Σφοδρή πολιτική κόντρα έχει προκαλέσει η «Μήδεια» και τα προβλήματα που αυτή επέφερε στο μεγαλύτερος μέρος της χώρας με την αντιπολίτευση να επικρίνει την κυβέρνηση για τον τρόπο που αντιμετώπισε την κακοκαιρία.

«Η κυβέρνηση έχει δείξει μια προνοητικότητα που δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια», απάντησε η υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος, στα πυρά που δέχεται από την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Είναι εντελώς διαφορετικό το μοντέλο αντίληψης και διοίκησης μιας κρίσης. Κάνουμε τις διορθώσεις, όπου χρειάζεται, βλέπουμε τα λάθη και συνεχίζουμε προκειμένου να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες», είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος, που έσπευσε να υπενθυμίσει στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ την αντίδραση της δικής του κυβέρνησης σε αντίστοιχες περιπτώσεις, έστω και αν δεν ήταν εξίσου σοβαρές, όπως αυτές της πανδημίας και της χθεσινής κακοκαιρίας.

Ο Θοδωρής Λιβάνιος απάντησε στην κριτική για το προληπτικό κλείσιμο της εθνικής οδού και τις επικρίσεις ότι αυτό διευκολύνει τους παραχωρησιούχους.

«Στις 22 Δεκεμβρίου 2017, επί κυβέρνησης πρώτης φοράς Αριστεράς, με ένα χιόνι -να ήταν 15%, να ήταν το 20%, να ήταν το 30%, να ήταν το 40% αυτού που είχαμε χθες- από τις δύο μεσημέρι, ξεκινώντας τα προβλήματα στο 126ο χιλιόμετρο της Αθηνών-Λαμίας, στις πέντε και δέκα άρχισε να γίνεται το πρόβλημα πιο έντονο, στις έξι και μισή αρχίζει και κλείνει η κυκλοφορία και μπλοκάρουν μέσα αυτοκίνητα και ουρές χιλιομέτρων και εγκλωβισμένα αυτοκίνητα. Το δε αποκορύφωμα είναι ότι μια άλλη κυβέρνηση, στις 8 Ιανουαρίου 2019, μάλλον δεν πρέπει να ήταν η ίδια κυβέρνηση με αυτή του κ. Τσίπρα, και ο τότε υπουργός εμφανιζόταν και έκλεινε την εθνική οδό από τη γέφυρα Καλυφτάκη, πάλι για λόγους πρόληψης, αφού είχαν αρχίσει οι εγκλωβισμοί», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και πρόσθεσε: «Έχουμε το εξής παράδοξο: δρα η κυβέρνηση προληπτικά; Μας λέτε “γιατί το κάνετε;”. Θα έπρεπε δηλαδή να έμενε ανοιχτός ο δρόμος, να εγκλωβιστούν αυτοκίνητα, να μείνουν άνθρωποι μέσα, ώστε να έρθουν μετά οι ίδιοι που σήμερα λένε “γιατί κλείσατε το δρόμο”, να λένε μετά “γιατί δεν τον κλείσατε” και “γιατί αφήσατε τον κόσμο να παγώσει”. Είναι οι ίδιοι που σε όποιο προληπτικό μέτρο παίρνουμε μας λένε γιατί το παίρνουμε. Το ίδιο κάνατε και με την εστίαση. Κορυφαίοι βουλευτές του κ. Τσίπρα μας έλεγαν γιατί να κλείσουμε την εστίαση και ότι θα καταστραφεί ο κόσμος. Και μετά από δύο μέρες οι ίδιοι άνθρωποι εγκαλούσαν την κυβέρνηση, γιατί δεν έκλεισε η εστίαση και ότι έγινε έκρηξη των κρουσμάτων. Είναι πολύ εύκολο να λες σε όλα όχι».

«Ουδέποτε έχει πει κανείς είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι» είπε, προσθέτοντας ότι «παρεμπιπτόντως ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να κατεβαίνει με τα πόδια από το σπίτι στην Ηρώδου Αττικού. Ο κ. Τσίπρας, από ό,τι θυμάμαι, δεν το είχε κάνει. Κάτι κλούβες ήταν εκεί και μπλοκάρανε την κίνηση» και συμπλήρωσε: «Είπαμε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις. Ο κόσμος έπρεπε, ειδικά χθες, να βρίσκεται στο σπίτι. Γι΄αυτό αναβλήθηκαν οι εμβολιασμοί. Η κυβέρνηση έχει δείξει μια προνοητικότητα που δεν έχει ξανασυμβεί τα τελευταία χρόνια. Για να μην υπενθυμίσω την ιστορία της 23ης Ιουλίου του 2018 που η προνοητικότητα της κυβέρνησης ήταν να κάνει σύσκεψη με την παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων, λέγοντας τι ώρα θα πετάξει το αεροπλάνο, όταν σβήσει η φωτιά».

«Είναι εντελώς διαφορετικό το μοντέλο αντίληψης και διοίκησης μιας κρίσης. Κάνουμε τις διορθώσεις όπου χρειάζεται, βλέπουμε τα λάθη και συνεχίζουμε προκειμένου να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες», είπε ο κ. Λιβάνιος.

Τσίπρας: «Ο κόσμος έχει αρχίσει να σας παίρνει χαμπάρι»

Την αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για τα οπτικοακουαστικά ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας με παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο αντιμετώπισης της κακοκαιρίας, σημειώνοντας ότι «ο μέσος πολίτης έχει αρχίσει να βιώνει την αδυναμία του κράτους να τον προστατεύσει στοιχειωδώς από τις δυσκολίες που περνά, έχει αρχίσει να σας παίρνει χαμπάρι». Είπε ότι ενώ «το περιβόητο επιτελικό κράτος έχει θαφτεί μέσα στο χιόνι και ενώ έχει παραλύσει η κρατική μηχανή και ενώ χιλιάδες νοικοκυριά, σχεδόν η μισή Αττική βρέθηκε από τα ξημερώματα της Τρίτης χωρίς ρεύμα και πολλά νοικοκυριά και χωρίς νερό και θέρμανση», η εικόνα που δίνεται σήμερα είναι ότι η μόνη έγνοια της κυβέρνησης είναι «μην τυχόν και δεν προλάβει να ψηφίσει τις αυξήσεις στους μισθούς της διοίκησης της ΕΡΤ και το νέο δώρο προς τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών.

Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι αξιοποιεί την πανδημία και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες τώρα, «όπου αγνοείτε τι συμβαίνει στην κοινωνία», για να ψηφίσει «στα κρυφά» «αμοιβές για τα golden boys και δώρα στους καναλάρχες, μπας και σωθείτε». Την κατηγόρησε επίσης ότι δεν δέχεται καν να τεθεί σε ψηφοφορία η τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ «ώστε από δω και πέρα να υπάρχει η δυνατότητα μιας συναινετικής εκλογής διοίκησης ώστε η δημόσια τηλεόραση να είναι δημόσια και όαση πλουραλισμού».

Κατόπιν αυτών, είπε, «εμείς δεν κρίνουμε ότι έχει κανένα μα κανένα νόημα να παραμείνουμε σε αυτή τη διαδικασία στη Βουλή». «Σας καταγγέλλουμε κ. Λιβάνιε, και κυρίως τον κ. Μητσοτάκη που τα ενορχηστρώνει όλα αυτά, και θα αποχωρήσουμε από τη διαδικασία ψήφισης», είπε, προαναγγέλλοντας ότι στη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής θα εξηγήσει ότι αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

«Η Βουλή δεν μπορεί να μπει ούτε στον πάγο ούτε στην καραντίνα, στη Βουλή θα υπάρχει αντίλογος, δημοκρατία και θα σέβεστε τη διαφορετική άποψη», τόνισε.

ΚΙΝ.ΑΛ: «Αδύναμη και ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες η κυβέρνηση»

«Στα λόγια η κυβέρνηση ήταν πανέτοιμη. Στην πράξη, όμως, χρεωκόπησε. Στάθηκε για μια ακόμη φορά αδύναμη και ανίκανη να προστατεύσει τους πολίτες», τονίζει το Κίνημα Αλλαγής, σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος, στην οποία επικρίνει έντονα την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας επειδή «επί δύο μέρες παρακολουθούσε τα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει».

Το Κίνημα Αλλαγής υποστηρίζει πως «ομολογήσαν έτσι την πλήρη απουσία προγραμματισμού, σχεδίου, ικανότητας αντίδρασης μπροστά στις δυσκολίες. Ομολόγησαν την τραγική αποτυχία τους» και προσθέτει αιχμηρά πως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες είναι «πρωταθλητές στα λόγια, τελευταίοι στη δυνατότητα να εγγυηθούν την προστασία των πολιτών. Ένα επιτελικό κράτος-μαϊμού». Επικρίνει αυστηρά τις ενέργειές τους σημειώνοντας πως «έκλεισαν την Εθνική Οδό και νόμισαν ότι έκαναν το καθήκον τους. 250.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ρεύμα, κάποιες περιοχές μάλιστα για 36 ώρες (!) και πολλές χιλιάδες σπίτια χωρίς νερό για 12 ώρες. Και μόνο στις 8 το βράδυ της δεύτερης ημέρας θυμήθηκαν να κηρύξουν περιοχές σε έκτακτη ανάγκη και να ζητήσουν τη βοήθεια του στρατού για να ανοίξει δρόμους και να μαζέψει δένδρα. Πράγμα που έπρεπε να γίνει από την πρώτη ημέρα, αφού γνώριζαν την αδυναμία και την ανεπάρκεια των μηχανισμών τους. Του συστήματος που δεν έχουν ακόμη -μετά από πολλούς μήνες- συγκροτήσει».

Τέλος, συγχαίρει το προσωπικό του ΔΕΔΔΗΕ για την υπεράνθρωπη προσπάθειά του, ωστόσο επισημαίνει την ανεπάρκεια, όλα τα τελευταία χρόνια, του εκσυγχρονισμού και της συντήρησης των δικτύων του.

ΚΚΕ: «Το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το ″μένουμε σπίτι″».

Σε δήλωση του ο γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρει: «Ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες διαβεβαίωναν για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, μπροστά στη χιονόπτωση που όλοι περίμεναν, τελικά όπως αποκαλύφτηκε το μόνο σχέδιο που υπήρχε ήταν το ″μένουμε σπίτι″.

Η άθλια κατάσταση στην Αττική όπου με είκοσι εκατοστά χιόνι, εθνικές οδοί και κεντρικοί δρόμοι παραμένουν κλειστοί, μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιούνται και ολόκληρες περιοχές δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, καθρεφτίζει τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας, του σχεδιασμού και των υποδομών για τις ανάγκες του λαού.

Αποκαλύπτει ότι όσο τα έργα υποδομής, οι μηχανισμοί αντιμετώπισης εκτάκτων φαινομένων, οι συγκοινωνίες, μπαίνουν στη ζυγαριά του «κόστους – οφέλους», η οποία είναι βασική πολιτική κατεύθυνση των κυβερνήσεων, της περιφέρειας και των δήμων, τόσο θα μεγαλώνουν οι ελλείψεις και τα προβλήματα από κάποιο έντονο καιρικό φαινόμενο.

Χωρίς καμιά καθυστέρηση, η κυβέρνηση και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, περιφέρεια και δήμοι, να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για τον καθαρισμό των δρόμων. Να πάρουν όλα τα μέτρα για να λειτουργήσουν κανονικά τα μέσα μεταφοράς. Να εξασφαλιστεί πρωτίστως η ασφαλής πρόσβαση σε νοσοκομεία και να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση το πρόγραμμα του μαζικού εμβολιασμού.

ΜέΡΑ 25: Η κυβέρνηση πιάστηκε για άλλη μια φορά απροετοίμαστη και δόλια

Η πραγματικότητα είναι «πως η κυβέρνηση πιάστηκε για άλλη μια φορά απροετοίμαστη και δόλια», τονίζει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Μιχάλης Κριθαρίδης, ο οποίος κατηγορεί προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι «απολάμβανε ανέμελος τον καφέ του στο Κολωνάκι με δημοσιογράφους, κάτι που σημειωτέον για τους πολίτες απαγορεύεται».

Ο κ. Κριθαρίδης επισημαίνει ότι «πέρα από την αποτυχία να προετοιμαστεί ο κρατικός μηχανισμός για ένα φαινόμενο που περιμέναμε, τόσο η εξυπηρέτηση για την απαλλαγή των εργολάβων στις οδικές αρτηρίες από αποζημίωση, όσο και οι άλλοι ιδιώτες εργολάβοι στους οποίους η ΔΕΔΔΗΕ υποτίθεται μαζί με την μνημονιακά διαλυμένη και ποικιλοτρόπως ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ, είχε αναθέσει τον καθαρισμό τον κλαδιών κοντά σε καλώδια κάθε χρόνο, απέτυχαν».

«Απέτυχαν μαζί με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και τις εμμονές της για μια ”ιδιωτικομανία” και τα ”αόρατα χέρια της αγοράς” που μόνο προσόδους στις τσέπες των ολιγαρχών ξέρουν να κομίζουν», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 και αναρωτιέται αν «θα αναληφθεί όμως έστω κάποια ευθύνη για όσα έγιναν».

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)





ΠΗΓΗ