Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ξεκίνησε το μπρίφινγκ με αναφορά στην υπόθεση της Πάτρας που έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

«Το συναισθηματικό και ηθικό φορτίο του γεγονότος αυτού υπερβαίνει το προσωπικό όριο αντοχής των περισσοτέρων από εμάς για να μην πω όλων μας. Δεν υπάρχουν λόγια να εκφραστεί η οδύνη και χρειάζεται βαθιά περίσκεψη και περισυλλογή», τόνισε ο κ. Οικονόμου ενώ σημείωσε ότι τα όργανα του Κράτους με σοβαρότητα, συνέπεια και μεθοδικότητα κάνουν ότι μπορούν, ώστε να διερευνηθεί η υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

«Η Ελληνική Αστυνομία, κάνοντας εξαιρετική δουλειά και στην υπόθεση αυτή, συνδράμει την ελληνική Δικαιοσύνη. Χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση και εμπιστοσύνη στις Αρχές ώστε να διαλευκανθούν τα γεγονότα από τα αρμόδια όργανα», κατέληξε για την πολύκροτη υπόθεση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Υπάρχει απόλυτη επάρκεια αγαθών»

Μεγάλο μέρος της τοποθέτησης του αφορούσε στην προσπάθεια που γίνεται για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο σε περίπτωση διακοπής της ροής από τη Ρωσία. «Η Ελλάδα, σε όλες τις τελευταίες κρίσεις, δεν βρέθηκε ποτέ πίσω από τις εξελίξεις και τα διεθνή δεδομένα και αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει όσο διαρκεί η κρίση», υπογράμμισε ο Γιάννης Οικονόμου ενώ αναφέρθηκε στη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στην οποία αποφασίσθηκαν οι κάτωθι δράσεις:

-Έως την Παρασκευή ο ΔΕΣΦΑ θα υποβάλει μελέτη αξιολόγησης κόστους-οφέλους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

-Έως την Τρίτη ο Διαχειριστής θα ενημερώσει για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων με την ιταλική SΝΑΜ και τις δυνατότητες διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

-Ο ΔΕΣΦΑ θα επικαιροποιήσει τις εκτιμήσεις αναφορικά με τα επιπλέον φορτία LNG που ενδεχομένως χρειαστούν, σε περίπτωση ολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

-Η ΔΕΠΑ Εμπορίας παρακολουθεί στενά τη διαθεσιμότητα των φορτίων LNG στις διεθνείς αγορές προκειμένου να προμηθευτεί επιπλέον φορτία εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο.

-Έως την Τρίτη η Δ.Ε.Η. θα καταθέσει το ετήσιο πλάνο εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της, για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων.

Μιλώντας για την προμήθεια αγαθών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι υπάρχει απόλυτη επάρκεια και ομαλή ροή της αγοράς και της λειτουργίας των παραγόντων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την κοινωνία»

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει -και θα συνεχίζει για όσο χρειαστεί- την στήριξη της κοινωνίας, και ιδίως των πιο ευπαθών πολιτών μας, για να μειωθεί όσο είναι δυνατόν το βάρος των ανατιμήσεων.

«Εξαντλούμε κάθε ευκαιρία και δημιουργούμε συνεχώς νέες δυνατότητες για την υπεράσπιση της κοινωνίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά και του ΕΦΚ, o Γιάννης Οικονόμου σημείωσε: «Έχουμε εξηγήσει γιατί δεν έχει προκριθεί η μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ σε αυτή την τιτάνια προσπάθεια που κάνουμε. Κάθε εφαρμόσιμη ιδέα που μπορεί να έχει αποτέλεσμα η κυβέρνηση θα την αξιοποιήσει».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη χορήγηση -έως τις 21 Απριλίου- της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους χαμηλοσυνταξιούχους τους ανασφάλιστους υπερήλικες, καθώς και στους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος, Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Παιδιού.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Οικονόμου, για την κυβέρνηση, όπως και για το σύνολο της κοινωνίας, ο μεγάλος αντίπαλος είναι η ακρίβεια.

«Και μαζί με τη συνεχή προσπάθεια για την στήριξη των ανθρώπων με στόχο τον μετριασμό των συνεπειών των ανατιμήσεων, οφείλουμε να αποδομούμε και τους μύθους που καλλιεργούνται, είτε από αδυναμία κατανόησης του διεθνούς περιβάλλοντος είτε σκόπιμα με εσκεμμένη διάθεση εξαπάτησης των πολιτών», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ: «Στον αντίποδα της προσπάθειας αυτής υπάρχει μια προσέγγιση που κατασκευάζει ψεύδη, που διακινεί μύθους, που υπόσχεται ότι θα βγάλει λαγούς από το καπέλο. Τουλάχιστον σ’ αυτό ο κ. Τσίπρας παραμένει συνεπής. Αλλά και μετά το ναυάγιο του 2015 η ελληνική κοινωνία είναι πολύ καλά υποψιασμένη».

Επίσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για το πρόγραμμα «Προσωπικός Βοηθός για άτομα με αναπηρία» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το οποίο μπαίνει σε άμεση εφαρμογή, καθώς δημοσιεύτηκε χθες η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή ατόμων με αναπηρία στην πρώτη φάση του πιλοτικού προγράμματος. Όπως εξήγησε οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους ψηφιακά στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα από τις 14 Απριλίου έως τις 15 Μαΐου ενώ αναφέρθηκε και στη δρομολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς» για την στήριξη της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος.

«Ο καλύτερος τρόπος να απαντάς στα κρίσεις είναι μία σταθερή κυβέρνηση»

Ερωτηθείς για την πιθανότητα πολιτικών συνεργασιών με φόντο τις εκλογές, αλλά και τους τόνους που ανέβηκαν μεταξύ κυβέρνησης και ΚΙΝΑΛ, ο Γιάννης Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας. «Μια σταθερή κυβέρνηση είναι ο καλύτερος τρόπος να απαντάς στις κρίσεις. Το καλύτερο μέσο σταθερών κυβερνήσεων είναι η αυτοδυναμία», υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου ενώ κατέληξε ότι οι πολίτες θα επιλέξουν τις συνθήκες που η χώρα θα συνεχίσει.





ΠΗΓΗ