Eurokinissi

Γιάννης Οικονόμου, κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σε πιστή και αυστηρή εφαρμογή των μέτρων – σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους – προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς ο χρόνος τρέχει αντίστροφα για την ανακοίνωση των νέων μέτρων που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Υγείας, με δύο στόχους: 

– να «φρενάρει» τη μεταδοτικότητα ενόψει του χειμώνα

– να πείσει περισσότερους πολίτες ώστε να διανύσουν την απόσταση μέχρι το εμβολιαστικό κέντρο και να αυξηθεί η κάλυψη του πληθυσμού στο σύνολο της Επικράτειας 

«Δεν θα ξαναζήσουμε lockdown»

 «Δεν υπάρχει περίπτωση να ξαναζήσουμε συνθήκες lockdown. Υπάρχει το πλαίσιο λειτουργίας ανοιχτών και κλειστών χώρων, που αφορά εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, και θα κινούμαστε ακριβώς σ’ αυτό. Παρατηρώντας κανείς τους αριθμούς σε ό,τι αφορά τους ανθρώπους που είναι διασωληνωμένοι, αλλά και το δυσάρεστο και λυπηρό φαινόμενο των απωλειών, διαπιστώνει ότι αφορά σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστους συμπολίτες μας. Ας είναι κι αυτό ένα ακόμη μήνυμα προς όσους επιμένουν να μην κάνουν χρήση αυτού του προνομίου της επιστήμης, του εμβολίου, που είναι ο ασφαλέστερος τρόπος θωράκισης απέναντι στην πανδημία, για να καταλάβουν ότι πρέπει όλοι μας να το αξιοποιήσουμε. Ότι είναι προς όφελος της υγείας, της ζωής τους, της ασφάλειάς τους και, προφανώς, και προς όφελος της κοινωνίας συνολικότερα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διαμορφώσει ή για την ακρίβεια να ανανεώσει την επιχειρηματολογία της σε σχέση με τον εμβολιασμό, υιοθετώντας προσεκτικό λεξιλόγιο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι μιλώντας θετικά υπέρ του εμβολιασμού πρακτικά δείχνει τις προθέσεις της σε σχέση με το περιοριστικό πλαίσιο που θα συναντήσουν οι ανεμβολίαστοι στο άμεσο μέλλον: «Προφανώς οι εμβολιασμένοι συμπολίτες μας δικαιούνται και πρέπει να έχουν προνόμια, που αντιστοιχούν στη συμβολή τους στην εθνική προσπάθεια, για να θωρακιστούμε απέναντι στον κορονοϊό», είπε μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Τεράστια εθνική επιτυχία η ελληνογαλλική συμφωνία»  

Το θέμα στο οποίο επέλεξε να ανεβάσει τους τόνους η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της ήταν η ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, καθώς εξελίσσεται ήδη η συζήτηση προ της κύρωσής της στη Βουλή. Ο Γιάννης Οικονόμου χρησιμοποίησε αιχμηρά επίθετα, ενώ ”έδειξε” συγκεκριμένα τον Αλέξη Τσίπρα: 

«Όλο αυτό το ντεκόρ στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, χθες, δεν ήταν τίποτε άλλο παρά η απελπισμένη προσπάθεια του κ. Τσίπρα να δικαιολογήσει γιατί το αντιπολιτευτικό του μένος, για μια ακόμα φορά, τον οδηγεί στο να είναι απέναντι σε μια τεράστια εθνική επιτυχία. Στο πλαίσιο αυτής της απελπισμένης προσπάθειας εντάσσονται και αυτοί οι άθλιοι και συνάμα αστείοι υπαινιγμοί. Δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και το χαρακτήρα της Συμφωνίας. Επειδή ο κ. Τσίπρας αρέσκεται συνεχώς να κοιτάζει προς τα πίσω, -κοιτάζει μόνο προς τα πίσω- αν θέλει περισσότερες πληροφορίες, για την εποχή που ανέφερε, έχει στο περιβάλλον του πολλούς ανθρώπους, που μπορούν να του την περιγράψουν με μεγάλη ακρίβεια.»

Για την οικονομία και τον Προϋπολογισμό του 2022

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν με εντεινόμενο προβληματισμό τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο σε σχέση με τις τιμές του φυσικού αερίου, ωστόσο διατηρούν την αισιοδοξία τους και επιχειρούν να καθησυχάσουν ως προς τις ”παρενέργειες” που θα έχει η άνοδος των τιμών στους δείκτες ανάπτυξης. Ο Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι η κυβέρνηση αναθεώρησε το ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 από 3,6% στο 6,1% και στο 4,7% για το 2022.

Παράλληλα επικαλείται τα ακόλουθα δεδομένα:

-Ο ισχυρός ρυθμός οικονομικής μεγέθυνσης που το δεύτερο τρίμηνο του 2021 έφτασε το 16,2%.

-Ο πολλαπλασιασμός των επενδύσεων και η ενίσχυση των εξαγωγών.

-Η συρρίκνωση της ανεργίας από 16,8% τον Ιούλιο του 2020 στο 14,2% τον Ιούλιο του 2021.

-Η συνεχής αύξηση των καταθέσεων των επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

-Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών που σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο τρίμηνο του 2021 κατά 5,1%.

-Η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και οι αλλεπάλληλες αναβαθμίσεις της χώρας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.

 

με πληροφορίες ΑΠΕ





ΠΗΓΗ