Η πρόσφατη συνάντηση των δυο ηγετών Ελλάδος και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή κυρίως τις εξελίξεις στο ουκρανικό και τον εκεί πόλεμο αποτελεί μία μάλλον όχι καλή στιγμή για την ελληνική διπλωματία.
Η Τουρκία είναι πλέον αναβαθμισμένη γεωπολιτικά μετά και τον διαμεσολαβητικό ρόλο που έπαιξε και παίζει στον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας κατά την πρόσφατη συνάντηση της Αττάλειας μεταξύ Ουκρανού και Τούρκου ΥΠΕΞ και όχι μόνο…
Η Ελλάς δυστυχώς για μια ακόμη φορά φέρεται να είναι συρόμενη πίσω από τις εξελίξεις.
Οι δύο ηγέτες Ελλάδος και Τουρκίας μίλησαν γενικά και αόριστα …για βελτίωση των σχέσεων των δύο γειτονικών χωρών, σε κλίμα «συναινετικό» και «αμφίπλευρο», ωσάν να έχει ευθύνες η Ελλάδα για τη διαχρονική παραβατική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.
Θυμίζουν δε όλα αυτά την εθνομηδενιστική περίοδο «κατευνασμού» της διακυβέρνησης της χώρας την περίοδο 1996-2004 από τον πρώην πρωθυπουργό κύριο Κωνσταντίνο Σημίτη. Το ίδιο γινόταν και τότε. Η Τουρκία έκανε τα μύρια όσα εναντίον της πατρίδος μας και η τότε κυβέρνηση «προωθούσε» τον διάλογο…
Τρεις Έλληνες στρατιωτικοί έπεσαν ηρωικά υπέρ βωμών και εστιών και ο κ. Σημίτης ευχαριστούσε τους Αμερικάνους και από την επόμενη ημέρα προσπαθούσε να δημιουργήσει κλίμα και προοπτική διμερούς μορατόριουμ στη λογική του ότι έγινε έγινε…!
Αλήθεια ποιες είναι οι διαφορές της τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ του κυρίου Σημίτη με την σημερινή κυβέρνηση ΝΔ του κυρίου Μητσοτάκη;
Ήδη η κυβέρνηση έχει χρεωθεί τρεις βασικές αποτυχίες στην εξωτερική της πολιτική:
α. το τουρκολιβυκό σύμφωνο τον Νοέμβριο του 2019, που έστω κι αν είναι πλήρως νομικά ανυπόστατο, δημιουργεί εντυπώσεις προς πάσα κατεύθυνση,
β. τις τραγικές και νομικά ανεπαρκείς δηλώσεις του υπουργού επικρατείας κυρίου Γεραπετρίτη για την έως τα έξι (!) ναυτικά μίλια δυνητική αμυντική υπεράσπιση της πατρίδος μας, ενώ έχουμε δυνατότητα και δικαίωμα άμεσης μονομερούς ανακήρυξης της επέκτασης της αιγιαλίτιδος ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια.
γ. την άθλια διαχείριση της παράνομης μετανάστευσης.
Οι ως άνω σοβαρές αποτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης δεν επιτρέπουν αισιοδοξία στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ, ούτε δε και στους πλέον αισιόδοξους.
Η κυβέρνηση έχει δε την ιερή υποχρέωση όχι μόνο να υπερασπίζεται την ελληνική εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και σε κάθε περίπτωση να μεγιστοποιεί τα οφέλη για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.
Αυτή την υποχρέωση την έχει βάσει της ψήφου του ελληνικού λαού. Όπως έχει επίσης υποχρέωση να λογοδοτεί καθημερινά στον ελληνικό λαό. Η λογική της «μυστικής διπλωματίας» είναι εκτός της λειτουργίας της δημοκρατίας και της συνταγματικά κατοχυρωμένης λαϊκής κυριαρχίας, βάσει της οποίας ο ελληνικός λαός είναι το κύριο θεμέλιο του πολιτεύματός μας.
Σε αυτόν τον λαό λοιπόν οφείλει η κυβέρνηση να λογοδοτεί καθημερινά και να δεσμευτεί και προεκλογικά τι πολιτική θα ακολουθήσει απέναντι στην γείτονα Τουρκία εφόσον επανεκλεγεί. Να δεσμευτεί ότι δηλαδή δεν θα υπογράψει οποιαδήποτε συμφωνία η οποία θα θίγει την ελληνική κυριαρχία και ελληνικά νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για να γνωρίζει καθείς εξ ημών όταν θα ψηφίσει στις επόμενες εκλογές τι ακριβώς διαλέγει για την πατρίδα του και το μέλλον του.
Γιατί βεβαίως και είναι εξαιρετικοί οι αμυντικοί εξοπλισμοί που έχουν ήδη παραγγελθεί από ΗΠΑ και Γαλλία, αλλά σε τι ακριβώς θα χρειαστούν αν η Ελλάς έχει ήδη επιλέξει τη φιλανδοποίηση…;
*Ο Χρήστος Φασλής είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Διαμεσολαβητής CEDR, PON Harvard Alumnus