διάθεση των υπηρεσιών που σηκώνουν το βάρος της πολιτικής προστασίας.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσει να είναι στη ευρωπαϊκή πρωτοπορία όχι μόνο των προκλήσεων της κλιματικής πολιτικής αλλά πάνω από όλα για την θωράκιση του εθνικού χώρου, της χώρας μας ως παίκτη της ευρύτερης περιοχής» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στην Ολομέλεια.

Υπογράμμισε πως απέναντι στις κρίσεις και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας «δεν χωρούν οι άναρθρες αντιπολιτευτικές κραυγές» αλλά «οφείλουμε να θωρακίσουμε την χώρα με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο»

Αναφερόμενος στα θέματα της ασφάλειας και της εξωτερικής πολιτικής, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα αυτά τα δυόμιση χρόνια κατάφερε να κτίσει την εικόνα ενός σοβαρού, αξιόπιστου και ενεργητικού ευρωπαίου εταίρου. Να φτιάξει συμμαχίες που δεν είχε στο παρελθόν. Να συνομιλεί και να βρίσκεται σε ευθυγράμμιση με χώρες τις οποίες αποκλείατε εσείς. Να βρίσκει πρωτοφανή συμπαράσταση απέναντι την προσφυγική κρίση στον Έβρο. Να έχει μετατρέψει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ευρωτουρκικό πρόβλημα και να έχει καταστήσει την χώρα μας βασικό διεκδικητή για την αναστροφή των δυσκολιών που έπονται από την πανδημία»

Επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καταψήφισε την επέκταση των χωρικών υδάτων, την καθιέρωση ΑΟΖ τόσο με την Ιταλία όσο και με την Αίγυπτο, τις αμυντικές συμφωνίες με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, την προμήθεια κρίσιμων εξοπλιστικών συστημάτων όπως τα Ραφάλ και τις φρεγάτες, λέγοντάς μας απλά ότι «εμείς θα ασκούσαμε μια διαφορετική πολιτική!» Και αναρωτήθηκε «δηλαδή, τί, θα ασκούσατε μια πολιτική υποχωρητικότητας; που τα εθνικά μας δίκαια δεν θα γινόντουσαν μέρος της Ευρωπαϊκής πολιτικής; Ή ότι η χώρα απέναντι σε μια υπαρκτή απειλή δεν θα έπρεπε να θωρακίζεται στρατιωτικά και διπλωματικά και να βρίσκει συμμαχίες; ». Η κριτική σας, είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «προσκρούει όχι μόνο στην λογική αλλά και στην λογική των πολιτών»

Υπενθύμισε ότι η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκίνησε και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και άλλων επτά συναδέλφων του. Και από την διαπραγμάτευση που έγινε η χώρα μας βγήκε κερδισμένη όσο καμία άλλη χώρα της ΕΕ, λαμβάνοντας κατά κεφαλήν περισσότερα χρήματα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Αναφερόμενος στις στρατηγικές επενδύσεις μέσα από το κανάλι του ΥΠΕΞ, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι «τα νούμερα είναι συντριπτικά. Την προηγούμενη πενταετία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το σύνολο των επενδύσεων που ήρθαν στην χώρα ήταν 1,3 δισ. ευρώ, ενώ από τον Ιούλιο του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 έχουν ενταχθεί 4,8 δισ. επενδύσεις, ενώ αυτή την στιγμή βρίσκονται υπό εξέταση άλλα 7 δισ. επενδύσεις». Αυτή είπε «είναι η διαφορετική πολιτική που κάνουμε και γι′ αυτό η οποιαδήποτε κριτική σας , σε υψηλούς μάλιστα τόνους, σας φέρνει απέναντι την δική σας ανικανότητα».

«Η οργή και η αγανάκτηση του λαού να γίνουν αγώνας και διεκδίκηση» ανέφερε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης.

Ο κ. Χρ. Κατσιώτης, με επίκεντρο την εργατική πολιτική της κυβέρνησης ανέφερε πως αυτή « είναι ενταγμένη στην ενιαία στρατηγική διασφάλισης της κερδοφορίας του κεφαλαίου» και ζήτησε «η οργή και η αγανάκτηση του λαού να γίνει οργάνωση, αγώνας και διεκδίκηση για να υπάρξουν αποτελέσματα» γι′ αυτό πρόσθεσε «χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του δήμου Πάτρας που κάλεσε σε μαζικό παρών στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στο Σύνταγμα».

Τόνισε πως το εμπόδιο στην κάλυψη των λαϊκών αναγκών είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη που στο βωμό της σαρώνεται η ζωή των λαϊκών στρωμάτων. Επεσήμανε μεταξύ άλλων πως « οι αντιλαϊκοί νόμοι, οι αλλεπάλληλες μειώσεις μισθών, συντάξεων και δικαιωμάτων έχουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων με αποτέλεσμα η ευελιξία και οι μισθοί πείνας να είναι μόνιμη κατάσταση» και σημείωσε πως «οι αγώνες των εργαζομένων σε COSCO και e-food δείχνουν τη δύναμη των αγώνων» καλώντας «σε συμπόρευση με το ΚΚΕ για να εκφραστεί ισχυρή αμφισβήτηση της κυριαρχίας του κεφαλαίου».

Απέλπιδα προσπάθεια εντυπωσιασμού, υποκινούμενη από μικροπολιτικά κριτήρια, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. «Ο λαός λέει ότι ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται, και η πρόταση δυσπιστίας το επιβεβαιώνει» είπε ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, ο κ. Τσίπρας βλέπει την πολιτική απήχηση του ιδίου, και του κόμματός του, να ακολουθούν φθίνουσα πορεία στις σφυγμομετρήσεις, αλλά και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να απειλείται από τη διαρροή ψηφοφόρων του προς το 3ο κόμμα. «Γι′ αυτό ζητά εκλογές. Όχι επειδή πιστεύει ότι θα βγει πρώτος, αλλά επειδή φοβάται ότι θα βγει τρίτος!» τόνισε ο κ. Πέτσας.

Στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι υπήρξαν πολιτικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τον αποχιονισμό στο Χαλάνδρι, είπε ότι η συνεργασία του με τον δήμαρχο Χαλανδρίου είναι άριστη και «όλες οι προηγούμενες μέρες ήμασταν συνεχώς σε επικοινωνία. Όσο για την περιφέρεια Αττικής είπε ότι ήταν παρούσα σε διάφορα σημεία του Χαλανδρίου (Νομισματοκοπείο, Παπανικολή κλπ) όλες τις προηγούμενες ημέρες».

Όσο για το μέγεθος της χιονόπτωσης είπε ότι, τουλάχιστον στο κέντρο της Αθήνας, ήταν πρωτοφανές, σε σχέση με πολλές τελευταίες δεκαετίες και συνέβη σε σύντομο χρονικό διάστημα. Επομένως, όποια δυνατότητα αποχιονισμού από δήμους, περιφέρεια κλπ, ήταν πολύ πιο περιορισμένη είπε ο κ. Πέτσας και συνέχισε: Είδαμε προβλήματα σε περιοχές, ιδίως σε όχι και τόσο βόρεια προάστια, όπως το Χαλάνδρι, Μαρούσι, Ψυχικό, Φιλοθέη και Βριλήσσια, όπου εκεί δεν έχουν τον εξοπλισμό, που έχουν άλλες περιοχές όπως ο Ωρωπός, Διόνυσος και Αχαρνές, οι οποίες είναι πιο συνηθισμένες για να δράσουν άμεσα, και μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα με χιονόπτωση.

Η κυβέρνηση τολμά να μιλά για επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας, όταν η Ελλάδα, το τελευταίο πεντάμηνο, είναι πρώτη σε νεκρούς στην Ευρώπη, και τρίτη στον κόσμο, είπε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Πολάκης. Αντί να κάνετε αυτά που σας προτείναμε, ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε στα 60 και 80 ευρώ τα τεστ για να «κονομάνε» τα ιδιωτικά κέντρα όταν τα νοσοκομεία προμηθεύονται τα αντιδραστήρια με 7-8 ευρώ είπε ο κ. Πολάκης. Επίσης επιτέθηκε στην αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, η οποία «δεν είδε» τα επιπλέον κρεβάτια ΜΕΘ και την αυξημένη επιχορήγηση στο Σωτηρία όπου υπηρετούσε, λέγοντας ότι ”γραμμάτια ξεπληρώνει γι΄αυτό που κάνει« σήμερα. Παράλληλα, απευθυνόμενος στον υπουργό Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ρώτησε εάν ο Μ. Φουρθιώτης πληρώθηκε από το πρόγραμμα Συνεργασία, αφού έφυγε ο τότε υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ενώ απευθυνόμενος στους κκ Σταϊκούρα και Πιτσιλή, ρώτησε εάν το ίδιο πρόσωπο πληρώθηκε από το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής.

Με αφορμή τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας, ο κ. Πολάκης είπε ότι το επιτελικό κράτος θάφτηκε στο χιόνι, τις πυρκαγιές και την πανδημία: «Δεν είναι επιτελικό το κράτος σας, αλλά μηχανισμός που έφτιαξε ο Μητσοτάκης για να μαζεύει το χρήμα και να ελέγχει σε ποιους κολλητούς θα το δίνει, γι′ αυτό θα πέσετε με κρότο», είπε ο κ. Πολάκης.

«Ετεροχρονισμένη» χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης καθώς όπως είπε «αργά κατάλαβε πως η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν μπορεί άλλο να τραβήξει το κάρο». Αναρωτήθηκε εάν τελικά το ΚΙΝΑΛ είναι υπέρ της πρότασης δυσπιστίας και θέλει να φύγει αυτή η κακή Κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές, ή εάν αυτό που πραγματικά επιθυμεί είναι να πάει σε «ένα καινούριο νταλαβέρι» με τη ΝΔ.

Καταλόγισε στην Κυβέρνηση ότι «πάει σε λάθος μονοπάτια». Εμείς, πρόσθεσε πως «ως Ελληνική Λύση έντιμα, σας κάναμε από την πρώτη στιγμή εποικοδομητική αντιπολίτευση. Σας κάναμε προτάσεις. Σας δίναμε λύσεις. Σχολιάζοντας τις ομιλίες των υπουργών ότι χρειάζεται χρόνος για να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις και οι αδυναμίες του Κράτους, αναρωτήθηκε «τί είσαστε, προπονητές ομάδας και χρειάζεστε χρόνο; Τελείωσε ο χρόνος σας. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πεθαίνουν άνθρωποι κάθε ημέρα»

Για την οικονομία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν έχει καταλάβει «πού πάει το πράγμα» Αγοράζουμε το ηλεκτρικό ρεύμα πανάκριβο από αυτούς οι οποίοι το παράγουν με λιγνίτη. Είστε « η Κυβέρνηση της επιτελικής αποτυχίας, η Κυβέρνηση που εξαθλίωσε τον ελληνικό λαό και τον βυθίζει ακόμα περισσότερο στον οικονομικό μαρασμό. Ο Έλληνας είναι ένας περήφανος λαός. Τον έχετε υποτιμήσει, τον έχετε τρομοκρατήσει, τον έχετε απαξιώσει, τον έχετε ευτελίσει. Ήρθε η ώρα να φύγετε, για να πει ο ελληνικός λαός τι θέλει από εδώ και πέρα, ποιος θέλει να τον κυβερνήσει».

 «Η πρόταση μομφής έγινε εξαιτίας της εντεινόμενης πολιτικής απαξίωσης του Τσίπρα και της εντεινόμενης φθοράς», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Εμείς λέμε ότι πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση, να ηττηθεί η πολιτική Μητσοτάκη», δήλωσε μιλώντας στη Κρήτη TV ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε: «Μονόδρομος η ψήφιση της πρότασης μομφής – Δεν εμπιστευόμαστε τον Τσίπρα. Αυτό που καταλογίζουμε στον κ. Τσίπρα είναι η μικροκομματική σκοπιμότητα, λέμε πράγματι ότι δε θα προκαλούσαμε εκλογές εδώ και τώρα, γιατί κάτι τέτοιο είναι άκαιρο, εμείς πάντως αυτήν την κυβέρνηση της πολιτικής και τεχνοκρατικής ανεπάρκειας δεν την εμπιστευόμαστε».

«Στο πρόσωπο σήμερα της ΝΔ καταψηφίζουμε μια συνολική πολιτική/στρατηγική που φορτώνει με βάρη το λαό, και την οποία στρατηγική στηρίζουν και τα υπόλοιπα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ», δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.

«Τα τρία “κόμματα της πτώχευσης”, αντιπαρατίθενται με “πολιτικάντικο τακτικισμό” για να συσπειρώσουν το κομματικό τους ακροατήριο», σχολιάζει η Ελληνική Λύση.

«Η μομφή μας την Κυριακή το βράδυ που θα ψηφίσουμε θα είναι μομφή προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη αλλά θα είναι μομφή κατά της κρατικοδίαιτης ολιγαρχίας», ανέφερε μιλώντας στον Real FM, ο γραμματέας το ΜΕΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Οξεία ήταν η αντίδραση του ΚΙΝΑΛ για την απόφαση του προέδρου της Βουλής να μην παραχωρήσει την αίθουσα για τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ την Κυριακή. ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ τάχθηκαν υπέρ του αιτήματος του ΚΙΝΑΛ και τελικά βρέθηκε λύση με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ πριν την έναρξη της Ολομέλειας.

Στη Βουλή για τη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε το απόγευμα ο Πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρακολούθησε στην αίθουσα της Ολομέλειας την ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, ενώ στο εντευκτήριο είχε χαλαρή κουβέντα με πολλούς βουλευτές της ΝΔ που βρίσκονταν εκείνη την ώρα εκεί. «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάτι που το περιμέναμε. Μας δίνουν ευκαιρία να αναδείξουμε την πολιτική μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Εμείς εφαρμόζουμε τις πολιτικές μας, κάνουμε τη δουλειά μας και απευθυνόμαστε στους πολίτες», είπε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ





ΠΗΓΗ