Εάν η Ελλάδα αποφασίσει να προμηθευτεί το προηγμένο μαχητικό 5ης γενεάς F-35, η τιμή «fly away» της κάθε μονάδας υπολογίζεται πως θα βρίσκεται κάτω από τα 80 εκατ. δολάρια, περιλαμβανομένων συστήματος αυτοπροστασίας, επιπρόσθετων ατρακτιδίων κ.α., ανέφερε την Τρίτη ο Ντένης Πλέσσας, αντιπρόεδρος Global Pursuits Initiatives της Lockheed Martin Aeronautics στην Αθήνα, στο πλαίσιο σχετικής ενημέρωσης δημοσιογράφων- παρουσίασης του «Joint Strike Fighter».
Όσον αφορά στο κόστος ανά ώρα πτήσης, ο κ. Πλέσσας διευκρίνισε πως αυτό είναι κάτι το οποίο διαφέρει από πελάτη σε πελάτη, ωστόσο, με βάση τα δεδομένα από τη χρήση του αεροσκάφους στις ΗΠΑ (όπου χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία, το Πολεμικό Ναυτικό και το Σώμα Πεζοναυτών), υπολογίζεται στα 15.000 δολάρια ανά ώρα.
Παραθέτοντας τα πλεονεκτήματα του εξελιγμένου μαχητικού 5ης γενεάς, ο κ. Πλέσσας σημείωσε πως η εκτίμηση είναι ότι θα κυριαρχεί στις χώρες του ΝΑΤΟ και της Δύσης γενικότερα για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Οι τρεις εκδόσεις του μαχητικού είναι οι F-35A (χρησιμοποιείται από την πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ- USAF), F-35B (Σώμα Πεζοναυτών, με δυνατότητα κάθετης απο/προσγείωσης) και F-35C (πολεμικό ναυτικό- για χρήση από αεροπλανοφόρα). Η έκδοση που θα προοριζόταν για την ελληνική πολεμική αεροπορία (ΠΑ) είναι το F-35A.
Παρουσιάζοντας τα χαρακτηριστικά της 5ης γενεάς μαχητικών αεροσκαφών (στην οποία αυτή τη στιγμή υπάγονται το F-22 και το F-35), το στέλεχος της Lockheed Martin υπογράμμισε πως συνεπάγονται τεράστια πλεονεκτήματα έναντι της προηγούμενης (4ης) γενεάς, επιτρέποντας την αντικατάσταση πλειάδας υπαρχόντων τύπων αεροσκαφών- πλατφορμών, για τη διεξαγωγή ενός μεγάλου εύρους αποστολών. Μεταξύ των κυρίων χαρακτηριστικών, όπως είπε, είναι τα stealth χαρακτηριστικά (χαμηλή παρατηρησιμότητα- δυσδιακριτότητα σε ραντάρ και άλλα συστήματα εντοπισμού του αντιπάλου), οι καλύτερες δυνατότητες διεξαγωγής δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων (network enabled operations), η «σύντηξη» πληροφοριών (fusion), με μεγάλα πλεονεκτήματα για τον χειριστή, και οι αυξημένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου, με παράλληλα αντίστοιχες δυνατότητες με αυτές των αεροσκαφών 4ης γενεάς (ή ανώτερες) σε μεταφορά οπλικού φορτίου και αεροδυναμική συμπεριφορά.
Όπως είπε ο κ. Πλέσσας, πάνω από 720 μαχητικά του τύπου έχουν παραδοθεί ως τώρα, με 453.000 ώρες πτήσης, και θεωρείται πως το F-35 θα είναι σύντομα βασικό στοιχείο της αεροπορικής ισχύος των ευρωπαϊκών χωρών, με πάνω από 450 αεροσκάφη του τύπου ως το 2030. Γενικότερα μιλώντας, ως ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του F-35, ενός μαχητικού πολλαπλών ρόλων, παρουσιάζεται η δυνατότητα για ίδιες αποστολές με λιγότερα αεροσκάφη.
Ως προς το ελληνικό ενδιαφέρον για το θέμα, το στέλεχος της Lockheed Martin ανέφερε πως η Ελλάδα είχε προσκληθεί στο παρελθόν τρεις φορές να εισέλθει στο πρόγραμμα. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο ένταξής του στο οπλοστάσιο της ΠΑ, είπε πως, πέραν των δυνατοτήτων που παρέχει το μαχητικό από μόνο του, θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος, καθώς μία ή δύο μοίρες F-35 θα ενίσχυαν σημαντικά, χάρη στις προηγμένες δυνατότητες του τύπου, και τα ελληνικά F-16 και Rafale, δεδομένης της δυνατότητας διαλειτουργικότητας/ συνεργασίας (χωρίς κάποια αύξηση κόστους). Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι, για πολύ μεγάλο διάστημα, οι πολεμικές αεροπορίες εν γένει θα πρέπει να χρησιμοποιούν αεροσκάφη τόσο 4ης, όσο 5ης γενεάς, οπότε η διαλειτουργικότητα μεταξύ των τύπων είναι απαραίτητη. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε πως υπάρχει ακόμα χρόνος και ευκαιρίες για την Ελλάδα, όμως απαιτείται υγιής αμυντική βιομηχανία. «Θα ήταν πιο εύκολα πριν από 10 χρόνια, όμως και τώρα μπορούμε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως, επί της ουσίας, το θέμα της ενδεχόμενης προμήθειας F-35 από την Ελλάδα αρχίζει από μια νέα σελίδα. Ωστόσο τόνισε πως είναι ανάγκη να αποσταλεί γρήγορα έγγραφο όπου η ελληνική πλευρά θα διατυπώνει επίσημα το ενδιαφέρον της (LOR- Letter of Request) προκειμένου η Ελλάδα να λάβει σειρά στη γραμμή παραγωγής, διαφορετικά υπάρχει περίπτωση να προσπεραστεί από άλλες χώρες. Όπως είπε ο κ. Πλέσσας, μόλις αποσταλεί LOR από την Ελλάδα, τότε θα μπορεί να ειπωθεί πότε θα μπορούσαν να της παραδοθούν τα αεροσκάφη.
Σε ερώτηση σχετικά με τα μαχητικά του τύπου που είχαν κατασκευαστεί ήδη για την Τουρκία, πριν την εκδίωξή της από το πρόγραμμα λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400, καθώς και με το τι συμβαίνει με την τουρκική συμμετοχή στο πρόγραμμα, τα στελέχη της Lockheed Martin που συμμετείχαν στην παρουσίαση διευκρίνισαν ότι η Τουρκία δεν είναι πλέον μέλος, το έργο της συμπαραγωγής της έχει απορροφηθεί από άλλους φορείς και τα 6 περί ων ο λόγος μαχητικά θα απορροφηθούν από την αμερικανική πολεμική αεροπορία.
Αξίζει να σημειωθεί πως, ερωτηθείς από τη HuffPost Greece εάν υπάρχει κάποιου είδους μέριμνα ή πρόβλεψη σχετικά με το υποθετικό σενάριο/ ενδεχόμενο να έρθουν αντιμέτωπα F-35 που θα χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές μιας σύγκρουσης, ο κ. Πλέσσας απάντησε πως αυτά είναι σενάρια που αποτελούν αρμοδιότητα υπουργείων Άμυνας, γενικών επιτελείων, τακτικής αεροπορίας κ.ο.κ και, σε κάθε περίπτωση, θα εξαρτώνταν από πολλούς παράγοντες – αποσαφηνίζοντας πάντως, σε κάθε περίπτωση, πως δεν αποτελούν αρμοδιότητα της εταιρείας, οπότε δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω συζητήσεων/ σχολίων επί του θέματος.
Ο κ. Πλέσσας αναφέρθηκε επίσης στο πρόγραμμα αναβάθμισης 83 ελληνικών F-16 στην έκδοσηF-16V, λέγοντας πως βρίσκεται σε καλό δρόμο. Επιπρόσθετα, σημείωσε πως ελπίζεται και η αναβάθμιση επιπλέον 38 ελληνικών F-16, για το κόστος της οποίας εκτιμάται πως, δεδομένου ότι το κόστος αναβάθμισης των προαναφερθέντων μαχητικών κινείται γύρω στα 1,5 δισ., θεωρείται ότι θα είναι κάτω από το μισό αυτού του ποσού.