HONDA

2021 Honda HR-V e:HEV

Ακόμα θυμάμαι το Insight του 1999, που ήρθε, τότε, στην Ευρώπη ως πραγματικά φουτουριστικό μοντέλο, καθώς οι πίσω τροχοί ήταν κατά το ήμισυ καλυμμένοι, όπως το Citroen DS (βάτραχο τον λέγαμε), της δεκαετίας του 70, το οποίο έφερε και υδροπνευματική ανάρτηση και κατέβαινε σε ακινησία.

Το Honda Insight, ωστόσο, δεν είχε αυτή τη φιλοσοφία, αλλά οι καλυμμένοι τροχοί εξυπηρετούσαν την βελτιωμένη αεροδυναμική του αυτοκινήτου, μια σκέψη που εγκαταλείφθηκε στο πέρασμα των ετών, καθώς αισθητικά δεν ήταν η καλύτερη, ενώ βρέθηκαν και άλλες λύσεις αεροδυναμικής απόδοσης.

Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό του Insight ήταν η υβριδική τεχνολογία, που πρώτο εισήγαγε στη γηραιά ήπειρο. Βασιζόταν περισσότερο στον θερμικό κινητήρα, ενώ μέσω της υποβοήθησης του ηλεκτροκινητήρα και της ανάκτησης ενέργειας μέσω πέδησης, ενίσχυε την επιτάχυνση και μείωνε την κατανάλωση.

Μάλιστα, οι Ιάπωνες έδειξαν πρώτοι τον δρόμο στον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και δεν είναι τυχαίο ότι τον Δεκέμβριο του 1999, στην Ιαπωνία, υπογράφηκε η πρώτη παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, το Πρωτόκολλο του Κιότο, όπως είναι γνωστό.

Με την πάροδο των ετών, η Honda λανσάρισε και ένα σπορ υβριδικό, το CR-Z, του οποίου σταμάτησε την παραγωγή λίγα χρόνια αργότερα, καθώς ναι μεν είχε επιδόσεις, όμως υστερούσε σε χώρους, πίσω. Το υβριδικό, όμως, Civic, έκανε βήματα προόδου, όπως και το αντίστοιχο Jazz.

Στα νεότερα χρόνια, στις μέρες μας δηλαδή, η Honda, έκανε ακόμα πιο αυστηρή την πολιτική της. Εως το 2022 θα έχει εξηλεκτρίσει όλα τα νέα της μοντέλα και από το 2030 θα πουλά μόνο ηλεκτρικά.

Και για να το πετύχει αυτό, χρησιμοποιεί, επί του παρόντος, μια διαφορετική μέθοδο υβριδικής τεχνολογίας, full hybrid όπως τη χαρακτηρίζουμε, κάτι μεταξύ mild hybrid και plug-in hybrid. Διατηρεί ναι μεν θερμικό κινητήρα, ωστόσο βάζει και δύο ηλεκτρικά μοτέρ, με το ένα να λειτουργεί και ως γεννήτρια, για την ανατροφοδότηση της μπαταρίας 12v. Κι όλα αυτά, χωρίς εξωτερική πηγή φόρτισης, όπως έχουν τα επαναφορτιζόμενα plug-in hybrid.

Το νέο Honda Jazz και το νέο CR-V, ήταν τα πρώτα που υιοθέτησαν αυτήν την τεχνολογία κι έρχεται τώρα το νέο HR-V, να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, ενώ θα ακολουθήσει σύντομα και το Civic 11ης γενιάς.

Το μοντέλο που θα λανσαριστεί στα τέλη του 2021, με το διακριτικό γνώρισμα e:HEV (hybrid electric vehicle), όπως και τα άλλα δύο μοντέλα της γκάμας, είναι ένα SUV με coupe χαρακτηριστικά, πολύ διαφορετικό από το τετραγωνισμένο σχήμα που είχε η πρώτη έκδοση.

HONDA

2021 Honda HR-V e:HEV

Με πολύ πιο εξευγενισμένο ύφος, και πιο αεροδυναμικό, έχει αυξημένη απόσταση από το έδαφος (18,8 εκ.), ενώ η οροφή χαμήλωσε κατά 2 εκ. σε σχέση με το προηγούμενο. Εφοδιάζεται με 18άρες ζάντες, έχει πιο κοντό μπροστινό πρόβολο κατά 2 εκ. και πιο μακρύ πίσω, επίσης κατά 2 εκ., φθάνοντας στα 4,34 μ. μήκος, με 1,79 μ. πλάτος και 1,582 μ. ύψος.

Χωρίς σχεδιαστικές υπερβολές, έχει ελαφρώς κεκλιμένη μπροστινή κολόνα, ώστε το παρμπρίζ να είναι κι αυτό κεκλιμένο, και μακρύ καπό, ενώ οι λαβές των πίσω θυρών είναι έξυπνα τοποθετημένες στην πίσω κολόνα, αναδεικνύοντας περισσότερο τον coupe χαρακτήρα, ενώ τα σπόιλερ, εμπρός και πίσω, τονίζουν τον SUV χαρακτήρα.

Η καμπίνα έχει μινιμαλιστική σχεδίαση, μικρά περιστροφικά χειριστήρια, πολυλειτουργικό δερμάτινο τιμόνι, οθόνη αφής 9 ιντσών και αναλογικό πίνακα οργάνων, με οθόνη LCD 7 ιντσών.

Με 2,61 μ. μεταξόνιο, είναι αρκετά ευρύχωρο, με τους μηχανικούς να έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά σε αυτόν τον τομέα. Από τη μια, τοποθέτησαν όλο το υβριδικό σύστημα (κινητήρες, μπαταρία) στον χώρο κάτω από το καπό, μειώνοντας και τον όγκο της μονάδας ελέγχου ισχύος (PCU) κατά 20% (υγρόψυκτη, πλέον) και από την άλλη έβαλαν το ρεζερβουάρ καυσίμου στο κέντρο το πλαισίου, κάτω από τα εμπρός καθίσματα. Παράλληλα, έκαναν πιο συμπαγή τη μονάδα θέρμανσης εξαερισμού και κλιματισμού και διατήρησαν το εξαιρετικό και ευφυές σύστημα Magic seat, που τα κάνει να αναδιπλώνονται προς τα κάτω ή προς τα πάνω, ανάλογα με τον απαιτούμενο χώρο φόρτωσης.

HONDA

2021 Honda HR-V e:HEV

Η θέση οδήγησης είναι κατά 1 εκ. ψηλότερα τοποθετημένη, τα παράθυρα χαρίζουν μεγαλύτερη φωτεινότητα στην καμπίνα, τα καθίσματα παρέχουν καλύτερη άνεση και στήριξη, ενώ το μοναδικό σύστημα διάχυσης αέρα (Air Diffusion System) έχει αεραγωγούς σχήματος L ψηλά στις άκρες του ταμπλό και λειτουργεί με δύο προγράμματα.

Για καλύτερο αερισμό, υπάρχουν και αεραγωγοί στο πίσω μέρος.

Επίσης, οι αποθηκευτικοί χώροι είναι αρκετοί στην καμπίνα, το πορτ-μπαγκάζ χωρά 320 λίτρα, θα βρούμε και δύο θύρες USB, ενώ σε ανώτερες εκδόσεις εξοπλισμού, υπάρχει και hands-free λειτουργία Power Tailgate Walk Away Close, που ανιχνεύει πότε το κλειδί απομακρύνεται από το όχημα για να ξεκινήσει αυτόματα το κλείσιμο της πίσω πόρτας.

Με πιο άκαμπτη δομή από πριν, το νέο HR-V e:HEV, φέρει αναβαθμίσεις στο σύστημα διεύθυνσης και στην ανάρτηση, κι έχει πιο ισχυρό σύστημα φρένων με αεριζόμενους εμπρός δίσκους 293 χλστ. και συμπαγείς δίσκους 282 χλστ. πίσω. Επιπρόσθετα, ένα ειδικό ηλεκτρικό σερβόφρενο σε συνδυασμό με το σύστημα e:HEV ελέγχει ομαλά την υδραυλική αλλά και την αναγεννητική πέδηση ώστε να επιτυγχάνεται ομαλή αίσθηση φρεναρίσματος.

Δουλειά έγινε και στην ηχομόνωση, όπως και στην ποιότητα κύλισης.

Στον τομέα της ασφάλειας, η Honda εφοδιάζει το μοντέλο με ηλεκτρονικά συστήματα πέδησης: Vehicle Stability Assist (VSA), Brake Assist System (BAS), Hill Start Assist (HAS), Automatic Brake Hold (ABH) και Hill Descent Control, που διατίθεται για πρώτη φορά στην Ευρώπη με το HR-V, και κάνει εύκολη την κατάβαση με ελάχιστη ταχύτητα 3 χλμ./ώρα.

Κι ακόμα, διαθέτει στάνταρ Auto High-Beam για εναλλαγή μεσαίας – μεγάλης σκάλας φωτός και Blind Spot Information για παρακολούθηση τυφλού σημείου, ευρυγώνια και υψηλής ευκρίνειας κάμερα, και βέβαια τη σουίτα των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού, Honda SENSING, με Collision Mitigating Brake System (CMBS) που ανιχνεύει τώρα και μοτοσυκλέτες μπροστά από το όχημα για να περιορίζει τις επιπτώσεις σε περίπτωση μιας αναπόφευκτης σύγκρουσης, Adaptive Cruise Control που διαχειρίζεται αυτόματα την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, Low Speed Brake System, σύστημα φρεναρίσματος σε χαμηλές ταχύτητες που ανιχνεύει κίνδυνο επικείμενης σύγκρουσης με τοίχο ή άλλο εμπόδιο, Lane Keep Assist operation που σε διατηρεί στη λωρίδα κυκλοφορίας σου, Enhanced Road Departure Mitigation System, που βοηθά τον οδηγό να μην παρεκκλίνει από το δρόμο, ανιχνεύοντας γραμμές, χορτάρι ή χώμα ως οριοθέτηση, Traffic Sign Recognition System που αναγνωρίζει τα σήματα Οδικής Κυκλοφορίας, Intelligent Speed Limiter που αναγνωρίζει τις πινακίδες ταχύτητας και θέτει το όριο ταχύτητας, καθώς και Front & Rear Collision Mitigation Throttle Control, που μπορεί να ανιχνεύει υπερβολική πίεση στο πεντάλ του γκαζιού, όταν το αυτοκίνητο είτε είναι σταματημένο ή κινείται με χαμηλές ταχύτητες, εκδίδοντας οπτικές και ηχητικές προειδοποιήσεις, και περιορίζοντας την ισχύ για να αποτρέψει ξαφνική κίνηση προς τα εμπρός ή προς τα πίσω αν υπάρχουν εμπόδια.

HONDA

2021 Honda HR-V e:HEV

Τώρα, ως προς το σύστημα μετάδοσης κίνησης, αποτελείται από δύο συμπαγείς, ισχυρούς ηλεκτροκινητήρες που λειτουργούν σε συνεργασία με έναν βενζινοκινητήρα 1.5L DOHC i-VTEC κύκλου Atkinson, μία μπαταρία ιόντων λιθίου και ένα καινοτόμο κιβώτιο μιας σχέσης μετάδοσης, σε συνδυασμό με μία ευφυή μονάδα ελέγχου ισχύος.

Η συνολική ισχύς στο HR-V e:HEV έφθασε τους 131 ίππους (96kW) με ροπή  253Nm, με τη μέση κατανάλωση, σύμφωνα με τις εργοστασιακές μετρήσεις, να είναι στα 5,4 λίτρα στα 100 χλμ. και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, στα 122 γρ./χλμ.

Με χαμηλές ταχύτητες, κινείται στο πρόγραμμα Electric Drive, ενώ με σταθερή ταχύτητα, στον αυτοκινητόδρομο, το HR-V e:HEV κινείται με τον κινητήρα βενζίνης (Engine Drive) και μόνο σε επιτάχυνση (π.χ. προσπέραση), επεμβαίνει και το ένα ηλεκτρικό μοτέρ (Hybrid Drive), για έξτρα ισχύ. Επιπλέον, στο Hybrid Drive, η ισχύς από το μοτέρ-γεννήτρια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επαναφόρτιση της μπαταρίας, για μεγαλύτερη απόδοση.

Και τα τρία drive modes εναλλάσσονται συνεχώς ανάλογα με το ποιο είναι το πιο αποδοτικό στις εκάστοτε συνθήκες.

Πάντως, ο οδηγός, επιλέγοντας το «Sport» mode, μέσω του σχετικού διακόπτη αυξάνει την απόκριση του γκαζιού, ενώ το «Econ» mode προσαρμόζει το σύστημα κλιματισμού και την απόκριση του γκαζιού με στόχο την οικονομία καυσίμου. Επιπλέον του «Normal» mode, χαρίζει ισορροπία μεταξύ επιδόσεων και οικονομίας.

Πέραν αυτών, υπάρχει και σύστημα ανάκτησης ενέργειας. Επιλέγοντας στο κιβώτιο ταχυτήτων τη θέση Β, τότε αυξάνεις την ανάκτηση ενέργειας στο ρολάρισμα ή το φρενάρισμα, κάνοντας χρήση των paddles στο τιμόνι.

Καταλήγοντας, το μοντέλο διαθέτει μια ολοκληρωμένη σειρά ενσωματωμένων εφαρμογών, υπάρχει δυνατότητα συνδρομής WiFi για πρόσβαση στο διαδίκτυο, η πλατφόρμα My Honda+, είναι πλήρως ανανεωμένη και προστέθηκαν over-the-air (OTA) ενημερώσεις.

 





ΠΗΓΗ