Παρά τα σενάρια και την άκρατη μετρολογία των τελευταίων ημερών- μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων ασθενών αλλά και θανάτων- η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας εστιάζει στην αυστηρή εφαρμογή των μέτρων που είναι σήμερα σε ισχύ και εξετάζει μόνο κάποιες «σημειακές αλλαγές», όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ ο Γιάννης Οικονόμου.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η κυβέρνηση, με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια αλλά και το δημόσιο συμφέρον, έχει καταλήξει στις κάτωθι στρατηγικές επιλογές:

-Πρώτον, η οικονομία δεν θα κλείσει ξανά και η κοινωνία θα μείνει ανοιχτή. Δεν θα υπάρξει άλλο lockdown. Όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν θα υποστούν ξανά σημαντικούς περιορισμούς.

-Δεύτερον, τα μέτρα προστασίας και ανάσχεσης του ιού αφορούν πρωτίστως τους ανεμβολίαστους. Για την τήρησή τους διενεργούνται τακτικοί έλεγχοι, ενώ ο κόσμος του εμπορίου και της εστίασης υποστηρίζει την πολιτεία σε αυτή την κατεύθυνση.

-Τρίτον, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνέχιση της προσπάθειας για επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού και την περαιτέρω επιτάχυνση του ρυθμού χορήγησης της ενισχυτικής τρίτης δόσης.

-Τέταρτον, η κυβέρνηση συνεχίζει την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, ειδικά στις Περιφέρειες που παρατηρείται μεγάλη πίεση στις δομές υγείας.

Αυτό που ξεκαθαρίζουν από το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι δεν πρόκειται να γίνουν βασικές παρεκκλίσεις από την στρατηγική αυτή. Δεν αποκλείουν την πιθανότητα σημειακών βελτιώσεων σε κάποια από τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, όμως τονίζουν ότι οι όποιες αλλαγές δεν θα διαφοροποιήσουν την ουσία του κυβερνητικού σχεδιασμού. Το ζήτημα λοιπόν για την κυβέρνηση δεν είναι να ληφθούν κάποια επιπλέον μέτρα αλλά αυτά που έχουν ήδη αποφασισθεί και ανακοινωθεί να εφαρμοστούν πιστά.

Επίσης διαψεύδεται κάθε σενάριο περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Όπως διευκρινίζουν κυβερνητικές πηγές, δεν εξετάζεται διεύρυνση της υποχρεωτικότητας ή κυρώσεις όσον αφορά τον εμβολιασμό, είτε με την πρώτη, είτε με την τρίτη δόση.

Συζητείται όμως αν το «πράσινο» πιστοποιητικό θα συνδέεται με την τρίτη δόση, αφού παρέλθει ένα χρονικό διάστημα μετά τη λήψη της δεύτερης. Πρόκειται για ένα θέμα που ήδη απασχολεί και άλλες χώρες της Ευρώπης και οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν σε επίπεδο ΕΕ.

Αυτό λοιπόν που θα δούμε το επόμενο διάστημα –εφόσον δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή στα επιδημιολογικά δεδομένα- είναι εκτεταμένους ελέγχους για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, προσπάθεια αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης και περαιτέρω ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με κινητοποίηση δυνάμεων και από τον ιδιωτικό τομέα.

 





ΠΗΓΗ