Να ανοίξει η συζήτηση για τη ρύθμιση – απομείωση του ιδιωτικού χρέους σε Δημόσιο και τράπεζες που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διαδικτυακή συζήτηση που είχε με εκπροσώπους της ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΕΒΕΑ και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, σε αντίθεση με όσα προβλέπει το σχέδιο Πισσαρίδη, καταθέτοντας τρεις προτάσεις, ώστε να μπορέσουν «να αποφευχθούν τα αθρόα λουκέτα το επόμενο διάστημα».

«Η κατάσταση της πανδημίας παραμένει εξαιρετικά άσχημη», διαπίστωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την αρχική παρέμβασή του και συνέχισε: «Νομίζω ότι η κυβέρνηση έχασε τον έλεγχο κι αυτό οδήγησε σε μια αναγκαστική παράταση του lockdown, και για την περίοδο των γιορτών. Πράγμα το οποίο θα είναι, όχι απλά αρνητικό, αλλά ενδεχομένως και καταστροφικό, για μια πολύ μεγάλη μερίδα επαγγελματιών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που ως γνωστόν περιμένει την περίοδο των εορτών, που γίνεται ένα πολύ μεγάλο μέρος του τζίρου αυτών των επιχειρήσεων. Έως και το 30% του ετήσιου τζίρου τους γίνεται την περίοδο των Χριστουγέννων».

Ο κ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στη λύση του click away που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «εμπαιγμό». «Η λύση του click away αποτελεί στην πραγματικότητα έναν εμπαιγμό εις βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των επιχειρήσεων, διότι δεν έχουν τις υποδομές για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη διαδικασία. Επί της ουσίας είναι σαν να κλείνει η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά το μάτι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις».

Μάλιστα όσον αφορά στα πρόσφατα μέτρα τόνισε πως «επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες μας και η αναγκαιότητα κάποιων προτάσεων που έχουμε καταθέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό». Σε αυτό το σημείο, δε, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «είναι η ώρα, έστω και στο «και πέντε» να υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη της ρευστότητας στις επιχειρήσεις, όχι με αναστολές πληρωμών».

Υπογράμμισε δε, πως εάν δεν υπάρξει ουσιαστική ρευστότητα στις επιχειρήσεις «το επόμενο διάστημα κινδυνεύουν με λουκέτα χιλιάδες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα», παραθέτοντας τρεις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

• να δοθεί ακέραιο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους από την πλευρά του κράτους
• να αλλάξει η κυβέρνηση τη στάση της στην επιστρεπτέα ενίσχυση και να τη μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα
• να ανοίξει η συζήτηση σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος.

Ιδιαίτερα για το θέμα της έκρηξης του ιδιωτικού χρέους μέσα στην κρίση της πανδημίας, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με την άποψη που περιγράφεται στο σχέδιο Πισσαρίδη ότι ένα μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι «ζόμπι» και πρέπει να καούν. «Θεωρούμε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει προοπτική, πρέπει να στηριχθεί, και με δράσεις ενίσχυσης της καινοτομίας, της εισαγωγής νέας τεχνολογίας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «τούτη την ώρα έχει δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας». Ως εκ τούτου εξέφρασε την άποψη ότι «είναι σημαντικό να ανοίξει η συζήτηση για ένα νέο new deal για την ανάγκη απομείωσης αυτού του χρέους, αλλιώς δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρά το γεγονός ότι βρισκόταν σε συνθήκες αυστηρής οικονομικής επιτήρησης, χωρίς άρση του συμφώνου σταθερότητας, ρήτρα διαφυγής και γεμάτα ταμεία, όπως έχει η σημερινή κυβέρνηση, άνοιξε «αυτή την προοπτική σε σχέση με τις υποχρεώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ασφαλιστικά ταμεία, με τις 120 δόσεις». Επ’ αυτού ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «θεωρώ ότι είναι ώρα τώρα να αναζητηθούν πιο ριζοσπαστικές λύσεις, όχι για τα χρέη μόνο στα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και εν γένει για τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί την περίοδο της πανδημίας, για τα χρέη προς το δημόσιο, αλλά και συνολικότερα και προς τις τράπεζες, διότι αυτό θα ήταν μια προοπτική ανάσας και ζωής, αν μας ενδιαφέρει να διατηρηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις και δεν αδιαφορούμε στην προοπτική δεκάδων χιλιάδων, ίσως και εκατοντάδων χιλιάδων λουκέτων, στη χρονιά που έρχεται το 2021».

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δεν συμβεί κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τον φόβο του ότι «ο εκτρωματικός πτωχευτικός νόμος που ψηφίστηκε πριν από λίγους μήνες και θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το νέο έτος, θα αποτελέσει την οριστική ταφόπλακα, τόσο για την συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όσο όμως και για τους εργαζόμενους».

ΠΗΓΗ