LOUISA GOULIAMAKI via Getty Images

Τη διαβεβαίωση ότι η χώρα θα έχει στη διάθεση της περισσότερα εμβόλια από όσα τελικά θα χρειαστούν, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 και το Νίκο Χατζηνικολάου. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η Ελλάδα έχει αγοράσει 25 εκατ. δόσεις, δηλαδή περισσότερα από 15 εκατ. εμβόλια για τα 7 με 8 εκατ. πολιτών που εκτιμά ότι τελικά θα εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, περίπου 2 εκατ. πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους ενώ αναμένεται μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων από τον Απρίλιο και μετά. «Θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι έχουμε επαρκέστατα εμβόλια. Ειδικά από τον Απρίλιο και μετά θα έχουμε πολύ μεγαλύτερη προσφορά εμβολίων σε σχέση με τη ζήτηση για εμβολιασμό που θα υπάρχει. Η δυσκολία είναι αυτή τη στιγμή που έχουμε λιγότερα εμβόλια, γι’ αυτό και υπάρχει μια σταδιακή αύξηση του εμβολιασμού και του αριθμού των εμβολίων που γίνονται ημερησίως, προκειμένου να κατανείμουμε με έναν λογικό τρόπο τα εμβόλια τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα, προανήγγειλε τη λειτουργία 4 μεγάλων εμβολιαστικών κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από την άνοιξη, ώστε να γίνονται καθημερινά περισσότεροι εμβολιασμοί. «Ο εμβολιασμός είναι η πιο σύνθετη άσκηση που έχουμε αναλάβει ποτέ ως χώρα στο υγειονομικό κομμάτι. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση από πολλές χώρες της Ευρώπης. Να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή. Εγώ δεν είχα καμία παρενέργεια από τον εμβολιασμό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στο θέμα της έκδοσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, πρόταση που κατέθεσε το πρωί της Τρίτης (12/1) στην ΕΕ και την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του για την πορεία του τουρισμού το φετινό καλοκαίρι. «Θα είναι καλύτερη η φετινή τουριστική σεζόν από την περσινή», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης, καθώς όπως είπε θα έχουν γίνει πάρα πολλοί εμβολιασμοί ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα καλύτερης ιχνηλάτησης καθώς θα γίνονται περισσότερα rapid test. Ταυτόχρονα, θα έχουν εμβολιαστεί και εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες, που κυρίως αυτοί προτιμούν την Ελλάδα για τις διακοπές τους.

Μιλώντας για την στάση της αντιπολίτευσης και την κριτική που του ασκεί στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ειδικά στο δεύτερο κύμα, αυτό που βλέπω δεν είναι αντιπολίτευση, είναι απογοήτευση. Έτσι τουλάχιστον το εισπράττω εγώ. Και είμαι πάντα ανοιχτός στην καλοπροαίρετη κριτική και πάντα ανοιχτός σε προτάσεις για να γίνουμε καλύτεροι». Επίσης, σε ερώτηση που του έγινε σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να μη λάβει νωρίτερα μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε καμία εισήγηση τις Επιτροπής για κλείσιμο της Θεσσαλονίκης πριν από τις εορτές της 26ης και της 28ης Οκτωβρίου. «Είναι  αλήθεια ότι επιμέρους είχαν αυτήν την άποψη, κατατέθηκε στο δημόσιο διάλογο από γιατρούς και από λοιμωξιολόγους. Εξ ου και εγώ ο ίδιος, με θάρρος στη Βουλή, αναγνώρισα ότι εκ των υστέρων, αν γνώριζα όσα γνωρίζω σήμερα, βεβαίως και θα είχαμε κλείσει τη Θεσσαλονίκη μία εβδομάδα νωρίτερα», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με τις συνέπειες της οικονομικής ύφεσης εξαιτίας της πανδημίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρθούν κάποια μέτρα από τις 18 Ιανουαρίου και μετά και να ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία του λιανεμπορίου. «Δεν είμαι εγώ αυτός ο οποίος θα υποδείξει στην Επιτροπή τελικά τι θα αποφασίσει. Θα πω μόνο ένα πράγμα: Ότι αυτή τη στιγμή τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι πολύ καλύτερα από αυτά τα οποία ήταν στις 15 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίσαμε να ανοίξουμε μέσω του click away, είπε συγκεκριμένα, ενώ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση μελετά να δοθεί η δυνατότητα σε καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης με προκαθορισμένα ραντεβού, προκειμένου να μη χαθεί η εκπτωτική περίοδος. Παράλληλα ανακοίνωσε την συνέχεια του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής αλλά και ότι θα υπάρξει «καινούργιο πρόγραμμα “ΓΕΦΥΡΑ” το οποίο θα επιτρέψει στους ενήμερους δανειολήπτες να λάβουν μία σημαντική οικονομική υποστήριξη για να μπορούν να πληρώνουν τα δάνειά τους».  Όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός, «το κράτος ήταν, είναι και θα είναι  δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για το θέμα των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. «Η Κυβέρνησή μας επιδίωξε από την πρώτη στιγμή την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, που τονίζω είναι άτυπες συνομιλίες, δεν είναι διαπραγματεύσεις. Θέτοντας όμως ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για να μπορέσουν αυτές να επανεκκινήσουν. Το πλαίσιο ήταν πάρα πολύ σαφές. Να μην υπάρχει καμία δραστηριότητα ερευνητική εντός Ελληνικής ΑΟΖ και να συνεχίσουμε από εκεί που σταματήσαμε. Δηλαδή σε ένα προδιαγεγραμμένο πλαίσιο με αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτημα για το αν θα τεθούν στο τραπέζι θέματα αποστρατιωτικοποίησης νησιών μας, γκρίζες ζώνες κλπ. ο κ. Μητσοτάκης ήταν σαφής: «Δεν πρόκειται καμία Ελληνική Κυβέρνηση να συζητήσει τα θέματα αυτά. Όμως να σας πω και κάτι για να είμαστε δίκαιοι: Καμία Ελληνική Κυβέρνηση δεν τα συζήτησε ποτέ στο παρελθόν, δεν θα τα συζητήσει και αυτή.  Είμαι πολύ ξεκάθαρος. Είναι θέματα τα οποία δεν είναι αντικείμενο συζήτησης με την Τουρκία».

Όσο για τον αν υπάρχει ελπίδα ότι μπορεί να καταλήξουμε σε συνυποσχετικό και να φτάσουμε στη Χάγη για τα θέματα που συνδέονται με τις θαλάσσιες ζώνες ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Έχω τη διάθεση και την επιθυμία να βρούμε ένα πλαίσιο μακροπρόθεσμης συνεννόησης και επίλυσης της βασικής μας διαφοράς με την Τουρκία. Και πιστεύω ότι και η Τουρκία πρέπει να αντιλαμβάνεται ότι αυτό είναι προς δικό της όφελος».

Τέλος, ερωτώμενος για το θέμα πρόωρων εκλογών εντός του 2021, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η φετινή χρονιά δεν θα είναι εκλογική, ότι πρόθεση του είναι να εξαντλήσει την τετραετία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα είναι στις κερδισμένες χώρες μετά την πανδημία.

 





ΠΗΓΗ