Την περασμένη εβδομάδα γράφαμε ότι, στην επιδίωξή του το καθεστώς Ερντογάν να κρατηθεί στην εξουσία, θα αυξάνει στο εσωτερικό την καταπίεση σε συνδυασμό με ακραία προπαγάνδα, ενώ στο εξωτερικό θα αναζητά την τεχνητή «τόνωση» μέσω σύγκρουσης με κάποιον αδύνατο.
Δυστυχώς, η αδύνατη Κύπρος παραμένει διαχρονικό θύμα της τουρκικής προπαγάνδας και αρπακτικότητας. Μια τεκμηριωμένη καταγραφή τής για δεκαετίες αδίσταχτης μυστικής δράσης της Τουρκίας στην Κύπρο (με σκόπιμες ανατινάξεις και εμπρησμούς τουρκικών μνημείων και τζαμιών, εξώθηση της διακοινοτικής βίας με «χρήσιμους σκοτωμένους» κ.ά.) παρατίθεται στο βιβλίο «Αιματηρή Αλήθεια – Bloody Truth» (έκδοση της «Κίνησης για Ελευθερία και Δικαιοσύνη στην Κύπρο»). Το βιβλίο είναι δίγλωσσο, ελληνικά και αγγλικά και προσβάσιμο στο διαδίκτυο.
Ένα συμβάν αρχές της εβδομάδας επιβεβαίωσε τον χαρακτήρα του τουρκικού καθεστώτος, το οποίο εργαλειοποιεί το θρησκευτικό μίσος, διαστρεβλώνοντας τα γεγονότα με σκοπό την τόνωση της εξουσίας του.
Ιδού τα γεγονότα συνοπτικά. Ένας Σύριος μουσουλμάνος με ψυχολογικά ανισόρροπη προσωπικότητα πήγε στο «Μπουγιούκ Τζαμί» στη Λάρνακα και ζήτησε να τον φιλοξενήσουν, αλλά ο υπεύθυνος ιμάμης, Σακίρ Αλεμντάρ, τον έδιωξε. Ο Σύριος επέστρεψε με εφημερίδες με τις οποίες έβαλε φωτιά στην ξύλινη πόρτα του τζαμιού, που ευτυχώς σβήστηκε προτού επεκταθεί. Άνθρωποι που βρίσκονταν κοντά αντιλήφθηκαν το συμβάν, προσέτρεξαν για βοήθεια και κάλεσαν την Αστυνομία, η οποία συνέλαβε τον Σύριο, ο οποίος κατόπιν ιατρικών εξετάσεων στάλθηκε στο ψυχιατρικό νοσοκομείο. Αυτά τέθηκαν δημόσια και ο ιμάμης ευχαρίστησε «τους χριστιανούς (Ελληνοκύπριους) για τη στήριξη και αλληλεγγύη τους.»
Ωστόσο ο Τούρκος Πρόεδρος, ευρισκόμενος στο αεροδρόμιο για το ταξίδι του στο Κατάρ, επέλεξε να σχολιάσει το συμβάν ως «εμπρηστική επίθεση στο Μπουγιούκ Τζαμί της Λάρνακας», «δολιοφθορά των Ελληνοκυπρίων, τους οποίους» όπως υπέδειξε, «είχαμε προειδοποιήσει να μην κάνουν δολιοφθορές στα τζαμιά» και ξεκαθάρισε ότι «θα υπάρξει απάντηση για την επίθεση στο Μπουγιούκ Τζαμί». Ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν το επανέλαβε: «Θα είναι βαρύ το τίμημα που θα πληρώσετε για αυτές τις επιθέσεις.» Παρόμοιες δηλώσεις υπήρξαν από το τουρκικό Υπ. Εξωτερικών και το φερέφωνο της Τουρκίας στην Κύπρο, Τατάρ.
Πάντως, ειδικά στα κατεχόμενα, ασκείται από το 1974 πολιτική συστηματικής καταστροφής εκατοντάδων εκκλησιών και μνημείων, που συνιστά πολιτιστική γενοκτονία, αφού η συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν λεηλατηθεί και καταστραφεί, ενώ κάποιες έγιναν αποθήκες του τουρκικού στρατού, στάβλοι για ζώα κ.ά.
Στις ελεύθερες περιοχές υπάρχουν δεκαεπτά τεμένη (και όχι έξι, όπως δήλωσε ο Τατάρ). Από αυτά, έντεκα ήταν εκκλησίες, που επί Οθωμανικής κατοχής μετατράπηκαν σε τζαμιά. Όλα τα δεκαεπτά τεμένη κηρύχθηκαν αρχαία μνημεία από το κυπριακό κράτος, το οποίο δαπανεί εκατομμύρια ευρώ για την συντήρησή τους.
Καταληκτικά, όσο σημαντικό είναι να έχουμε επίγνωση της τουρκικής πολιτικής, εξίσου σημαντικό είναι να ενημερώνουμε την κοινή γνώμη διεθνώς και όσο γίνεται εντός Τουρκίας, και ιδιαίτερα στα κατεχόμενα. Προς τούτο, το κείμενο αυτό θα εκδοθεί σε διάφορες γλώσσες, και στα τουρκικά.
***
Κώστας Μαυρίδης, Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D), Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για την Μεσόγειο