Είναι ένα από τα αεροδρόμια που βρίσκονται, ακόμα, κάτω την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται, ειδικά στον τομέα των αργοπορημένων έργων αναβάθμισης.
Ο Κρατικός Αερολιμένας της Χίου «Όμηρος», δεν ανήκει σε αυτά που
αποκρατικοποιήθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν από την Fraport Greece, με αποτέλεσμα να περιμένει να ενταχθεί, όπως και 21 ακόμα αεροδρόμια, σε ένα νέο κύκλο αποκρατικοποίησης, ο οποίος έχει καθυστερήσει πολύ.
Το μόνο που γνωρίζουμε, είναι ότι προχωρούν οι εργασίες για την επέκταση του διαδρόμου προσγείωσης – απογείωσης και ελιγμών, στο αεροδρόμιο της Χίου, ενώ εντός Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου, θα έχουμε ανάδοχο για το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, ενώ σήμερα, κατά τη διάρκεια υπογραφής της σύμβασης για την αναβάθμιση του αεροδρομίου Χίου, ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, τόνισε ότι: «Αμεσα αναμένεται να συμβασιοποιήσουμε το έργο αναβάθμισης του αεροδρομίου της Πάρου και να δημοπρατήσουμε αντίστοιχα έργα στη Νάξο, ενώ κάνουμε παρεμβάσεις και στο αεροδρόμιο της Σύρου.
Ταυτόχρονα, προχωρούν και οι εργασίες στο αεροδρόμιο Καστελίου στην Κρήτη». Κατά συνέπεια, αυτή η τακτική, με ένα ένα αεροδρόμιο να συμβασιοποιείται, χωρίς ενιαίο πλάνο, καθυστερεί την ανάπτυξη των αεροπορικών υποδομών της χώρας, σε σημαντικές περιοχές.
Για να επιστρέψω στο θέμα της σύμβασης για το αεροδρόμιο της Χίου, υπογράφηκε παρουσία των υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, Μετανάστευσης Ασύλου Νότη Μηταράκη και του υφυπουργού Γιώργου Καραγιάννη.
Τα νέα έργα, προϋπολογισμού 9,6 εκατ. ευρώ πλέον ΦΠΑ, που ανέλαβε η εταιρεία ΕΚΤΕΡ Α.Ε., αφορούν στην επέκταση και βελτίωση των κτιριακών και ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του τερματικού σταθμού του Αεροδρομίου Όμηρος.
Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» Αντικείμενο του έργου είναι η επέκταση, αναδιαρρύθμιση, επισκευή και βελτίωση των κτιριακών εγκαταστάσεων του Κρατικού Αερολιμένα Χίου, καθώς και στις απαραίτητες κατασκευαστικές εργασίες για τους χώρους εστίασης και εμπορικής χρήσης του αεροσταθμού.
Οι κύριες λειτουργίες του αεροσταθμού, όπως ο έλεγχος εισιτηρίων, ο έλεγχος διαβατηρίων, ο χώρος αναμονής πριν την επιβίβαση, ο χώρος αναμονής των αφίξεων, η διαχείριση των αποσκευών και ο χώρος Υποδοχής Αφίξεων, έχουν μελετηθεί με βάση το νέο εμβαδόν του κτιρίου (1673,27τ.μ. συνολική δόμηση ισογείου και νέος χώρος σε όροφο για γραφεία 58,74 τ.μ. πέραν των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του δώματος που καλύπτουν επιφάνεια 35,74 τ.μ. και του Π.Ε.Α. με επιφάνεια 20,91 τ.μ.) και συνιστούν ουσιαστική αναβάθμιση της υφιστάμενης κατάστασης, τηρώντας παράλληλα τους εγκεκριμένους όρους της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.