Οι διαχειρίστριες εταιρείες μεγάλων εμπορικών κέντρων έρχονται ξανά αντιμέτωπες με τον υπολογισμό των απωλειών μετά την εφαρμογή του δεύτερου γενικού απαγορευτικού λειτουργίας, διατηρώντας παράλληλα χαμηλή ορατότητα για το μέλλον.

Πέραν της μείωσης των σταθερών ενοικίων στους εκμισθωμένους χώρους –είτε αφορούν εμπορικά καταστήματα, είτε χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας- οι διαχειριστές εμπορικών κέντρων μετρούν επίσης απώλειες από τη μείωση του τζίρου, καθώς αρκετές συμβάσεις προβλέπουν και επιπλέον προμήθεια επί των πωλήσεων που πραγματοποιούν οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις. Με το λιανεμπόριο και την εστίαση κλειστά, αλλά και τη μειωμένη καταναλωτική ζήτηση, αναπόφευκτα η ασκείται επιπλέον αρνητική επίδραση.

΄Ηδη η Lamda Development προειδοποίησε  για μείωση των εσόδων εκμετάλλευσης των εμπορικών κέντρων και στο β’ εξάμηνο της χρονιάς, ως αποτέλεσμα τόσο της παρατεταμένης διακοπής λειτουργίας των εμπορικών κέντρων όσο και λόγω των γενικότερων επιπτώσεων στην ελληνική οικονομία και ασφαλώς στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Lamda Development, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο του έτους καταγράφηκε πτώση των λειτουργικών κερδών κατά 12,5 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι, κατά το διάστημα από 13 Μαρτίου έως και 17 Μαΐου, τα εμπορικά κέντρα της εταιρείας, Mediterranean Cosmos, The Mall Athens και Golden Hall, ήταν κλειστά, με αποτέλεσμα ο όμιλος να απολέσει όχι μόνο μέρος των εσόδων από τα ενοίκια, αλλά και το σύνολο των εσόδων από την εκμετάλλευση των σταθμών αυτοκινήτων, το μεταβλητό μίσθωμα επί των πωλήσεων των καταστηματαρχών και τα έσοδα από την εκμετάλλευση χώρων των εμπορικών κέντρων. 

Υπενθυμίζεται ότι η Lamda Development δεν περιορίστηκε στην υποχρεωτική έκπτωση ενοικίου 40%, αλλά χορήγησε επιπλέον έκπτωση 30%, με αποτέλεσμα το σύνολο της έκπτωσης ενοικίου να διαμορφωθεί σε 70% επί της αρχικής τιμής. Αναφορικά με το δεύτερο εξάμηνο, η μηνιαία επίπτωση στα έσοδα της Lamda Development από τις μέχρι σήμερα μειώσεις ενοικίων (π.χ., στην εστίαση η έκπτωση ίσχυε έως και το τέλος Σεπτεμβρίου) διαμορφώθηκε σε 250.000 ευρώ. Πάντως, το ποσό αυτό περιορίζεται σε 160.000 ευρώ μηνιαίως μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας και της φορολογικής επίπτωσης.

Απώλειες έχει καταγράψει και η REDS, του ομίλου Ελλάκτωρ, η οποία διαχειρίζεται το εμπορικό πάρκο Smart Park. Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, τα έσοδα του ομίλου έχουν σημειώσει απώλειες ύψους 0,85 εκατ. ευρώ για την περίοδο από τον Μάρτιο έως και τον Ιούνιο, ως αποτέλεσμα της έκπτωσης ενοικίου 40%.

Αντίστοιχα, κατά το δεύτερο εξάμηνο και μέχρι σήμερα, η μηνιαία επίπτωση της παροχής έκπτωσης στα καταστήματα εστίασης (κάτι που ίσχυσε από τον μήνα Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο), διαμορφώθηκε σε περίπου 15.000 ευρώ. Ασφαλώς τα νέα μέτρα αναμένεται να επιφέρουν επιπλέον απώλειες εσόδων, αρχής γενομένης από τον Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ