Την εκτίμηση πως «θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί η ραγδαία επιδείνωση του τελευταίου μήνα που είχαμε 4 φορές περισσότερους θανάτους από ότι στους επτά πρώτους μήνες της πανδημίας» υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συζήτηση που είχε με γιατρούς και λοιμωξιολόγους στην διαδικτυακή εκδήλωση που διοργάνωσε το ρ/σ Στο Κόκκινο με θέμα: «Πανδημία CoViD-19 – Πώς φτάσαμε έως εδώ; Η επόμενη μέρα για τη χώρα μας».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «εφησυχασμό κυρίως από αυτούς που διαχειρίστηκαν με επικοινωνιακό τρόπο και χωρίς σχέδιο, με ερασιτεχνισμό αλλά και ιδεοληψία» την πορεία της πανδημίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά πως «είναι έλλειψη σχεδίου να ανοίγεις τον τουρισμό όπως τον άνοιξες και να έχεις ελλιπή τεστ», τονίζοντας ωστόσο ότι «είναι ιδεοληψία που την πληρώνουμε ως χώρα να επιμένεις να μην ενισχύεις το ΕΣΥ, να επιμένεις να μην συνταγογραφείς τα τεστ, να επιμένεις σε πολιτικές που προτάσσουν τα κέρδη των ιδιωτών».

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «εγκληματικές ευθύνες», τονίζοντας πως «όλα όσα ειπώθηκαν και θα ειπωθούν σε σχέση με τις ευθύνες είναι συζήτηση που θα συνεχιστεί, θα έχει βάθος χρόνου, οι εγκληματικές ευθύνες είτε της αδράνειας, είτε της αμέλειας, είτε της ιδεοληψίας, θα καταγραφούν», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «δεν είναι τώρα η ώρα να αναζητηθούν», με αφορμή δημοσιεύματα για εξεταστική επιτροπή. «Τώρα είναι η ώρα να δώσουμε τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να προστατεύσουμε τη δημόσια Υγεία και την ανθρώπινη ζωή» πρόσθεσε χαρακτηριστικά και απαρίθμησε ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες και πρωτοβουλίες που πρέπει να ληφθούν.

«Είναι ανάγκη να ανοίξουν άμεσα ιδιωτικές κλινικές για τα περιστατικά covid, να υπάρξει συνταγογράφηση των τεστ για να έχουμε εικόνα της πανδημίας, να υπάρξει διαφάνεια για τα πρακτικά της Επιτροπής, αν όχι στη δημοσιότητα τουλάχιστον να δοθούν στα κόμματα και στη Βουλή» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Τόνισε παράλληλα, πως είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση ενίσχυση του ΕΣΥ. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρωθούν οι εφημερίες των νοσοκομειακών, είναι αδιανόητο» τόνισε, με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να απορρίψει την τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία την περασμένη εβδομάδα για την αποπληρωμή τους.
«Χρειάζεται συνολική ενίσχυση του ΕΣΥ, ακόμα και ένα ευρώ παραπάνω θα είναι κέρδος για την κοινωνία» πρόσθεσε και αντιπαρέβαλε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο δαπανών για την Υγεία, που είναι στο 7% με το 4,9% που δίνει η χώρα μας.

Τέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα του εμβολίου υπογράμμισε πως «καλώς να έρθει το εμβόλιο, μην είμαστε μίζεροι. Πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν». Έκρουσε ωστόσο τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας πως «η κυβέρνηση κάνει λάθος επικοινωνιακά» που επενδύει τα πάντα μόνο στο εμβόλιο. «Το εμβόλιο δεν θα είναι το τέλος της πανδημίας, αλλά ένα εργαλείο». Εξηγώντας περαιτέρω, ο αρχηγός της αξιωματκής αντιπολίτευσης σημείωσε πως εάν ξεκινήσει ο εμβολιασμός το Γενάρη χρειαζόμαστε 8 μήνες μέχρι να εμβολιαστεί ο πληθυσμός και να υπάρξει ανοσία, αφού όποιος εμβολιαστεί θέλει 45 μέρες για την ανοσία.

Για αυτόν τον λόγο και υπογράμμισε πως «στο μεσοδιάστημα πρέπει να συνεχίσουμε τις προφυλάξεις, για να μην πάμε σε τρίτο ή τέταρτο κύμα παράλληλα με τον εμβολιασμό». Πρόσθεσε, πως παράλληλα «πρέπει να υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση, να ενισχυθεί το ΕΣΥ και ο ΕΟΔΥ και να γίνει άμεσα συνταγογράφηση των τεστ».

Υπογράμμισε. τέλος, πως θα είναι «ακόμα ένα εγκληματικό λάθος αν όλα αυτά δε γίνουν» και υπάρξει εφησυχασμός μόνο από το εμβόλιο.

ΠΗΓΗ