Το γιατί η Ελλάδα έχει ξεκάθαρα διαλέξει τη θέση της σε αυτή την κρίσιμη για την ανθρωπότητα περίοδο, αναμένεται να αναλύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε λίγο στη Βουλή, στο πλαίσιο της ενημέρωσης που θα κάνει στα πολιτικά κόμματα για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Πρόκειται για μία έκτακτη συνεδρίαση εξαιτίας των ραγδαίων εξελίξεων, στην οποία αναμένουν από την κυβέρνηση να «πρυτανεύσει η υπευθυνότητα και η σύνεση για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, στη σωστή πλευρά της Ιστορίας, την πρωτοφανή αυτή πρόκληση».

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που θα κάνει ο πρωθυπουργός, θα τοποθετηθεί για την καθαρή θέση της χώρας να συνταχθεί δίπλα στους εταίρους και συμμάχους της και για τις συνέπειες που φέρνει η ουκρανική κρίση για την Ελλάδα.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δώσει ο πρωθυπουργός στο ενεργειακό πεδίο, στην προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο και στις προσπάθειες που κάνει η κυβέρνηση για να υιοθετηθούν από την ΕΕ μέτρα στήριξης των κρατών-μελών σε μία χρονική συγκυρία που οι τιμές στην ενέργεια –εξαιτίας και του πολέμου- έχουν ανέβει σε δυσθεώρητα ύψη, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών και οι επιχειρήσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί επίσης στο γεωστρατηγικό κομμάτι και στο πως επηρεάζουν οι εξελίξεις στην Ουκρανία τις σχέσεις μας με την Τουρκία, η οποία επιδίδεται ήδη σε μία επιθετική πολιτική με συνεχείς προκλήσεις και τάσεις αναθεωρητισμού. Ένα περίγραμμα της τοποθέτησης που θα κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός, έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια του χθεσινού (28/2) μπρίφινγκ, στο οποίο σημείωσε, με αφορμή τον ρωσικό αναθωρητισμό, ότι «η αμφισβήτηση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, των διεθνώς συνόρων δεν μπορεί να δικαιωθεί με κανένα τρόπο: Ούτε de jure, ούτε de facto. Αν η τάση αυτή δεν σταματήσει εν τη γενέσει της, θα θερίσουμε πολλές θύελλες, σε κάθε επίπεδο».

Σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι ότι η χώρα είναι και θα παραμείνει παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας και οφείλει να στηρίζει ενεργά το Διεθνές Δίκαιο και να υπερασπίζεται έμπρακτα όσους αδικούνται. Και όπως τονίζουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, αυτή η στάση πρέπει να είναι καθαρή και ανυποχώρητη, με στόχο την εδραίωση της παγκόσμιας ειρήνης και της διασφάλισης των εθνικών δικαίων της Ελλάδας.





ΠΗΓΗ