Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό σταθμό (ΣΚΑΪ), αναφέρθηκε στην στάση της Ελλάδας απέναντι στην επιθετική τακτική της Τουρκίας και στην κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας. «Η χώρα μας με αυτοπεποίθηση θα αντιμετωπίσει και αυτή τη φάση της τουρκικής προκλητικότητας. Πρώτα απ’ όλα, διότι έχουμε δίκαιο. Το δίκαιο είναι με το μέρος μας. Το Διεθνές Δίκαιο είναι με το μέρος μας», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου ενώ μίλησε και για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας. «Είμαστε πάντοτε σε εγρήγορση. Τα αντανακλαστικά της χώρας είναι πάντοτε ενεργοποιημένα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αντιδράσουμε αποτελεσματικά και άμεσα σε ό,τι αφορά στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η χώρα είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας», ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενώ επανέλαβε τη θέση που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες. «Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα μπούμε σε ένα “πινγκ-πονγκ” δηλώσεων και προσωπικών χαρακτηρισμών. Δεν κάνει εξωτερική πολιτική έτσι η Ελλάδα. Την κάνει με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου, ενώ συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση αποδομεί με επιχειρήματα όλους τους παραλογισμούς της τουρκικής πλευράς.

″Η συμφωνία για τα τεθωρακισμένα είναι επωφελής για τη χώρα”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τοποθετήθηκε και για την συμφωνία Ελλάδας – Γερμανίας που προβλέπει την αποστολή τεθωρακισμένων στην Ουκρανία. «Είναι μια απόφαση που εντάσσεται στην βασική επιλογή της χώρας να σταθεί στο πλευρό της Ουκρανίας. Υπήρξε απόφαση του ΚΥΣΕΑ για την αποστολή εκτός από ανθρωπιστικής βοήθειας και εξοπλιστικού αμυντικού υλικού. Ό,τι έχουμε στείλει στην Ουκρανία μέχρι τώρα, εντάσσεται σε αυτή την απόφαση», εξήγησε ο κ. Οικονόμου ενώ διευκρίνισε πως η Ελλάδα στέλνει στην Ουκρανία οτιδήποτε δεν είναι απαραίτητο στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. «Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτά τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, η χώρα τα έχει παραλάβει το 1992. Είναι παραγωγής, δηλαδή, 40-50 χρόνων. Επί της ουσίας είναι αδρανοποιημένα. Ταιριάζουν στις ανάγκες της Ουκρανίας, γιατί έχουν τέτοια ανταλλακτικά και μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Και θα μας τα αντικαταστήσουν οι Γερμανοί με νέα σύγχρονα, τρεις-τέσσερις γενιές μπροστά. Άρα, έχουμε μια επωφελή για τη χώρα εξέλιξη», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Όσο για το θέμα της ενημέρωσης για το περιεχόμενο της συμφωνίας Ελλάδας – Γερμανίας, ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι «δεν προβλέπεται κάποια ειδική διαδικασία ενημέρωσης, με την έννοια ότι δεν είναι κάτι το οποίο απαιτεί κάποια νέα θεσμική διαδικασία. Το ΚΥΣΕΑ έχει πάρει μια απόφαση διαρκείας. Οποιοσδήποτε θέλει να ενημερωθεί, προφανώς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η χώρα εκσυγχρονίζει το στόλο της σε ό,τι αφορά αυτά στα συγκεκριμένα οχήματα, αξιοποιώντας αυτήν την ευκαιρία».

Όχι στις ίσες αποστάσεις από εταίρους και συμμάχους

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε και για το περιεχόμενο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκης με τον Όλαφ Σολτς. «Στον Γερμανό Καγκελάριο ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι δεν είναι δυνατόν η Γερμανία που είναι εταίρος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αντιλαμβάνεται ότι εδώ έχουμε την έξαρση αυτής της τουρκικής προκλητικότητας. Του έδειξε τα στοιχεία, του έδειξε τους χάρτες. Νομίζω ότι ο Γερμανός Καγκελάριος έδειχνε να αντιλαμβάνεται το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η Τουρκία και τις απειλές κατά της χώρας μας. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι εμείς δεν είμαστε ευχαριστημένοι με μια τακτική και με μια λογική ίσων αποστάσεων», σημείωσε ο κ. Οικονόμου και αναφέρθηκε στις αντιδράσεις άλλων ηγετών.

«Ο Πρόεδρος Μακρόν, για παράδειγμα και μάλιστα χωρίς να ερωτηθεί, από μόνος του καταδίκασε την τουρκική προκλητικότητα. Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ στις Η.Π.Α. ξεκαθάρισε ότι είναι αντίθετος στο «ξεπάγωμα» των εξοπλιστικών της Τουρκίας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.





ΠΗΓΗ