Στο πλαίσιο της τακτικής επικοινωνίας τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για την πορεία της πανδημίας.  

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα δοκιμάζεται από το τρίτο κύμα, όμως διευκρίνισε ότι «το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει». «Θα αναμένουμε σήμερα τις εισηγήσεις της Επιτροπής, οι οποίες θα λάβουν υπόψη από τη μία, τα επιδημιολογικά δεδομένα –τα οποία δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά- και από την άλλη το γεγονός ότι υπάρχει μια συσσωρευμένη κούραση του κόσμου και ότι τα μέτρα εκ των πραγμάτων δεν τηρούνται πλήρως, κάτι το οποίο συμβαίνει και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Και θα κινηθούμε ανάλογα, αφού ακούσουμε τους ειδικούς, όπως το κάνουμε πάντα», είπε ο πρωθυπουργός ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό νέο το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες η κυβέρνηση βλέπει μια ισορροπία στις εισαγωγές και στα εξιτήρια των νοσοκομείων της Αττικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε και στο θέμα των εμβολιασμών, υπογραμμίζοντας ότι η Επιχείρηση «Ελευθερία» προχωρά με μεγάλη ταχύτητα. «Δυστυχώς δεν έχουμε στη διάθεσή μας περισσότερα εμβόλια, καθώς είναι γνωστό ότι υπήρξαν καθυστερήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην παράδοση των εμβολίων. Όμως οι Έλληνες προσέρχονται να εμβολιαστούν, τα εμβόλια έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη της μεγάλης πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας. Και από τον Απρίλιο που θα έχουμε πολλά περισσότερα εμβόλια στη διάθεσή μας, θα μπορούμε πολύ πιο γρήγορα να χτίσουμε αυτό το τείχος της ανοσίας το οποίο τελικά θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. Παράλληλα όμως ανακοίνωσε στην κ. Σακελλαροπούλου την απόφαση της κυβέρνησης «τα self-tests, τα οποία ελπίζουμε ότι θα μπορούμε να αρχίσουμε να τα παραλαμβάνουμε πια τις επόμενες μέρες, να χορηγηθούν κατά προτεραιότητα στους μαθητές των σχολείων». Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, η αρχή θα γίνει από τις μεγαλύτερες τάξεις του Λυκείου, στους εκπαιδευτικούς, στους εργαζόμενους στα σχολεία, έτσι ώστε να έχει η Επιτροπή ένα πρόσθετο όπλο στη διάθεσή της, για να μπορέσουν να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια. «Ξεκινάμε από τα μεγαλύτερα παιδιά γιατί έχουμε και το ζήτημα των Πανελληνίων εξετάσεων και γιατί τα Λύκεια είναι αυτά που έχουν μείνει το μεγαλύτερο διάστημα κλειστά», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Κατανοώ απολύτως και εγώ την κούραση και την αγωνία των συμπατριωτών μας. Βλέπω ότι και οι ειδικοί και η κυβέρνηση αναζητούν τρόπους διεξόδου από αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον. Δυστυχώς δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και συνταγές», είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εκτιμώντας ότι η διαδρομή προς την κανονικότητα δεν θα είναι απλή ούτε εύκολη. «Είναι όμως αναγκαίο να κερδίσουμε το στοίχημα της ανασύνταξης της οικονομίας, το άνοιγμα του τουρισμού», πρόσθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα του ανοίγματος των σχολείων. «Θεωρώ επίσης εξίσου πολύ σημαντικό την ανάγκη των παιδιών και των νέων ανθρώπων να επιστρέψουν στα σχολεία και τα πανεπιστήμια τους Είναι ο φυσικός τους χώρος και υφίστανται μεγάλο βάρος τόσο καιρό», τόνισε η ΠτΔ.

Επίσης αναφέρθηκε στην συγκινητική –όπως τη χαρακτήρισε- εκδήλωση της πρόθεσης των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών να εμβολιαστούν ενώ βρήκε σημαντικό ότι εκδηλώνεται η πρόθεση μεγάλου ποσοστού του πληθυσμού  να εμβολιαστεί το συντομότερο δυνατόν. «Είναι κι ένα μήνυμα ευθύνης και αλληλεγγύης προς όλους εκείνους που δίστασαν ή αρνήθηκαν να εμβολιαστούν σε  πρώτη φάση. Κι εδώ θέλω να επισημάνω ότι τα όρια της ατομικής μας ελευθερίας δεν είναι απεριόριστα. Πρέπει να  έχουμε συναίσθηση και της ευθύνης μας απέναντι στους διπλανούς μας, απέναντι σε όσους κινδυνεύουν από τη δική μας απροσεξία, από τη δική μας εγωιστική –και αντιεπιστημονική θα μπορούσα να πω- στάση απέναντι στους συμπολίτες μας», είπε για το θέμα των εμβολιασμών η Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε επίσης την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης που ανακοινώθηκε λίγες ώρες νωρίτερα. «Θα είναι μια ευκαιρία να συμφωνήσουμε σε μια σειρά τολμηρών πολιτικών που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της χώρας και θα δώσουν προοπτική και ελπίδα κυρίως στα νέα παιδιά, στους νέους ανθρώπους οι οποίοι είναι κι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο σήμερα από την πανδημία», είπε συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου να εκτιμά ότι «θα συμβάλλει το ταμείο ανάκαμψης  τόσο για την ανακούφιση εκείνων που έχουν πληγεί περισσότερο, όσο για το πολύ σημαντικό μακροπρόθεσμα θέμα της παραγωγικής  ανασυγκρότησης της χώρας».

Τέλος πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησαν για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, με τον κ. Μητσοτάκη να εκφράζει την άποψη ότι η χώρα εξέπεμψε μια εικόνα ενότητας, αυτοπεποίθησης, αλλά και μέτρου. «Νομίζω ότι ήταν μια ευκαιρία να αναλογιστούμε όλα αυτά που έχουμε πετύχει διακόσια χρόνια, να διδαχθούμε από τα λάθη μας και να χαράξουμε με αυτοπεποίθηση και σιγουριά έναν δρόμο για το μέλλον», σημείωσε ο πρωθυπουργός με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου  να απαντά «ότι γιορτάσαμε την επέτειο των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, με τον τρόπο που άρμοζε σε αυτήν  την ιστορική επέτειο».

 





ΠΗΓΗ