Με μία λακωνική ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Τρίτης (5/10), ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος βρέθηκε εκτός της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία όπου βρίσκεται, για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφασή του τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Ά Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος».
Τα τεκταινόμενα εντός του Κοινοβουλίου ήταν μία ακόμα διχαστική τοποθέτηση του βουλευτή, μία αντικομουνιστική ρητορική με εμφυλιοπολεμικές αναφορές, που προκάλεσε όχι μόνο την αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης –κυρίως του ΚΚΕ όπως ήταν επόμενο- αλλά ακόμα και του Νίκου Δένδια.
Ειδικά η φράση του: «Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς: τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος έλεγε ότι ήταν οι κομμουνιστές», καθώς και ότι υπεραμύνθηκε της συμμετοχής του στο Βίτσι, σε μία εκδήλωση στην οποία παρέστησαν και μέλη της Χρυσής Αυγής, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και οδήγησε τον πρωθυπουργό να του δείξει την πόρτα της εξόδου.
Το χρονικό της αποπομπής
Την πρώτη κίτρινη κάρτα ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος την είχε δεχθεί πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, μετά την πρωτοφανή κίνηση του να αναδημοσιεύσει σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης τα ονόματα παιδιών νηπιαγωγείου της Αθήνας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να τονίζει ότι πρόκειται για λάθος του βουλευτή και ότι «ανάλογα λάθη στο μέλλον δεν θα μπορούν να γίνονται ανεκτά».
Πλέον το Μέγαρο Μαξίμου είχε «λοκάρει» την συμπεριφορά του Κωνσταντίνου Μπογδάνου και η όποια νέα πρόκληση θα σήμαινε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα που οδηγεί στην αποβολή. Το ήξερε ο βουλευτής και είχε προειδοποιηθεί. Μετά τη νέα διχαστική του ομιλία που παραπέμπει σε θέσεις της ακροδεξιάς, η διαγραφή του ήταν μονόδρομος.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χτίζει την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Και αυτή δεν μπορεί να χτιστεί με τοξικότητα και συνθήματα που παραπέμπουν σε ταραγμένες εποχές, από όπου και αν προέρχονται», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές και συμπληρώνουν ότι «είναι η πολλοστή φορά που ο Μητσοτάκης διαγράφει στέλεχος της ΝΔ που περνά τα όρια. Κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τολμήσει ποτέ. Όταν ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε την Ν.Δ. παράταξη των δοσιλόγων ο Τσίπρας του έκανε χαρούλες».
Ο ρόλος του Ν. Δένδια
Καθοριστικό ρόλο στην αποπομπή Μπογδάνου από την ΚΟ της ΝΔ, έπαιξε ο Νίκος Δένδιας. Μετά το αντικομουνιστικό μένος που εξέφρασε ο βουλευτής, ο υπουργός Εξωτερικών, γνωρίζοντας τις προθέσεις του πρωθυπουργού αλλά δίνοντας και το προσωπικό του στίγμα, εγκάλεσε δημόσια και σε υψηλούς τόνους τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο:
«Εκ μέρους της κυβέρνησης θέλω να τονίσω ότι δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας αλλά για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας και το μέλλον της. Δεν γνωρίζω ποιος παρέστη στην εκδήλωση στο Βίτσι. Ο πατέρας μου ήταν στο Βίτσι. Εγώ λέω σήμερα ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας για την αποκόμιση κομματικού οφέλους είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και διαχρονικά η κατάθεση στεφάνου με τη Χρυσή Αυγή είναι απαράδεκτη. Είναι ώρα να σοβαρευτούμε αυτήν την ώρα που η χώρα αντιμετωπίζει εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση ως υπουργός δεν θα ξαναγίνει ανεκτή στην αίθουσα αυτή τέτοια προσπάθεια, για να είμαστε συνεννοημένοι όλοι. Δεν κάνουμε αποτίμηση του παρελθόντος εδώ».
Αυτή η στάση του Νίκου Δένδια προκάλεσε τα θετικά σχόλια βουλευτών αλλά και πολιτών, όπως φάνηκε από σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ακραία ρητορική
Και άλλες φορές όμως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος είχε προκαλέσει με την στάση του και την ακραία ρητορική του τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και ταυτόχρονα τον προβληματισμό της κυβέρνησης.
Για παράδειγμα, είχε παραστεί και πέρσι στην εκδήλωση στο Βίτσι, στην οποία έδωσαν το «παρών» και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής.
Επίσης το καλοκαίρι του 2020 βρέθηκε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Βικτωρίας για το μεταναστευτικό, στην οποία όμως παρίστατο και ο Ηλίας Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής.
Λίγους μήνες νωρίτερα είχε δημοσιοποιήσει τα στοιχεία διαδηλωτή που είχε εμπλακεί σε σύγκρουση με την αστυνομία κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ, προκαλώντας έτσι την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ.
Και δεν ήταν οι μόνες κινήσεις του που «πάγωναν» ακόμα και ψηφοφόρους της γαλάζιας παράταξης. Παράλληλα φρόντιζε πάντα να βρίσκεται στην επικαιρότητα – και σε πολλές περιπτώσεις πυροδοτώντας εντάσεις- μέσω των αναρτήσεων του στο twitter.
Η θητεία του Κωνσταντίνου Μπογδάνου ως μέλος της ΚΟ της ΝΔ αποδείχθηκε βραχύβια αλλά επεισοδιακή.
Πώς θα λειτουργήσει όμως από εδώ και στο εξής, χωρίς να ανήκει σε κάποια κοινοβουλευτική ομάδα; Θα επιδιώξει κάποια συνεργασία; Υπάρχει περίπτωση να δούμε να ξεπηδά νέος πολιτικός φορέας στον οποίο θα συμμετέχει;
Το βέβαιο είναι ότι για τον Κωνσταντίνο Μπογδάνο η πόρτα της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος έκλεισε με θόρυβο, με κυβερνητικές πηγές να χαρακτηρίζουν τις απόψεις του «απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω».