«Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης είναι ο ηγέτης μιας κυβέρνησης της ΕΕ, που αναγνωρίζεται ως τέτοια από ολόκληρο τον κόσμο» δήλωσε η Ντάνα Σπίναν, αναπληρώτριας εκπροσώπου της Κομισιόν, σχετικά με τις εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τον Έλληνα πρωθυπουργό τη Δευτέρα.

«Όπως τονίστηκε επανειλημμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) (Μάρτιος και Ιούνιος 2021 συμπεράσματα EUCO), η Τουρκία αναμένεται να δεσμευτεί εποικοδομητικά με την ΕΕ και τα κράτη μέλη της και να λάβει μέτρα για την αποκλιμάκωση. Ο σεβασμός προς τους γείτονες και η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπληρώνει η κ. Σπίναν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε τη Δευτέρα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός «δεν υπάρχει πια για αυτόν» μετά από την κριτική του προς την Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Ο Ερντογάν είπε επίσης ότι δεν θα λάβει χώρα συνάντηση για το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας με την Αθήνα λόγω των σχολίων Μητσοτάκη για την Τουρκία στους ηγέτες των ΗΠΑ, ενώ πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ πιθανότατα θα αποφασίσουν για την πώληση F-16 στην Τουρκία χωρίς να ρωτήσουν τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Συμφωνήσαμε να μην συμπεριλάβουμε τρίτες χώρες στη διαμάχη μας. Παρ′ όλ′ αυτά, την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε τις ΗΠΑ και μίλησε στο Κογκρέσο και τους προειδοποίησε να μην μας δώσουν F-16», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας πως «θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με έντιμους πολιτικούς».

Υπενθυμίζεται πως Φινλανδία και η Σουηδία θα στείλουν αντιπροσωπείες στην Άγκυρα την Τετάρτη, σε μια νέα προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια που θέτει η Τουρκία ως προς την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ- αν και την προηγούμενη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος διεμήνυε στις αντιπροσωπείες της Σουηδίας και της Φινλανδίας «να μην μπουν στον κόπο να έρθουν» στην Τουρκία, στην προσπάθειά τους να τον μεταπείσουν.

«Στέλνουμε τις αντιπροσωπείες μας να επισκεφθούν την Αγκυρα, τόσο τη Σουηδία όσο και τη Φινλανδία. Αυτό θα συμβεί αύριο, επομένως ο διάλογος συνεχίζεται» δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Από πλευράς του ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, αναγνώρισε τους τουρκικούς προβληματισμούς, υπογραμμίζοντας ότι η Τουρκία είναι «σημαντικός σύμμαχος» που είχε παίξει «ρόλο κλειδί στη μάχη κατά του ISIL(ISIS)», και έχει «στρατηγική γεωγραφική θέση» που είναι σημαντική για τη Συμμαχία. Επίσης, είπε πως «κανένας άλλος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν έχει υποστεί περισσότερες τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία και κανένας άλλος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ δεν έχει περισσότερους πρόσφυγες από την Τουρκία».

«Πρέπει να καθίσουμε κάτω και να βρούμε δρόμο προς τα εμπρός» είπε, προσθέτοντας ότι «είμαι βέβαιος πως θα το κάνουμε, όπως έχουμε κάνει πολλές φορές πριν στο ΝΑΤΟ».





ΠΗΓΗ