Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Παρασκευή την Ελλάδα να αρχίσει έρευνα πάνω στις αναφορές περί παρανόμων επαναπροωθήσεων μεταναστών (pushbacks), ενώ παράλληλα επιδοκίμασε την Κροατία για τη δέσμευσή της να αρχίσει σχετική έρευνα.

«Πρέπει να πω ότι η κροατική κυβέρνηση το λαμβάνει αυτό πολύ σοβαρά, θα διερευνήσουν άμεσα» είπε η Επίτροπος Εσωτερικών, Ίλβα Γιόχανσον, σε συνάντηση της ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

«Η συζήτησή μου με τον Έλληνα υπουργό ήταν διαφορετική, και αποσαφήνισα πως δεν θα αποδεχτώ η Ελλάδα να μην κάνει έρευνες για αυτό» πρόσθεσε. «Πρέπει να προστατέψουμε τα εξωτερικά μας σύνορα, μα επίσης πρέπει να προστατέψουμε τις αξίες μας, το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα».

Η Γιόχανσον είχε συναντήσεις με τους υπουργούς Εσωτερικών της Κροατίας και της Ελλάδας την Πέμπτη, μετά από αναφορές των γερμανικών Der Spiegel και ARD περί παράνομων και κάποιες φορές βίαιων επαναπροωθήσεων μεταναστών από Έλληνες και Κροάτες αξιωματούχους.

Σύμφωνα με τις αναφορές αυτές, γερμανικά ΜΜΕ έχουν βίντεο από 11 επαναπροωθήσεις από πλευράς της κροατικής αστυνομίας στη Βοσνία και επίσης στοιχεία, περιλαμβανομένου βίντεο, περί εξαναγκασμού μεταναστών πίσω στο Αιγαίο από το ελληνικό Λιμενικό.

Το ελληνικό υπουργείο Μετανάστευσης διέψευσε τις αναφορές περί επαναπροωθήσεων και είπε ότι ενεργεί εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου για την προστασία των συνόρων της Ελλάδας και της ΕΕ.





ΠΗΓΗ