«Ο οξύς ήχος της σειρήνας που και σήμερα ήχησε, 48 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, μας υπενθύμισε για ακόμη μια φορά τη βαριά ευθύνη: Αυτή η θλιβερή επέτειος να είναι η τελευταία με το νησί μας μοιρασμένο και τους πολίτες μας να στερούνται πανανθρώπινα δικαιώματα», τονίζει σε ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Σήμερα τιμούμε τους ήρωες που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας. Τους σεβαστούς τους συγγενείς και συγγενείς αγνοουμένων. Τους αιχμαλώτους και τραυματίες πολέμου. 48 χρόνια μετά η Κύπρος υποφέρει από τις βάναυσες συνέπειες της εισβολής. Παρά τις επίπονες μας προσπάθειες, η Τουρκία συνεχίζει να επιδεικνύει την ίδια αδιαλλαξία. Η Τουρκική εμμονή σε απαράδεκτες θέσεις που δεν συνάδουν σε σύγχρονα κράτη οδηγούσε σε εκτροχιασμό της κάθε διαπραγματευτικής διαδικασίας. Δεν θα αποδεχτούμε ποτέ την επιλογή της παράδοσης. Στόχος μας παραμένει όπως η Κύπρος, επανενωθεί και απαλλαγμένη από εξαρτήσεις τρίτων, να δίδει πραγματικά την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης για όλους τους νόμιμους κατοίκους, μέσα στο πλαίσιο του κεκτημένου και των αξιών της ΕΕ», αναφέρει στο μήνυμά του για τη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής ο πρόεδρος Αναστασιάδης.

Μαύρες μνήμες

«Η σημερινή ημέρα ξυπνά μαύρες μνήμες για τον Ελληνισμό», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, σε μήνυμά του για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

«Τιμάμε τους πεσόντες, τους αγνοούμενους και όσους υπερασπίσθηκαν την ελευθερία της Κύπρου», προσθέτει ο κ. Δένδιας.

ΥΠΕΞ: Αδύνατη η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων

«Η σημερινή μαύρη επέτειος για τα 48 χρόνια από την τουρκική εισβολή της 20ης Ιουλίου 1974 στην Κύπρο και η συνέχιση της παράνομης κατοχής άνω του ενός τρίτου της νήσου από τα τουρκικά στρατεύματα, είναι μία υπενθύμιση προς τη διεθνή κοινότητα, της κατάφωρης παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου και των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από την Τουρκία.»

Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία υπογραμμίζεται επίσης ότι το Κυπριακό παραμένει διεθνές ζήτημα παράνομης εισβολής και κατοχής, ακριβώς όπως η συνεχιζόμενη τους τελευταίους μήνες, ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα, σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, εργάζεται με προσήλωση στις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στον εθνικό στόχο που ήταν και παραμένει η εξεύρεση συμπεφωνημένης, δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού Ζητήματος, με την μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μία Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία, στο πλαίσιο που ορίζουν οι σχετικές Αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Δυστυχώς, οι απαράδεκτες αξιώσεις της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, καθιστούν αδύνατη την διεξαγωγή ουσιαστικών και αποτελεσματικών διαπραγματεύσεων στο συμπεφωνημένο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, ενώ και οι παράνομες ενέργειές της στα Βαρώσια κινούνται επίσης σε κατεύθυνση αντίθετη από αυτήν που επιτάσσει η Διεθνής Κοινότητα.

«Μέχρι τελικής ευοδώσεως, η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερά προσηλωμένη στην εξεύρεση δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, η οποία θα διασφαλίσει την μία κυριαρχία της Κύπρου με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

«Λύσης, η οποία, επί πλέον, θα απαλλάξει τον λαό της Κύπρου από το αναχρονιστικό σύστημα των Εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων τρίτων στις υποθέσεις του και θα διασφαλίσει την πλήρη απόσυρση των παράνομων κατοχικών στρατευμάτων.»

«Κανένας δεν ξεχνά»

«Σαράντα οκτώ χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που παραμένει μια ανοιχτή πληγή για την Ευρώπη», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε ανάρτησή του στο twitter.

«Η Ελλάδα στηρίζει το δίκαιο αγώνα των Κυπρίων αδερφών για το τέλος της παράνομης κατοχής και την επανένωση του νησιού. Κανένας δεν ξεχνά, τίποτα δεν ξεχνιέται!», προσθέτει.





ΠΗΓΗ