Με αναφορά στα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, υποδέχθηκε ο Τζο Μπάιντεν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο ενώ κοινό σημείο στον ολιγόλεπτο διάλογο τους μπροστά στις κάμερες ήταν οι σχέσεις Ελλάδας – Αμερικής, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν ότι βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους. «Θα μιλήσουμε για μία σχέση φιλίας», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τζο Μπάιντεν ενώ ευχαρίστησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ηγεσία του, στο θέμα των χειρισμών για τον πόλεμο, τονίζοντας παράλληλα ότι η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και βάλλει κατά της καθεστηκυίας τάξης.

Σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε τα βασικότερα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ενεργειακά, η κλιματική αλλαγή, ενώ θεωρείται δεδομένο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας.

Αυτό είχε διαφανεί και από την συζήτηση που είχε ο πρωθυπουργός με τον δημοσιογράφο Ντέιβιντ Ιγκνάσιους, στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν:

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ είναι άλλη μια πηγή έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Και αυτός είναι ο λόγος που ήμουν πολύ, πολύ ειλικρινής και ανοιχτός με τον Πρόεδρο Ερντογάν όταν τον είδα την τελευταία φορά στην Κωνσταντινούπολη. Είπα πως δεν είναι ώρα για επιθετικές κινήσεις. Δεν είναι η ώρα να προβάλουμε αναθεωρητικές απόψεις της ιστορίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ας δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο διαλόγου για να συζητάμε τα προβλήματά μας, αλλά σίγουρα ας μην εμπλεκόμαστε σε δραστηριότητες που προκαλούν τον άλλον. Και θέλω να είμαι ξεκάθαρος εν προκειμένω. Τις τελευταίες εβδομάδες είχαμε περιστατικά συστηματικών υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά. Και αυτό είναι εντελώς, εντελώς απαράδεκτο. Δεν μπορούμε να έχουμε ένα μέλος του ΝΑΤΟ να παραβιάζει συστηματικά τον εναέριο χώρο ενός άλλου μέλους του ΝΑΤΟ. Αυτού του είδους οι συμπεριφορές πρέπει να σταματήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της Τουρκίας στο θέμα της ένταξης της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, έστειλε μήνυμα στην άγκυρα:

«Δεν πιστεύω ότι είναι πραγματικά η κατάλληλη στιγμή να χρησιμοποιήσει κάποιος την ένταξη δύο φιλικών χωρών στο ΝΑΤΟ ως διαπραγματευτικό χαρτί. Πιστεύω ότι αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ, αν η Τουρκία ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Πιστεύω ότι είναι λάθος ως θέμα αρχής. Πιστεύω ότι είναι λάθος και από άποψη τακτικής. Πιστεύω ότι δεν θα συμβεί».

Στην συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστος εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναμένεται να εστιάσει και σε θέματα αμερικανικών επενδύσεων, κάτι που ανέφερε και κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων.

Oι δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Tζο Μπάιντεν κατά την έναρξη της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο

Τζο Μπάιντεν: Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός. Τα δημοκρατικά ιδεώδη τα οποία ενστερνιζόμαστε, όπως όλοι γνωρίζουμε, ξεκινούν από την Ελλάδα και ενέπνευσαν τους «Ιδρυτές Πατέρες» μας, οι οποίοι υπήρξαν μαθητές της Ελλάδας. Δυστυχώς η βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία αποτελεί ταυτόχρονα απειλή προς τη δημοκρατία από αυταρχικά καθεστώτα που θέλουν να καταλύσουν την διεθνή έννομη τάξη. Θέλω να σε ευχαριστήσω, κ. Πρωθυπουργέ, για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα. Δεν είναι εύκολο. Το γνωρίζω και σας ευχαριστώ. Είναι πολλά αυτά που θα συζητήσουμε σήμερα. Θα συζητήσουμε για τη συνεχιζόμενη στήριξή μας προς την Ουκρανία, την εμβάθυνση των εταιρικών μας σχέσεων στους τομείς της άμυνας και του εμπορίου, την ενεργειακή ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή και πολλά περισσότερα. Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι – θεωρώ – πιο σημαντική από ποτέ. Και είναι τιμή μου που θα έχω την ευκαιρία να γιορτάσω αυτή τη συνεργασία μαζί σου, καθώς είσαι ένας εξαιρετικός φίλος. Καλώς όρισες.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε, για τα ευγενικά σας λόγια. Είναι πράγματι τιμή μου να βρίσκομαι εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για να γιορτάσω μαζί σας τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα για την Ανεξαρτησία μας. Όπως γνωρίζετε, οι «Ιδρυτές Πατέρες» σας εμπνεύστηκαν από τα ιδανικά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας και οι δικοί μας «Ιδρυτές Πατέρες» άντλησαν έμπνευση από τον αγώνα για ανεξαρτησία σε αυτήν εδώ τη χώρα. Τους τελευταίους δύο αιώνες, οι δύο χώρες μας βρίσκονταν πάντα στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Πολεμήσαμε μαζί. Και τώρα αντιμετωπίζουμε, ενωμένοι, την πρόκληση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παράλληλα, αυτή η επίσκεψη είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Επομένως όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί. Και είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα σημαντικά θέματα και που, αργότερα, θα μπορέσω να απευθυνθώ στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς φίλους σας. Γνωρίζω καλά πόσο στενοί είναι οι δεσμοί σας με τους Έλληνες και τους Ελληνοαμερικανούς, και είναι τιμή μου που θα τους συναντήσω εδώ, στον Λευκό Οίκο.

Τζο Μπάιντεν: Δική μου χαρά η παρουσία σας εδώ. Σας ευχαριστώ. Και περιμένω να ξεκινήσει η συζήτησή μας.





ΠΗΓΗ