picture alliance via Getty Images

Έτοιμη να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στις αρχές διαχείρισης της Διώρυγας του Σουέζ είναι η χώρα μας σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείου Εξωτερικών και κατόπιν σχετικών συνεννοήσεων με το Υπουργείο Ναυτιλίας. 

Όπως αναφέρει το ΥΠΕΞ ”Η Ελλάδα, ως ένα κατεξοχήν ναυτικό Έθνος με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο, αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην αξία της ελεύθερης και ανεμπόδιστης ναυσιπλοΐας σε παγκόσμιο επίπεδο και για τον λόγο αυτό κινητοποιήθηκε άμεσα αναφορικά με το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει με την διακοπή της λειτουργίας της Διώρυγας του Σουέζ μετά την προσάραξη του πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Ever Given”. 

Διώρυγα Σουέζ: Τι λέει ο Ιάπωνας πλοιοκτήτης για το σχέδιο «αποκόλληση» -”Κολλημένα” 321 πλοία

Το Υπουργείο Εξωτερικών σε συνεργασία με το Υπουργείο Ναυτιλίας και την Ελληνική Ένωση Πλοιοκτητών Ρυμουλκών, Ναυαγοσωστικών και Αντιρρυπαντικών Σκαφών ενημέρωσαν την Διοίκηση της Διώρυγας του Σουέζ ότι η Ελλάδα είναι καθόλα έτοιμη να παράσχει τις κάθε δυνατή βοήθεια και συνδρομή προς την φίλη χώρα Αίγυπτο για την αποκατάσταση της ναυσιπλοΐας, τόσο σε επίπεδο ρυμούλκησης του πλοίου «Ever Given», όσο και σε επίπεδο εργασιών βυθοκόρησης. 

″Σε κάθε περίπτωση η Ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις ευελπιστώντας ότι πολύ σύντομα η Διώρυγα του Σουέζ θα είναι και πάλι διαθέσιμη στην διεθνή ναυσιπλοΐα”.

Τις χώρες που προσέφεραν βοήθεια στην Αίγυπτο για την αποκόλληση του πλοίου στη Διώρυγα του Σουέζ ευχαρίστησε σήμερα ο αιγύπτιος πρωθυπουργός Μουστάφα Μαντμπούλι. 

Τόνισε ότι η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ χρησιμοποιεί όλη την εσωτερική τεχνογνωσία και εξοπλισμό για την επίλυση του προβλήματος. 

«Παλεύουμε ενάντια στο χρόνο για να αποκαταστήσουμε την κυκλοφορία στη ζωτική θαλάσσια αρτηρία που εξυπηρετεί ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε ο αιγύπτιος πρωθυπουργός.





ΠΗΓΗ