DIMITRIS PAPAMITSOS

Kyriakos Mitsotakis

Σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη για την 76η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αναφέρθηκε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Όπως είπε, «είχαμε πολλή ένταση με την Τουρκία πέρσι, φέτος είναι καλύτερη η κατάσταση» ενώ στάθηκε στον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών των δύο χωρών υπογραμμίζοντας την σημασία του Διεθνούς Δικαίου και θυμίζοντας τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τις θαλάσσιες ζώνες.

«Επομένως δείχνουμε στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα, χωρίς να χρειαστεί να καταφύγουμε σε μια επιθετική ρητορική ή σε αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνουν ανεκτές από την ΕΕ ανεξέλεγκτες μεταναστευτικές ροές, κάτι που είχε συμβεί το 2015 και τόνισε την απόφαση της κυβέρνησης να προστατεύσει τα σύνορα της. «Έχω δεσμευτεί και είμαι απολύτως σαφής ότι θα προστατέψουμε τα σύνορά μας. Το κάνουμε με μεγάλο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Σώζουμε ανθρώπους στην θάλασσα κάθε μέρα. Παρέχουμε το καθεστώς πρόσφυγα σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που κάνουν την Ελλάδα μόνιμο σπίτι τους. Ταυτόχρονα, στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όλους. Θέλουμε να σπάσουμε τα δίκτυα των λαθρεμπόρων στο Αιγαίο. Το έχουμε κάνει με επιτυχία, αν δείτε τις ροές, έχουν μειωθεί κατά  90% σε σύγκριση με το 2019», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε «ισχυρός υποστηρικτής της ιδέας μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας, γιατί υπάρχουν θέματα ιδίως στην περιοχή μας, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στη Σαχάρα όπου η Ευρώπη χρειάζεται παρουσία. Και αν η Ευρώπη γίνει ισχυρότερη στρατιωτικά, αν συνεργαστούμε περισσότερο, νομίζω ότι αυτό είναι προς όφελος της Συμμαχίας και προς όφελος του ΝΑΤΟ».

Μιλώντας για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι παρά την πανδημία η κυβέρνηση κατόρθωσε να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης σημείωσε τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας που το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους έφτασε στο 16,2%, κάτι που έκανε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει προς τα πάνω την εκτίμηση της για την συνέχεια. «Αναθεωρήσαμε την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 5,9% για το 2021, και πιθανώς αυτό να είναι μία απαισιόδοξη θεώρηση», είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «διαπιστώνουμε επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις. Το κλίμα στην Ελλάδα ύστερα από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης έχει βελτιωθεί σημαντικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο σχέδιο που έχει η κυβέρνηση για την απολιγνιτοποίηση, κάτι που θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

Απαντώντας στην επισήμανση ότι υπάρχει πίεση από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα. Το κάνουμε παρέχοντας κρατική χρηματοδότηση αλλά και ενθαρρύνοντας του παρόχους ενέργειας να απορροφήσουν μέρος του κόστους. Αναμένουμε πως δεν θα δούμε σημαντική αύξηση στους λογαριασμούς ρεύματος τους επόμενους 3 με 6 μήνες. Επίσης, υποβάλαμε πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο να βρεθεί μια ευρωπαϊκή λύση σε κάτι που θεωρούμε βραχυπρόθεσμο φαινόμενο. Πρόκειται για πραγματικό πρόβλημα για την Ευρώπη και νομίζω πως απαιτείται μια ευρωπαϊκή αντίδραση που θα πηγαίνει πέραν και όσων κάνουν τα μεμονωμένα τα κράτη μέλη σε εθνικό επίπεδο».

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τον τουρισμό, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση στήριξε αυτό τον κρίσιμο τομέα και προστάτευσε τις θέσεις εργασίας. «Είχαμε μια πολύ καλή τουριστική περίοδο, πολύ καλύτερη από ό,τι προβλέπαμε. Όπως ίσως να γνωρίζετε η Ελλάδα  τον Ιανουάριο του 2021 πρωτοστάτησε για να θεσπιστεί το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό, το οποίο έκανε πολύ πιο εύκολες τις μετακινήσεις στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι. Μας ενθαρρύνει πολύ η επίδοση της τουριστικής μας βιομηχανίας», σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ προχώρησε στην εκτίμηση ότι «το 2022 θα είναι το έτος που ο ελληνικός τουρισμός θα εκτοξευτεί».

 





ΠΗΓΗ