COSTAS BALTAS via REUTERS
Σε έναν περιορισμένο κατάλογο προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας καθώς και στην αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών κορονοϊού για την ώθηση της τουριστικής βιομηχανίας των δύο χωρών συμφώνησαν ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως ανακοίνωσαν αμφότεροι στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.
Παράλληλα, γνωστοποίησαν ότι συζήτησαν για την επικείμενη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 14 Ιουνίου στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επέλεξαν να προχωρήσουν σε πολύ σύντομες δηλώσεις, χωρίς να δεχτούν ερωτήσεις δημοσιογράφων. Το κλίμα στη νέα τους συνάντηση ήταν σε κάθε περίπτωση πολύ διαφορετικό από το προηγούμενο τετ α τετ τους στην Κωνσταντινούπολη, όπου είχαν επιδοθεί σε ένα άνευ προηγουμένου μπρα ντε φερ και μάλιστα σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση.
«Σκοπός της σημερινής μας συνάντησης ήταν να επιχειρήσουμε μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και αν αυτό καταστεί δυνατόν σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου» δήλωσε αρχικά ο Νίκος Δένδιας.
COSTAS BALTAS via REUTERS
Συζητήθηκαν το σύνολο των ζητημάτων που άπτονται των διμερών σχέσεων, αλλά και των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, ανέφερε ο κ. Δένδιας και σημείωσε πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν πλήρη επίγνωση των διαφορετικών και σε αρκετά σοβαρά θέματα των διαμετρικά αντίθετων θέσεων που πρεσβεύουμε, σημείωσε.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως δήλωσε, συμφωνήθηκε ένας περιορισμένος κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαν επίσης, την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών Covid 19, ώστε οι πολίτες των δύο χωρών μας που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αρνητικό τεστ να μπορούν να επισκεφτούν τις χώρες μας.
Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως η σημερινή συνάντηση ήταν μια ευκαιρία να συμφωνηθεί μια συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του πρόεδρου Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι και πάλι στην Ελλάδα έπειτα από καιρό. Να ευχαριστήσω τον φίλο μου Νίκο και να ευχαριστήσω επίσης για τη θερμή υποδοχή που μας επιφυλάξατε» ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες που είχε με τον Νίκο Δένδια και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Μ. Τσαβούσογλου είπε πως είχαν την ευκαιρία να αξιολογήσουν τα διμερή μας θέματα. Ειδικότερα, ανέφερε πως στην Αγκυρα είχε αποφασιστεί να επιταχυνθούν οι διμερείς διαπραγματεύσεις που αφορούν τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα και έκανε ειδική μνεία στη συνάντηση που είχαν οι υφυπουργοί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ στην Καβάλα το Σάββατο, χαρακτηρίζοντας την υψηλού επιπέδου. «Υπήρξαν 25 συμπεφωνημένα σημεία μέσω των οποίων θα μπορούσε να επαυξήσουμε τη συνεργασία μας σε θέματα οικονομίας και εμπορίου» προσέθεσε. Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας σημείωσε πως όλα τα μνημόνια συνεργασίας και οι μηχανισμοί που θα εγκαθιδρύσουμε για να προχωρήσει αυτή η συνεργασία, «μας βρίσκει απόλυτα σύμφωνους».
Περαιτέρω, υπογράμμισε πως υπάρχει πολιτική βούληση από την πλευρά της Τουρκίας και δήλωσε την ικανοποίησή του που βλέπει την ύπαρξη της ίδιας θετικής βούλησης από πλευράς Ελλάδας.
Σημείωσε και ο Μ. Τσαβούσογλου, από την πλευρά του, πως αποφασίστηκε η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμών, εκφράζοντας την πεποίθηση πως αυτή η συμφωνία θα επηρεάσει πολύ θετικά, τόσο τον τουρισμό όσο κι άλλα θέματα.
Σε ό,τι αφορά την πολιτική και στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε πως ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών έγινε στην Αθήνα και ανακοίνωσε ότι θα καθοριστεί μια ημερομηνία για την επόμενη συνάντηση. Επίσης, ανέφερε ότι έχει πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης μια 4η διάσκεψη για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σημειώνοντας ότι είναι προσπάθειες που συνεχίζονται.
Επισήμανε, από την πλευρά του, ότι προβλέπεται συνάντηση των επικεφαλής των δύο κρατών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο ΝΑΤΟ. «Είναι σαφές πως υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία εκκρεμούν, που περιμένουν επίλυση και πιστεύουμε αμφότεροι ότι βάση αυτής της επίλυσης πρέπει να είναι ο σεβασμός στο Δίκαιο και στα κοινά συμφέροντα» επισήμανε περαιτέρω ο Μ. Τσαβούσολγου.
Καταληκτικά, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας δήλωσε ότι «η Τουρκία θέλει να μπορέσει να συνεχίσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα, χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς όρους». Επιπροσθέτως, υποστήριξε ότι «μαζί με τον Νίκο Δένδια συμφωνήσαμε ότι θα συνεχιστεί αυτή η πολύ θετική συνεργασία».