Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και κυρίως προς την Αγκυρα.

Αναφερόμενος στον πόλεμο της Ουκρανίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ οφείλει να αποτρέψει κάθε είδους τετελεσμένο από τη Ρωσία. Γιατί παρόμοια τακτική με τη Μόσχα μπορεί να εφαρμόσει κάθε επίδοξος ταραξίας, κάνοντας ευθεία αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα.

«Δεν χρειαζόμαστε αναβίωση αυτοκρατορικών φαντασιώσεων», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί καμία αμφισβήτηση της κυριαρχίας της και της εδαφικής της ακεραιότητας». Ήταν και το σημείο της ομιλίας που ακούστηκαν τα περισσότερα χειροκροτήματα. «Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και όχι με νταηλίκι», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Η Ελλάδα γύρισε σελίδα»

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με τη μεγάλη πρόοδο που παρουσίασε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, κάνοντας παράλληλα μία σύγκριση της κατάστασης της χώρας με αυτήν της περιόδου του 2015.

«Αυτές τις μέρες του 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την έξοδο της από το ευρώ. Σαν σήμερα διεξαγόταν ένα δημοψήφισμα που λίγο έλειψε να δώσει τη χαριστική βολή. Μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας, η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι οι κινήσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών, στην επιβολή των capital control και σε ένα τρίτο μνημόνιο.

«Η Ελλάδα του 2022 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2015», υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι πλέον «η Ελλάδα γύρισε σελίδα» και αναφέρθηκε στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας καθώς και στο γεγονός ότι είναι έτοιμη να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα.

Αφού εξέφρασε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τους Ευρωπαίους για την στήριξη τους προς την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός μίλησε για την πρόοδο της χώρας στον τομέα της οικονομίας, στην υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στις ενέργειες που έκανε για την στήριξη της κοινωνικής συνοχής, τόσο την περίοδο της πανδημίας, όσο και για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης.

«Δηλώνω υπερήφανος ως Έλληνας που ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία», τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πήρε ξανά τη θέση της ως ισότιμος εταίρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Αυτό που τόνισε ο κ. Μητσοτάκης ήταν ότι η Ελλάδα, που για μία δεκαετία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στη Ευρώπη, πλέον εμφανίζει σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη, εξηγώντας ότι αυτό επετεύχθη με μειώσεις φόρων και εισφορών και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ψηφιοποίηση του ελληνικού δημοσίου το οποίο πλέον είναι πολύ πιο κοντά στον πολίτη.

«Να κάνουμε βεβαιότητα τη σταθερότητα»

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας για το μέλλον της ΕΕ τόνισε την ανάγκη αντιμετώπισης του κύματος ακρίβειας που πλήττει τους πολίτες της Ευρώπης και επανέλαβε την πρόταση του να εξεταστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο το θέμα της τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας. «Ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση όταν οι αγορές λειτουργούν σε βάρος των πολιτών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η μεμονωμένη πολιτική κάθε χώρας υπονομεύει τη Ευρώπη και ότι ενωμένη Ευρώπη σημαίνει και ενωμένη ενεργειακά Ευρώπη

«Είναι ώρα να σχεδιάσουμε με τόλμη της ΕΕ των επόμενων δεκαετιών», τόνισε ο πρωθυπουργός, μίλησε για τις μεγάλες προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η ΕΕ, όπως είναι η Ευρωπαϊκή Άμυνα και η κοινή πολιτική ασφάλειας, η εμβάθυνση της Δημοκρατίας και η αντιμετώπιση των fake news, καθώς και η διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια.

Δευτερολογία του πρωθυπουργού και αιχμηρή απάντηση στον Δημήτρη Παπαδημούλη

Στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ψέματα και ανεπίτρεπτο να ακούγονται εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου τα όσα είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον αριθμό θυμάτων στην Ελλάδα, ενώ σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του αναφέρθηκε στον κίνδυνο της Ελλάδας να βρεθεί εκτός ευρώ και στην «κωλοτούμπα» -παρότι μίλησε στα αγγλικά, χρησιμοποίησε αυτή τη φράση στα ελληνικά- του ΣΥΡΙΖΑ μετά το δημοψήφισμα.

Απαντώντας στο Νίκο Ανδρουλάκη για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι μέσω της υλοποίησης προγραμμάτων που θα χρηματοδοτηθούν από αυτά τα κοινοτικά κονδύλια, θα υπάρξουν δράσεις που θα στηρίξουν πολίτες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Οι προτάσεις μας που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Μιλώντας για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία που έθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους όλες οι ευρωπαϊκές χώρες την πραγματικότητα που υπάρχει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Μία χώρα που φιλοδοξεί να γίνει μέλος της ΕΕ, η Τουρκία, ανοιχτά αμφισβητεί την κυριαρχία μίας άλλης χώρας η οποία τυχαίνει να είναι μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αυτό είναι κάτι που οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους στις αποφάσεις τους σχετικά με τις επιλογές τους στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων σε τρίτες χώρες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Απαντώντας σε ερώτηση περί της λειτουργίας του Τύπου στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα μέσα ενημέρωσης μπορούν να γράφουν και να μεταδίδουν ότι θέλουν και για όποιον θέλουν και χρησιμοποίησε ως παράδειγμα σημερινά πρωτοσέλιδα που τον παρουσιάζουν ως ψεύτη.

Μιλώντας για το μεταναστευτικό, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα προστάτευσε με επιτυχία με επιτυχία τα σύνορα της και αντιμετώπισε τα δίκτυα διακινητών, ενώ υπογράμμισε και την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού που έκανε η Τουρκία το 2020.

«Όταν μια λέμβος αναχωρεί από προβλήτα στην Τουρκία με 100 ή 200 επιβαίνοντες, πιστεύω πως είναι αφελές εκ μέρους μας να υποθέσουμε πως αυτό συμβαίνει εν αγνοία των τουρκικών Αρχών», σημείωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ στην συνέχεια προσέθεσε: «Όταν εξετάζουμε αυτά τα ζητήματα, τα οποία είναι ευαίσθητα, ας μην επαναλαμβάνουμε την τουρκική προπαγάνδα, που υποστηρίζει πως η Τουρκία δεν έχει κανένα ρόλο σε όσα συμβαίνουν και ότι οι Έλληνες συμπεριφέρονται απάνθρωπα στο ζήτημα της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Έχουμε έναν ανεξάρτητο φορέα, με αποστολή την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο οποίος ερευνά αυτές τις καταγγελίες. Κάποιες πράγματι προκαλούν προβληματισμό και πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω».

Αναφερόμενος στις δομές προσφύγων σε νησιά του Αιγαίου, τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με την κατάσταση που ήταν επί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ότι έχουν αναβαθμιστεί ενώ σχετικά με την ενσωμάτωση των μεταναστών και των προσφύγων, αναφέρθηκε στον 19χρονο Ιρανό, τον Κουρός, που αρίστευσε στις πανελλαδικές εξετάσεις και τον οποίο συνάντησε χθες. «Έμαθε ελληνικά, συμμετείχε στις εισαγωγικές εξετάσεις για να μπει σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Και θα εγγραφεί στην καλύτερη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, έχοντας αριστεύσει στις εθνικές εισαγωγικές εξετάσεις. Αυτή είναι η θεώρηση της ελληνικής κυβέρνησης για την διαδικασία ενσωμάτωσης των ανθρώπων που έφτασαν στις ελληνικές ακτές και έχουν δικαίωμα να ενσωματωθούν στην ευρωπαϊκή κοινωνία», σημείωσε ο πρωθυπουργός.





ΠΗΓΗ