Οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ανακοινώνουν τα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες.

Την παρουσίαση συντονίζει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

″Χτίζουμε ένα νέο δίχτυ ασφαλείας πάνω από νοικοκυριά, ευάλωτους πολίτες και αγρότες”, τόνισε κατά την έναρξη της παρουσίασης ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση συναισθάνεται την ανάγκη για στήριξη.

Μιλώντας για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «η κρίση διογκώνει τις τιμές στην ενέργεια και στα βασικά είδη στην καθημερινότητα των πολιτών και ενισχύει τον πληθωρισμό, ροκανίζει το εισόδημα των νοικοκυριών και διαταράσσει την εφοδιαστική αλυσίδα, κλωνίζει την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια».

Εξηγώντας ότι λοι διαθέσιμοι πόροι είναι περιορισμένοι, ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε ότι η κυβέρνηση με τα νέα μέτρα επιχειρεί να βάλει φρένο στις αυξήσεις αλλά δεν μπορεί να τις καλύψει.

Τα νέα μέτρα στήριξης

Αυξάνεται σημαντικά η επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας. Για κατανάλωση μέχρι 300 κιλοβατώρες η επιδότηση ανέρχεται από 40 στα 72 ευρώ για τον Απρίλιο

Ενισχύονται ευάλωτοι πολίτες με έκτακτη ενίσχυση που θα καταβληθεί πριν το Πάσχα

1,5 δόση παραπάνω δόση επιδόματος Παιδιού

ενίσχυση 200 ευρω σε 667.000 χαμηλοσυνταξιούχους

ενίσχυση 200 ευρω σε 35.000 ανασφάλιστους υπερήλικες

ενίσχυση 200 ευρω σε δικαιούχους επιδόματος ΑΜΕΑ

-Απευθείας επιδότηση καυσίμων

Eπιλέξιμα είναι φορολογικά πρόσωπα φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας με δηλωθέν εισόδημα έως 30.000 ευρώ.Η επιδότηση αφορά 60 λίτρα μηνιαίως με 22 λεπτά το λίτρο

Ειδικά για τους πολίτες που είναι κάτοικοι νησιών η επιδότηση φθάνει τα 27 λεπτά το λίτρο

Επιδοτείται το ντίζελ ωστε το όφελος για τον καταναλωτή να είναι στα 15 λεπτά το λίτρο.

Στα ταξί δίνεται ενίσχυση 200 ευρώ το μήνα για τον Απρίλιο

-Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής των επιστρεπτέων επιστροφών από 60 σε 90 άτοκες δόσεις, με την έκπτωση του 15% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης να παραμένει.





ΠΗΓΗ