via Associated Press

Στην Κύπρο και το Ισραήλ μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε μια πρώτη, άμεση αντίδραση της ελληνικής πλευράς απέναντι στο διήμερο προκλητικό ψευτοπανηγύρι που έστησε ο Ταγίπ Ερντογάν στα Κατεχόμενα.

«Το Κυπριακό θα λύσουμε;»

O Ελληνας ΥΠΕΞ αρχικά αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο ομόλογό του, Γαΐρ Λαπίντ, και στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρεθεί η περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ σε όλους τους τομείς, τα πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην περιοχή, καθώς και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

 

Κύπρος: Σαράντα επτά χρόνια μετά

Αμέσως μετά ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση και με τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου, Σίμο Ιωάννου.

via Associated Press

«Η επίσκεψη αυτή, μία μέρα μετά την συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή, εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, ήτοι μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί ο στενός συντονισμός σχετικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης συμπεριφοράς» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

Αναστασιάδης: «Οπλα μας η ενότητα και το διεθνές δίκαιο»

Η ενότητα και η συνεχής προσπάθεια μέσα από τα «όπλα» που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ και ευρύτερα οι αρχές του δικαίου είναι ο τρόπος για να αποτρέψουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Μετά το μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι σήμερα «είναι μέρα μνήμης για όσα συνέβησαν πριν και σε όσα ακολούθησαν μετά το προδοτικό πραξικόπημα. Είναι μέρα μνήμης για τις κατεχόμενες περιοχές της πατρίδας μας, μέρα μνήμης για τα όσα λάθη διαπράξαμε αλλά και για τις έκνομες ενέργειες που συνεχίζουν να υπάρχουν. Είναι και μέρα τιμής για όσους έδωσαν τη ζωή τους αγωνιζόμενοι για τη δημοκρατία και τη συνταγματική τάξη, την εδαφική ακεραιότητα και την ελευθερία της πατρίδας μας. Μέρα τιμής για όσους αγνοούνται ύστερα από μάχες στα πεδία των μαχών ή άλλως πως και για όσους, όμως, αγωνιζόμενοι έπεσαν. Την ίδια ώρα, μέρα προβληματισμού για το πώς αντιμετωπίζουμε την οξυνόμενη τουρκική αδιαλλαξία και πώς αποτρέπουμε τις επιδιώξεις της Τουρκίας. Για αυτό και η έκκληση, ο τρόπος, η οδός δεν είναι άλλη από την ενότητα και τη συνεχή προσπάθεια μέσα από τα ”όπλα” που προσφέρει το διεθνές δίκαιο, η ΕΕ, ευρύτερα οι αρχές του δικαίου».

via Associated Press

Κληθείς να σχολιάσει τις εξαγγελίες του Τουρκοκύπριου ηγέτη για μερική άρση του στρατιωτικού καθεστώτος στο Βαρώσι, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε: «Δεν μπορώ να σχολιάσω, δεν έχω υπόψη μου τι ακριβώς είπε ή εξήγγειλε ο κ. Τατάρ είτε τι είπε ο κ. Ερντογάν. Θα απαντήσω όταν λάβω γνώση. Σίγουρα αν εξαγγέλθηκε κάτι ανάλογο είναι απαράδεκτο. Αλλοιώνει ή είναι προσπάθεια αλλοίωσης του Status quo της Αμμοχώστου, όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και το 789 και ανάλογες θα είναι οι αντιδράσεις μας».

Αναφορικά με την τουρκική αξίωση περί δύο κρατών ώστε να επανεκκινήσει ο διάλογος για το Κυπριακό, ο τόνισε ότι «θα ήταν ευκολότερο και σε μένα να θέσω ως όρο προ της έναρξης των διαπραγματεύσεων τον τερματισμό των εγγυήσεων, την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, τις εδαφικές αναπροσαρμογές και όσα επιτέλους έχουν γίνει εις βάρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Συνεπώς, δεν είναι ποιος θέτει προαπαιτούμενα. Δεν είναι μόνο τι θα πάρουν οι Τουρκοκύπριοι. Επιτέλους, είναι και τι είναι έτοιμοι να δεχθούν με βάση το διεθνές δίκαιο».

 

 Διπλωματική μάχη με φόντο σενάρια διχοτόμησης

 

Στην Λευκωσία δεν υπήρξε αιφνιδιασμός από την απόπειρα του Ταγίπ Ερντογάν να βάλει εκβιαστικά στο τραπέζι σενάρια διχοτόμησης, συνεπικουρούμενος από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, που συμπεριφέρεται ως «πολιτικός παπαγάλος» του Τούρκου Προέδρου.

«Η νέα διαπραγμάτευση (για το Κυπριακό) θα γίνει μόνο μεταξύ δύο κρατών. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους», είπε ο Ερντογάν χειροκροτούμενος θερμά από τον Τατάρ.
Οι προθέσεις Ερντογάν να επιδιώξει για λόγους εντυπώσεων κάποιας μορφής «αναγνωρίσεις» για το ψευδοκράτος έχουν διαφανεί ήδη και από την κίνηση να τον συνοδεύσουν στο ψευδοκράτος χθες εκπρόσωποι του Αζερμπαϊτζάν, του Κιργιστάν και του Καζακστάν.
Πληροφορίες έκαναν λόγο και για αντιπρόσωπο του Πακιστάν – κάτι που αξιολογείται ως σημαντικότερη εξέλιξη (εφόσον επιβεβαιωθεί), καθώς το πολιτικό αντίκρισμα μίας κίνησης του Πακιστάν θα ήταν σαφώς μεγάλύτερο.
Ωστόσο, στην Λευκωσία πολλοί αμφισβητούν την πρόθεση των συγκεκριμένων χωρών να προχωρήσουν σύντομα σε αναγνώριση του ψευδοκράτους, παραβιάζοντας τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι το Καζακστάν μεταξύ άλλων διατηρεί καλές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία και υπάρχει αξιοσημείωτη οικονομική δραστηριότητα μεταξύ των δύο χωρών.

Murat Cetinmuhurdar via via REUTERS

O Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ σε προσευχή μαζί με άλλους αξιωματούχους κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στο ψευδοκράτος της Κύπρου.. Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

 

«Δόλωμα» η επιστροφή περιουσιών στα Βαρώσια

Στον αντίποδα, ο Ερντογάν δείχνει να κινείται προς «εκτροχιασμό» απορρίπτοντας κάθε φωνή λογικής και σύνεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά από παραινέσεις και διαβήματα που έγιναν τις προηγούμενες μέρες από Ευρωπαίους ενόψει της προκλητικής επίσκεψής του στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Ερντογάν απάντησε «Δεν θα πάρουμε άδεια από εσάς για τις όποιες ανακοινώσεις».
«Δεν θα περάσουμε άλλα 50 χρόνια. Ο Τατάρ στην Γενεύη έκανε μια  ρεαλιστική πρόταση 2 κρατών και  επιμένουμε σε αυτή. Η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο μεταξύ δυο ίσων κρατών».
Το κλειδί της λύσης, σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, είναι η αναγνώριση του ψευδοκράτους. Κάνει λόγο για δύο διαφορετικούς λαούς στην Κύπρο, με διαφορετική, γλώσσα, θρησκεία και Πολιτισμό. Την ίδια ώρα, ο Τουρκοκύπριος Ερσίν Τατάρ που λειτουργεί απροκάλυπτα ως φερέφωνο του Ερντογάν – κόντρα στο σύνολο της αντιπολιτευσης στα κατεχόμενα – ισχυρίζεται ότι ανοίγει ο δρόμος για την ενεργή εμπλοκή της «Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας. Πρόκειται για επιτροπή που συστάθηκε από την τουρκική/τουρκοκυπριακή πλευρά με στόχο να παγιδέψει πρακτικά τους νόμιμους κατοίκους και ιδιοκτήτες περιουσιών των Βαρωσίων και της Αμμοχώστου: με «δόλωμα» την επιστροφή των περιουσιών τους ζητάει επί της ουσίας να αναγνωρίσουν με την υπογραφή τους τη νόμιμη υπόσταση του ψευδοκράτους.

Murat Cetinmuhurdar via via REUTERS

19 Ιουλίου 2021. Υποστηρικτές του Ταγίπ Ερντογάν και του Ερσίν Τατάρ αποθεώνουν τον Τούρκο Πρόεδρο κατά την διήμερη επίσκεψή του στο ψευδοκράτος της Κύπρου.. Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

 

Εξαγγελία για αποστρατικοποίηση τμήματος της Αμμοχώστου

Στο πλαίσιο των ομιλιών για τους «εορτασμούς» της εισβολής, ανακοινώθηκε ακόμη από τον Τατάρ το νέο στάδιο του ανοίγματος της κλειστής πόλης υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Κάλεσε δε ευθέως του Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν χαιρέτισε τις ανακοινώσεις του Τουρκοκύπριου Προέδρου και ισχυρίστηκε ότι είπε πλέον δεν υπάρξουν νέα παράπονα στο Βαρώσι, αφού οι όποιες ανησυχίες θα εξαλειφθούν με το άνοιγμα του 3,5 % της περιοχής. «Δεν έχουμε μάτια για τη γη κανενός… η περιοχή θα  γίνει σύμβολο ευημερίας στην περιοχή», ανέφερε.

 

πηγές: Philenews, Sigmalive, ΑΠΕ





ΠΗΓΗ