Στην ανακοίνωση του ονόματος του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, οι παριστάμενοι στην αίθουσα της Ολομέλειας χειροκρότησαν θερμά.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Σακελλαρόπουλου, του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, πολιτικών αρχηγών, βουλευτών, του πρεσβευτή της Ουκρανίας στη Ελλάδα και μελών της Ουκρανικής πρεσβείας καθώς και ξένων αξιωματούχων, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ξεκίνησε την ιστορική του ομιλία λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι. Στην προσφώνηση του ο κ. Τασούλας αναφέρθηκε στην απόφαση της Ελλάδας να στηρίξει τον ουκρανικό αγώνα, στάθηκε στις μάχες που έδωσαν οι Έλληνες το 1821 αλλά και πριν από 81 όταν αντιμετώπισαν τις ορδές του Γ΄Ράιχ, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο.

«“Ελευθερία ή θάνατος” έλεγαν οι δικοί σας επαναστάτες. Το ίδιο λέμε και εμείς σήμερα», ήταν από τις πρώτες φράσεις του προέδρου της Ουκρανίας. Με σαφή πρόθεση να εστιάσει στους δεσμούς μεταξύ των χωρών, ξεκίνησε την αναφορά του στον αγώνα που δίνουν οι Ουκρανοί από τις μάχες που μαίνονται στη Μαριούπολη, εκεί δηλαδή που υπάρχει έντονο ελληνικό στοιχείο.

Μάλιστα προβλήθηκαν βιντεοσκοπημένες δηλώσεις δύο ελληνικής καταγωγής Ουκρανών που μάχονται κατά των Ρώσων εισβολέων. Στην ολιγόλεπτη τοποθέτηση τους οι δύο μαχητές ζήτησαν την βοήθεια της Ελλάδας, με τον Ουκρανό πρόεδρο να τονίζει ότι βρίσκονται σε κίνδυνο οι ελληνικές κοινότητες σε Μαριούπολη και Οδησσό.

Σε μία ακόμα άμεση σύνδεση του αγώνα της Ανεξαρτησίας των Ελλήνων το 1821, ο Ζελένσκι υπενθύμισε ότι η Φιλική Εταιρεία ιδρύθηκε στην Οδησσό, κάτι που όπως είπε έχει κρίσιμη σημασία και εστίασε στην ανάγκη στήριξης που έχουν οι Ουκρανοί για να αντιμετωπίσουν τους Ρώσους εισβολείς.

Κάνοντας λόγο για τη λογοδοσία που πρέπει να κάνουν οι Ρώσοι, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε για τις καταστροφές που έχουν γίνει σε πόλεις της χώρας του υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει κτίριο στη Μαριούπολη που να μην έχει πληγεί, παραλληλίζοντας την μαρτυρική πόλη με σύγχρονες Θερμοπύλες. «Οι Ρώσοι καταστρέφουν τα πάντα», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στην Ευρώπη από τον Β΄ΠΠ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αφού ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη μέχρι τώρα βοήθεια της, εξήγησε ότι η χώρα του χρειάζεται την ελληνική επιρροή και επιπλέον στήριξη αλλά και προμήθεια στρατιωτικού υλικού. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ουκρανίας το χτύπημα της Ρωσίας δεν είναι μόνο κατά της χώρας του αλλά κατά όλης της Ευρώπης και αναφέρθηκε στις κυρώσεις κατά του εισβολέα, ζητώντας να επεκταθούν κι άλλο.

«Όποιος επιλέγει τον πόλεμο, στο τέλος θα χάσει», υπογράμμισε ο κ. Ζελένσκι δείχνοντας την πίστη του για την τελική νίκη των ουκρανικών δυνάμεων.

Με το τέλος της ομιλίας του οι παριστάμενοι στην αίθουσα χειροκρότησαν θερμά, με τους περισσότερους να σηκώνονται όρθιοι ενώ στην αποφώνηση του ο Κώστας Τασούλας τόνισε: «Βοηθώντας την Ουκρανία βοηθάμε την ελευθερία. Ζήτω η Ουκρανία. Ζήτω η ελευθερία».

Τα έδρανα που παρέμειναν κενά στην αίθουσα της Ολομέλειας ήταν αυτά του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ με έναν βουλευτή εκπροσωπήθηκε το Μέρα25. Λίγοι ήταν και οι βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ που παραβρέθηκαν στην ομιλία του Β. Ζελένσκι.





ΠΗΓΗ