Ο Γιάννης Οικονόμου ξεκίνησε το μπρίφινγκ με σχόλιο για τις εικόνες από τη Μπούχα της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «οι εξελίξεις στον πόλεμο δεν επιτρέπουν αισιοδοξία. Ο φόρος αίματος είναι βαρύτατος και οι ανθρώπινες απώλειες αυξάνονται καθημερινά. Εκατομμύρια άνθρωποι εξωθούνται από τους εισβολείς στην προσφυγιά. Συνηθίζουμε να λέμε ότι ο πόλεμος είναι το πιο αποκρουστικό έργο των ανθρώπων, αλλά όσα συνέβησαν στην Μπούχα υπερβαίνουν τα όρια του αποκρουστικού και επανακαθορίζουν τη βαρβαρότητα».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, «κανείς δεν δικαιούται να είναι με το μέρος των εχθρών του ανθρώπου, των εχθρών της ανθρωπότητας. Η κηλίδα στους δράστες για τα εγκλήματα στην Μπούχα θα είναι ιστορικά ανεξίτηλη».

Σε ερώτηση για τις θέσεις της Ελλάδας με την πιθανότητα λήψης νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η χώρα μας θα είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους συμμάχους και τους εταίρους μας στην κατεύθυνση αυτή.

«Παλεύουμε να κρατήσουμε τη χώρα και την κοινωνία όρθιες»

Το βασικό θέμα όμως της ενημέρωσης που έκανε ο κ. Οικονόμου ήταν για τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας είναι όλο και πιο πιθανός και ότι η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να εξαντλήσει και το τελευταίο ευρώ για να στηρίξει τους πολίτες, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια αντοχών της οικονομίας.

«Καθημερινά, άνθρωποι και επιχειρήσεις ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά για να ανταπεξέλθουν στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον πόλεμο και που συνεχίζουν να δημιουργούνται. Η κυβέρνηση προσπαθεί ακατάπαυστα να διευκολύνει την καθημερινότητα και να λύσει όσα περισσότερα προβλήματα γίνεται. Καμιά κοινωνική και επαγγελματική ομάδα δεν έχει μείνει αβοήθητη και δεν πρόκειται να μείνει. Δημιουργούμε συνέχεια νέες δυνατότητες στήριξης και παλεύουμε να κρατήσουμε τη χώρα και την κοινωνία όρθιες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ συμπλήρωσε ότι «επειδή γνωρίζουμε και συναισθανόμαστε την κατάσταση δεν κοροϊδεύουμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και δεν τάζουμε “λαγούς με πετραχήλια”». .

Μετά από ερωτήσεις που δέχθηκε για την πιθανότητα επέκτασης και τους επόμενους μήνες της επιδότησης στην ενέργεια, την ακόμα πιο έντονη στήριξη στους πιο ευάλωτους αλλά και τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ο Γιάννης Οικονόμου διευκρίνισε ότι οι πολίτες δεν έχουν δει ακόμα την εφαρμογή των μέτρων που ψηφίστηκαν πρόσφατα, κάτι που θα γίνει μέσα στο μήνα. Σημείωσε πάντως ότι «ακόμα εξακολουθούμε να έχουμε εφεδρείες . Συγκεκριμένα πράγματα, αφού μετριούνται, θα ανακοινώνονται από τον πρωθυπουργό και θα τα βλέπει ο κόσμος».

Τα μέτρα στήριξης για τον Απρίλιο

Το νέο πακέτο μέτρων που μπαίνει σε εφαρμογή, περιλαμβάνει:

-Αυξημένη η επιδότηση ρεύματος. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για ένα νοικοκυριό, που καταναλώνει μέχρι 300 KWh ανά μήνα, αυξάνεται κατά 80% τον Απρίλιο, σε σχέση με τον Μάρτιο, δηλαδή από 40 ευρώ σε 72 ευρώ.

-Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, η μέση μηνιαία ενίσχυση από 53 ευρώ τον Μάρτιο θα είναι 87 ευρώ τον Απρίλιο.

-Για τα μη Οικιακά Τιμολόγια (αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά, λοιπές χρήσεις) η μοναδιαία επιδότηση διπλασιάζεται τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο και διαμορφώνεται σε 130 ευρώ ανά MWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

-Για επαγγελματικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία, η συνολική μοναδιαία επιδότηση ανέρχεται σε 230 ευρώ ανά MWh και θα ισχύσει αναδρομικά και για την κατανάλωση του πρώτου τριμήνου 2022.

-Παράλληλα, συνεχίζεται η στήριξη για τον περιορισμό του αυξημένου κόστους στο φυσικό αέριο.

-Από τις αμέσως επόμενες ημέρες -έχει ήδη υπογραφεί η ΚΥΑ- μειώνεται οριζόντια κατά 15 λεπτά η τιμή του πετρελαίου κίνησης.

-Μπαίνει σε εφαρμογή στα μέσα Απριλίου η ψηφιακή κάρτα για την επιδότηση της βενζίνης με την ενίσχυση να είναι 22 λεπτά στην ηπειρωτική χώρα και 28 λεπτά στα νησιά. Θα δοθούν 5 ευρώ επιπλέον σε όσους χρησιμοποιήσουν την κάρτα αντί για τον τραπεζικό τους λογαριασμό.

-Στα μέσα Απριλίου θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ στα ταξί.

-Μέχρι τις 21 Απριλίου θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ σε 900.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με ειδικές ανάγκες. Επίσης, 250.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα εισπράξουν τον Απρίλιο διπλή δόση, ενώ οι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού θα έχουν μιάμιση επιπλέον δόση επιδόματος.

-Αναστέλλεται και φέτος το τέλος επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., όπως επίσης και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας. Επιπλέον, θα υπάρξει -όπως είναι ήδη γνωστό- επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο για όλη την χρονιά, από τον Ιανουάριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022. Όπως επίσης και επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Και αυτά μαζί με τη μείωση του Φ.Π.Α. των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στο 6%.

Μέσα στην εβδομάδα, όπως ανέφερε ο κ. Οικονόμου, θα κατατεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών συμπληρωματικός Προϋπολογισμός 2 δισ. ευρώ, ώστε να συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο θέμα των ελέγχων που ήδη γίνονται στην αγορά για να μην υπάρξουν περιπτώσεις κερδοσκοπίας, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά. Όσο για το γεγονός ότι αν και ανακοινώνονται πρόστιμα για επιχειρήσεις που ακολουθούν αθέμιτες πρακτικές, χωρίς να γίνονται γνωστά τα στοιχεία τους για να ενημερώνονται οι καταναλωτές, ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι πρόκειται για νομικό θέμα που έχει να κάνει με την οριστικοποίηση των προστίμων.





ΠΗΓΗ